Komunikaty PR

Indyk przy wspólnym stole

2021-01-13  |  13:00

Indyk przy wspólnym stole

Przełom bieżącego i nadchodzącego roku to kulminacja wielu okazji i powodów do przygotowania bardziej wyszukanych oraz wykwintnych potraw. Kulinaria to sfera bardzo twórcza, w której możemy dać upust naszej wyobraźni i fantazji. Domownicy i goście z pewnością docenią to, jeśli kreatywność w kuchni połączymy ze smacznymi produktami wysokiej jakości, np. z indykiem.  

Rodzinnym spotkaniom przy wspólnym stole często towarzyszy mięso. Wielu Polaków nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć np. w trakcie Bożego Narodzenia. Podobnie w przypadku mieszkańców innych krajów europejskich, którzy w tym rodzinnym  czasie stawiają na soczyste i konkretne porcje mięsa m.in. z indyka. Hiszpanie kojarzą świąteczne dni np. z indykiem nadziewanym truflami, a na stole Włochów gości on z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw.  

Jak mówi Szymon Szlendak, szef kuchni i ekspert programu “Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”, Polacy również doceniają walory indyczego mięsa i jego różnorodność kulinarną.

Pieczony indyk nadziewany jabłkami i żurawiną, indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami czy orzechami lub pasztet z indyka z podrobami – to sprawdzone propozycje na spotkania przy wspólnym stole – wymienia Szymon Szlendak. Podkreśla również, że mięso z indyka to dobry wybór zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jego istotną zaletą jest bowiem neutralność – sam w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. – To sprawia, że jako składnik dania może on przyjąć smak i zapach różnych towarzyszących mu dodatków, np. kojarzonej ze świętami żurawiny, pomarańczy czy suszonych śliwek – dodaje Szymon Szlendak.

Poza aspektem kulinarnym do sięgania po mięso z indyka zachęcają także jego wartości odżywcze. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Ponadto indyk jest źródłem witamin B3, B6, B12, D, potasu, fosforu oraz cynku. Witaminy D i B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, potas – w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, cynk – w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów[1].

Mięso z indyka posiada więc wiele zalet. Warto przekonać się o nich, przygotowując dania na wspólne spotkania przy stole. Oto kilka inspiracji kulinarnych, które podbiją podniebienia najbliższych.

Złocisty indyk z jabłkami i żurawiną

Składniki dla 4 -5 osób: 

  • ok. 5-6 kilogramowy indyk
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa

Składniki na nadzienie:

  • 2 kwaśne jabłka
  • migdały
  • orzechy włoskie i laskowe
  • suszona żurawina
  • 2 łyżki miodu
  • rodzynki

Przygotowanie nadzienia:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  2. Zaczynamy od migdałów, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie obieramy. Obrane migdały, rozłupane orzechy włoskie i laskowe układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Teraz dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie indyka:

  1. Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
  2. Następnego dnia zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Później osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Na zakończenie, zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do również polanej oliwą brytfanny.
  3. Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.
  4. Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.

Pierś z indyka faszerowana suszonymi śliwkami i orzechami na specjalne okazje

Składniki dla 4-5 osób:

  • 2 kg piersi z indyka
  • 3 polędwiczki z indyka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka soli i pieprzu, 2 łyżki słodkiej papryki i majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-150 g masła

Składniki na farsz:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku

Przygotowanie farszu:

1. Zaczynamy od pokrojenia na małe kawałki żurawiny i suszonych śliwek. Następnie w młynku mielimy orzechy. Całość łączymy i odstawiamy.

2. Przygotowujemy mięso z indyka. Polędwiczki kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa.

3. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone bakalie oraz zmielone orzechy. Wbijamy jajko, sól i mieszamy. Całość odstawimy.

Przygotowanie piersi z indyka:

1. Pierś z indyka układamy na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy sól i pieprz. Ważne, aby mięso stanowiło jedną zwartą część.

2. Następnie przygotowujemy roladę – na boku jednej rozbitej piersi z indyka układamy farsz. Musimy go lekko spłaszczyć, a następnie przykrywamy połową masła. Teraz mięso zwijamy, a na koniec roladę związujemy kuchenną nicią i oprószamy przyprawami. Tak przygotowaną roladę zostawimy na noc w lodówce.

4. Następnego dnia, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, pozostałą połowę masła kroimy na kawałki i układamy na mięsie. Wiążemy rękaw i robimy kilka otworów.

5. Po nagrzaniu piekarnika, mięso wstawiamy do niego na ok. 1 godzinę. Po tym czasie warto pozostawić roladę w rozgrzanym piekarniku jeszcze przez kilka minut.

6. Na koniec wyciągamy mięso z rękawa. Powstały sos przelewamy do słoiczka. Roladę kroimy na plastry, a przed podaniem polewamy sosem pieczeniowym.

​Pasztet z indyka z podrobami i nutą żurawiny

Składniki dla 5-6 osób: 

  • 1 kg mięsa z indyka, najlepiej udźca bez kości
  • 300 g podrobów z indyka
  • włoszczyzna
  • 300 g surowego boczku
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych śliwek
  • 6 suszonych grzybów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • smalec do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny

1. Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, dodajemy mięso indycze i nastawiamy jak na bulion. Gotujemy przez około 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowujemy kaszę jęczmienną.

2. Na ok. 30 min przed końcem gotowania do bulionu dodajemy oczyszczone podroby, następnie odstawiamy wywar do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy mięso i warzywa.

3. Siekamy drobno boczek i podsmażamy na patelni kilka minut do miękkości. Następnie dodajemy boczek do ugotowanego mięsa i warzyw.

4. Mielimy mięso w maszynce – dwu lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.

5. Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy żurawinę, posiekane suszone śliwki i kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.

6. Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Całość miksujemy na gładką masę.

7. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i dodajemy grzybową bułkę tartą. Delikatnie ugniatamy masę, a wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.


Więcej kulinarnych inspiracji i materiałów dotyczących programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech unijnej produkcji oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Rygorystyczne zasady i procedury UE oraz przepisy wewnętrzne państw członkowskich gwarantują wysoką jakość europejskiego mięsa drobiowego. Zadaniem kampanii jest edukacja konsumentów w zakresie wartości odżywczych i jakości mięsa indyczego.[2]

 


[1] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia.

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:214:FULL&from=EN (dostęp 12.02.2020).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Ceramika Paradyż po raz kolejny gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy Biuro prasowe
2021-01-28 | 10:00

Ceramika Paradyż po raz kolejny gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy

Już 31 stycznia odbędzie się 29. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Do wspólnego grania po raz kolejny przyłączyła się Ceramika Paradyż, która przekazała na
Styl życia Karnawałowe drinki? Winne!
2021-01-26 | 13:40

Karnawałowe drinki? Winne!

Wino kojarzy się raczej z powolnym sączeniem i delektowaniem, bez zbędnych dodatków – przecież samo w sobie jest idealne. Jednak karnawał jest od szaleństw! Nawet, jeśli
Styl życia Wywiad z dietetyczką Karoliną Madej
2021-01-25 | 11:20

Wywiad z dietetyczką Karoliną Madej

Styczeń to dla wielu miesiąc postanowień, które wykiełkowały w naszych głowach wraz z nadejściem nowego roku. Zapisujemy cele, zmieniamy nawyki i staramy się znaleźć więcej czasu

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Tomasz Jacyków: Na Zanzibarze mamy obecnie Zegrze. Ludzie nie widują się dziesięciolecia, a tam są najlepszymi kolegami

Pandemia spowodowała duże zmiany w życiu codziennym Polaków. Obostrzenia  w kraju i poza nim nastręczają wielu trudności z podróżowaniem. Tomasz Jacyków tłumaczy, że wolny czas można wykorzystać produktywnie. Na przykład na analizę własnego postępowania. Stylista zwraca uwagę, że przerwa od turystów dobrze zrobi naszej planecie, zmęczonej ciągłą ingerencją i eksploatacją człowieka. Przyznaje, że w najbliższych miesiącach nie wybiera się na egzotyczne wakacje i nie zamierza lecieć na tak popularny ostatnio Zanzibar.

Medycyna

Nowe technologie przenoszą leczenie laryngologiczne i otolaryngologiczne na wyższy poziom. WOŚP będzie zbierać pieniądze na zakup najnowocześniejszego sprzętu

Nanotechnologia i nanomedycyna to nowe i szybko rozwijające się dziedziny zajmujące się wykorzystaniem m.in. urządzeń o skali jednej miliardowej metra oraz sposobami wykorzystania ich specjalnych właściwości w diagnostyce i leczeniu chorób. To w otorynolaryngologii poczyniono pewne postępy w wykorzystaniu tych nowych metod leczenia. Nowe technologie mogą zrewolucjonizować leczenie, w Polsce jednak mało który szpital jest wyposażony w nowoczesny sprzęt. Dlatego 29. Finał WOŚP skupia się na zakupie urządzeń dla laryngologii, otolaryngologii i diagnostyki głowy.

 

Ochrona środowiska

Zanieczyszczone powietrze jest jak taksówka dla koronawirusa. Większa liczba zgonów w 2020 roku to w dużej mierze efekt smogu

Według danych z USC, udostępnionych w rządowym serwisie Otwarte Dane, w ubiegłym roku w Polsce zmarło w sumie ponad 486 tys. osób. W 2019 roku zgonów było ok. 409 tys., czyli o 77 tys. mniej. – Polacy muszą sobie uświadomić, że w ubiegłym roku umarła największa liczba osób od II wojny światowej nie tylko ze względu na koronawirusa, lecz również z powodu smogu – mówi pulmunolog, dr hab. n. med. Tadeusz Zielonka. Jak wskazuje, pandemia nie przez przypadek najszybciej rozprzestrzenia się w regionach uprzemysłowionych, z najbardziej zanieczyszczonym powietrzem. – Nie zdajemy sobie sprawy, że gdyby tych pyłów nie było w powietrzu, wirus nie miałby na czym osiąść. One są taksówką, którą bakterie i wirusy wjeżdżają do organizmu – podkreśla ekspert.