Komunikaty PR

Dzień Baklawy – najbardziej interesujące fakty o tureckim deserze

2022-11-03  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Na całym świecie, 17 listopada, obchodzony jest dzień jednego z najbardziej znanych tureckich deserów – baklawy (tur. baklava). Ten słodki przysmak występuje w różnych smakach i kształtach. Święto baklawy to idealna okazja, żeby dowiedzieć się o niej trochę więcej.

Najstarsze, pisemne wzmianki o tym deserze pochodzą z 1473 roku i znalazły się w Księgach Kuchennych Pałacu Topkapı. Dzięki temu wiadomo, że przepis na ten turecki smakołyk ukształtował się w czasach Imperium Osmańskiego. Podstawowym składnikiem baklawy są warstwy ciasta filo. Tradycyjnie powinno ich być 40. Przekładane są posiekanymi orzechami lub pistacjami i nasączone syropem cukrowym lub miodowym.

Rodzaje baklawy

Baklawa przyjmuje różne kształty i kolory. Najbardziej znana w Türkiye (Turcji) jest Fıstıklı Baklava, przełożona i posypana pistacjami. Zazwyczaj kroi się ją w małe kwadraty lub prostokąty. Inny rodzaj tego deseru to Kuru Baklava, czyli sucha baklawa. Do jej przyrządzenia używa się gęstszego syropu, przez co jest słodsza i bardziej sucha niż klasyczna wersja. Można ją przygotować z dowolnymi orzechami, ale najczęściej używa się pistacji. Baklawa z orzechami włoskimi to Cevizli Baklava. Mniej słodka, stanowi przeciwwagę dla wersji z pistacjami. Zupełnie inny kształt ma Bülbül Yuvası, dosłownie „gniazdo słowika”. Jak nazwa wskazuje, ta baklawa jest okrągła, a środek ma wypełniony pistacjami lub orzechami włoskimi i polany syropem. Natomiast Sütlü Nuriye to najlżejsza ze wszystkich baklaw. Ma też trochę inny kolor, gdyż polana jest mlekiem, a nie syropem. Ostatni rodzaj baklawy to Fıstık Sarma, czyli pistacjowe ruloniki zrobione wyłącznie z tych orzeszków i cukru. W tej wersji deseru nie ma warstw ciasta filo, przez co jest mniej słodki, ale nadal polewa się go syropem.

Ciekawostki o baklawie

  • Podczas szczytu gastronomicznego w Ankarze w 2018 roku pobito rekord Guinnessa na największą na świecie baklawę. Deser podzielony na 11 800 kawałków, ważył 513 kg. Przez pięć godzin 18 kucharzy przygotowywało baklawę, zużywając 150 kilogramów masła i 80 kilogramów orzechów włoskich.
  • Baklawa z Gaziantep (Antep Baklava) otrzymała jako pierwszy turecki produkt chronione oznaczenie geograficzne przyznawane prze Unię Europejską. To certyfikat oznaczający nazwę regionu, miejsca albo kraju używaną do opisu produktu z niego pochodzącego.
  • Obchodzony 17 listopada Dzień Baklawy można świętować w ulubionej tureckiej restauracji albo próbując zrobić ten pyszny deser w domu.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.