Dziki łosoś na dwa spososby
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, które spożywają Polacy. Gości ona na stołach u ponad 70% z nas*. Pieczony, smażony, z grilla, a także wędzony i na surowo w sushi lub jako tatar – to najbardziej znane sposoby serwowania tej ryby. Łosoś doskonale sprawdza się również jako składnik aromatycznych i wyrazistych sałatek. Spróbujcie wykwintnej sałaty z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda oraz sałatki ze słoika z komosą ryżową. Będzie pysznie!
W Polsce najbardziej dostępny jest łosoś hodowlany pochodzący z farm zlokalizowanych w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także Polski. W ofercie sklepów coraz częściej znaleźć można również dzikiego łososia, poławianego głównie w wodach północnego Pacyfiku. W naturalnym środowisku ryby te odżywiają się skorupiakami, owadami i mniejszymi rybami. Dzięki takiej diecie i ciągłemu ruchowi ich mięso zawiera duże ilości barwnika astaksantyny – naturalnego antyoksydantu, a także bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6.
Niezależnie od tego, po którą rybę sięgamy, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada ona odpowiedni certyfikat. Niebieski znaczek MSC na opakowaniu świadczy o tym, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z ich bogactwa. Zielony symbol ASC oznacza rybę z odpowiedzialnej, ekologicznej hodowli.
Wykwintna sałata z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 paczka wędzonego dzikiego łososia z certyfikatem MSC
- 2 buraki czerwone
- 1 burak Chioggia (wielokolorowy)
- 1 burak złoty
- kilka łyżek octu z białego wina
- 1 pomarańcza czerwona
- garść rukwi wodnej
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki startego świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia kroimy na cienkie plastry. Układamy je na talerzach. Buraki kroimy na cienkie plasterki mandoliną lub nożem. Wkładamy do miski, zalewamy je octem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min, aby smaki się przegryzły.
- Pomarańcze obieramy ze skórki i wycinamy same fileciki (miąższ).
- Starty chrzan mieszamy ze śmietaną 12% i doprawiamy solą do smaku.
- Układamy kilka plastrów buraków oraz filecików pomarańczy na każdy talerz. Następnie nakładamy po łyżce musu chrzanowego oraz listki rukwi wodnej. Całość skrapiamy cytryną, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy od razu.
Sałatka z łososia i komosy ryżowej
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
- 4 średnie, zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- 2 czerwone papryki, umyte i pokrojone w małe kostki
- 1 filet z łososia z certyfikatem MSC
- 5 szklanek szpinaku
- 5 średnich słoików (około 500 ml)
Sposób przygotowania:
Dressing
Do naczynia wlewamy olej, sok z pomarańczy i cytryny oraz dodajemy sól, pieprz, czosnek i musztardę. Składniki ubijamy aż będą dobrze wymieszane i lekko zgęstnieją.
Sałatka
- Filet z łososia myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni – po 5 minut z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia.
- Do średniego rondla wlewamy wodę i dodajemy dokładnie wypłukaną komosę ryżową. Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy moc kuchenki do średniej temperatury, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Gdy komosa ryżowa wchłonie cały płyn, odstawiamy ją do ostygnięcia.
- Za pomocą widelca delikatnie rozdzielamy mięso ryby. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy warstwowo w 5 słoikach. Układamy je zaczynając od czerwonej papryki i komosy ryżowej. Następnie dodajemy łososia, liście szpinaku, a całość polewamy dressingiem.
- Zakręcamy słoiki. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
- Przed podaniem możemy przełożyć sałatkę na talerz.
* Dane pochodzą z badania przeprowadzonego metodą CAWI od 18.05 do 25.05.2022 r. na próbie całkowitej 1006 osób, z których 733 to osoby kupujące łososia. Struktura próby całkowitej reprezentatywna dla populacji osób w wieku 18-65 pod względem płci, wieku, wykształcenia, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu.
Informacje o MSC:
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na półkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2020-21). W Polsce to około 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.
www.msc.org/pl

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.