Komunikaty PR

Dziki łosoś na dwa spososby

2022-10-24  |  14:15
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, które spożywają Polacy. Gości ona na stołach u ponad 70% z nas*. Pieczony, smażony, z grilla, a także wędzony i na surowo w sushi lub jako tatar – to najbardziej znane sposoby serwowania tej ryby. Łosoś doskonale sprawdza się również jako składnik aromatycznych i wyrazistych sałatek. Spróbujcie wykwintnej sałaty z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda oraz sałatki ze słoika z komosą ryżową. Będzie pysznie!

W Polsce najbardziej dostępny jest łosoś hodowlany pochodzący z farm zlokalizowanych w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także Polski. W ofercie sklepów coraz częściej znaleźć można również dzikiego łososia, poławianego głównie w wodach północnego Pacyfiku. W naturalnym środowisku ryby te odżywiają się skorupiakami, owadami i mniejszymi rybami. Dzięki takiej diecie i ciągłemu ruchowi ich mięso zawiera duże ilości barwnika astaksantyny – naturalnego antyoksydantu, a także bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6.

Niezależnie od tego, po którą rybę sięgamy, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada ona odpowiedni certyfikat. Niebieski znaczek MSC na opakowaniu świadczy o tym, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z ich bogactwa. Zielony symbol ASC oznacza rybę z odpowiedzialnej, ekologicznej hodowli.

Wykwintna sałata z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda

Czas przygotowania:  30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 paczka wędzonego dzikiego łososia z certyfikatem MSC
  • 2 buraki czerwone
  • 1 burak Chioggia (wielokolorowy)
  • 1 burak złoty
  • kilka łyżek octu z białego wina
  • 1 pomarańcza czerwona
  • garść rukwi wodnej
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki startego świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia kroimy na cienkie plastry. Układamy je na talerzach. Buraki kroimy na cienkie plasterki mandoliną lub nożem. Wkładamy do miski, zalewamy je octem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min, aby smaki się przegryzły. 
  • Pomarańcze obieramy ze skórki i wycinamy same fileciki (miąższ).
  • Starty chrzan mieszamy ze śmietaną 12% i doprawiamy solą do smaku.
  • Układamy kilka plastrów buraków oraz filecików pomarańczy na każdy talerz. Następnie nakładamy po łyżce musu chrzanowego oraz listki rukwi wodnej. Całość skrapiamy cytryną, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy od razu.

 

Sałatka z łososia i komosy ryżowej

Czas przygotowania:  20 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
  • 4 średnie, zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 czerwone papryki, umyte i pokrojone w małe kostki
  • 1 filet z łososia z certyfikatem MSC
  • 5 szklanek szpinaku
  • 5 średnich słoików (około 500 ml)

 

Sposób przygotowania:

Dressing

Do naczynia wlewamy olej, sok z pomarańczy i cytryny oraz dodajemy sól, pieprz, czosnek i musztardę. Składniki ubijamy aż będą dobrze wymieszane i lekko zgęstnieją.

Sałatka

  • Filet z łososia myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni – po 5 minut z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia.
  • Do średniego rondla wlewamy wodę i dodajemy dokładnie wypłukaną komosę ryżową.  Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy moc kuchenki do średniej temperatury, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Gdy komosa ryżowa wchłonie cały płyn, odstawiamy ją do ostygnięcia.
  • Za pomocą widelca delikatnie rozdzielamy mięso ryby. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy warstwowo w 5 słoikach. Układamy je zaczynając od czerwonej papryki i komosy ryżowej. Następnie dodajemy łososia, liście szpinaku, a całość polewamy dressingiem.
  • Zakręcamy słoiki. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
  • Przed podaniem możemy przełożyć sałatkę na talerz.

 

* Dane pochodzą z badania przeprowadzonego metodą CAWI od 18.05 do 25.05.2022 r. na próbie całkowitej 1006 osób, z których 733 to osoby kupujące łososia. Struktura próby całkowitej reprezentatywna dla populacji osób w wieku 18-65 pod względem płci, wieku, wykształcenia, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu.

 

Informacje o MSC:

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na półkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2020-21). W Polsce to około 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

www.msc.org/pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

NEWSERIA POLECA

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.

Prawo

Tak zwana sztuczna twórczość coraz popularniejsza. Wyzwaniem pozostają kwestie praw autorskich

Rosnąca popularność narzędzi AI spowodowała, że powstaje coraz więcej „dzieł sztuki”, będących wytworem działania algorytmów, które potrafią m.in. tworzyć muzykę dopasowaną do preferencji i nastroju, malować obrazy, a nawet pisać poezję czy scenariusze filmowe. To rodzi szereg wyzwań dotyczących praw autorskich. Są także wątpliwości dotyczące ochrony dzieł, z których AI się uczy. Narzucanie prawnych zakazów i obostrzeń może jednak nie przynieść efektów.

Podróże

Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie

Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.