Komunikaty PR

Jak smakują warszawski Mokotów, krakowski Kazimierz i wrocławskie Nadodrze?

2020-10-27  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania Pyszne.pl ( 0.04 MB )

 

Każde miasto jest jedyne w swoim rodzaju, a każda dzielnica to jedno z jego wielu oblicz. W każdym rejonie życie toczy się własnym, specyficznym rytmem – inaczej się wypoczywa, spaceruje, dojeżdża do pracy. Każda okolica ma też swoje ulubione restauracje, które są oczywistym wyborem, gdy przychodzi ochota na jedzenie z dostawą do domu. Dla wszystkich mieszkańców Warszawy, Krakowa i Wrocławia, którzy na pytanie „Skąd jesteś?” odpowiadają nazwą dzielnicy i potrafią bez zastanowienia polecić najlepsze lokale w sąsiedztwie, Pyszne.pl przygotowało we współpracy z uznanymi lokalnymi fotografami dronowo-instagramowymi wyjątkową niespodziankę. 

 

Ulica, którą codziennie przechodzimy, pobliski sklepik za rogiem, miejsca, które uważamy za nasze i ludzie, których dobrze znamy. Tego nie znajdziemy po drugiej stronie miasta ani w najbardziej uczęszczanych, turystycznych punktach. Nasze życie toczy się nie tyle w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu, co konkretnie:  na Mokotowie, w Dębnikach czy w Nadodrzu. To tutaj wracamy codziennie po dniu pełnym wrażeń, aby zrelaksować się przy ulubionym jedzeniu, zamawiamy pierogi na rodzinny obiad podczas leniwej niedzieli czy pizzę podczas oglądania meczu ze znajomymi.

 

W każdym mieście i w każdej jego dzielnicy zaobserwować można niepowtarzalny charakter lokalnej gastronomii, który podąża śladem upodobań i stylu życia mieszkańców. Dla przykładu Kraków najbardziej ceni kuchnię polską  – sądząc po ilości oferujących ją w mieście restauracji, zwłaszcza w Dębnikach. Stanowią one niemal 1/4 lokali w stolicy Małopolski, w których można zamówić jedzenie na Pyszne.pl. W Warszawie analogiczną popularnością cieszy się sushi, szczególnie na Wilanowie i na Ursynowie. We Wrocławiu najbardziej rozchwytywana jest pizza – w dzielnicach takich jak Gądów Mały czy Grabiszyn w jej dostarczaniu specjalizuje się ponad 1/3 restauracji. Weganie i wegetarianie 

najwięcej opcji znajdą dla siebie w Krakowie na Starym Mieście, w Warszawie – na Mokotowie, a we Wrocławiu – na Starym Mieście i w Nadodrzu.

 

Obok upodobań kulinarnych, odmienne są także lokalne zwyczaje i oczekiwania związane z zamawianiem jedzenia. W Krakowie aż 71% restauracji nie pobiera dodatkowych opłat za dostawę. Praktyka ta jest szczególnie częsta na Starym Mieście i w Dębnikach. W innych ośrodkach takie podejście cieszy się mniejszą popularnością. We Wrocławiu stosuje je około 1/3 lokali, a w Warszawie mniej niż co piąta, przy czym najwięcej na Woli. Mieszkańcy Krakowa potrafią przy tym docenić restauracje, które zaopatrują ich w pierogi czy pizzę. Prawie co czwarty lokal na Pyszne.pl w mieście może poszczycić się najwyższą 5-gwiazdkową oceną. Najlepsze opinie otrzymują lokale dostarczające jedzenie na obszarze Kazimierza. W Warszawie na 5 gwiazdek zasługuje zdaniem klientów 15% restauracji, w tym najwięcej na Pradze Południe, a we Wrocławiu – 12%, w tym najwięcej w Nadodrzu.

 

Która dzielnica jest najlepsza? Dla każdego jego własna. Dla wszystkich, których serce bije mocniej na widok znajomych ulic, placów i skrzyżowań, Pyszne.pl stworzyło limitowaną serię obrusów z fotografiami najważniejszych punktów w różnych dzielnicach – od Kładki Ojca Bernatka na krakowskim Podgórzu, przez Rondo Daszyńskiego na warszawskiej Woli, po fragment osiedla mieszkalnego na wrocławskim Gaju. Współtwórcami obrusów są uznani fotografowie specjalizujący się ujęciach dronowych, których konta na Instagramie śledzi od kilkunastu do ponad 20 tysięcy osób: Witold Ziomek, Wojciech Radwański i Aleksander Głowacki.

 

Obrusy można zdobyć składając zamówienia na Pyszne.pl w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu, a także śledząc profile społecznościowe Pyszne.pl oraz lokalnych foodowych insiderów. 



 

Wybrane restauracje biorące udział w projekcie:


 

Kraków Dębniki: Tasty Beast Burger

Kraków Podgórze: Mazaya Falafel, Gąska Polish Restaurant, Zielonym Do Góry, Delecta

Kraków Kazimierz: Turlaj Klopsa, Tbilisuri, Hello India

Kraków Stare Miasto: Bao Dao, Mazaya Falafel

Kraków Nowa Huta: Karuzela Smaków Resto Bar, Nowohucki Słoik, Bar Na Żółto i Na Niebiesko, Jadłodajnia u Jana, Sigma Pizza&Bar

 

Warszawa Mokotów: Kura Warzyw, Locale Pizzeria & Restauracja Włoska,  Pumpui Thai Food 

Warszawa Wola: Naleśniki Francuskie Nutka Café, n ALE bistro, Trattoria Toscana

Warszawa Ursynów: Wół na Stół , Antich Caffe 

Warszawa Wilanów: Kashmir Restaurant India , Kuchnia Otwarta,  Six Season 

Warszawa Praga Południe: Salsiccia - Pizzeria Napoletana, Falafel Żudi  

 

Wrocław Nadodrze: Nadodrze Cafe Resto Bar, Hardcore Muffins, Łaskotki Cookie Dough Bar, Lubię Pierogi

Wrocław Gaj: Siesta Trattoria

Wrocław Mały Gądów: Bistro Bar Tymianek, Slice of Heaven

Wrocław Stare Miasto: Osiem Misek, Woosabi, Szamani, Wok in

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Menu świąteczne w warszawskim BARaWINO Zamów już dziś, odbierz w Wigilię. Biuro prasowe
2020-12-03 | 05:58

Menu świąteczne w warszawskim BARaWINO Zamów już dziś, odbierz w Wigilię.

BARaWINO w Warszawie wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów po raz pierwszy oferuje dania świąteczne na wynos. W menu potrawy kuchni polskiej z francuskimi
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2020-11-30 | 11:48

Co z Trumpem? Rozwód z żoną i własny kanał.

Choć Donald Trump wciąż nie przyznał się do porażki w amerykańskich wyborach prezydenckich, nie ustają medialne spekulacje na temat przyszłych zamierzeń Prezydenta i jego zawodowych planów po opuszczeniu Białego Domu. Analitycy
Styl życia 5 sposobów na to, jak przygotować się do świąt i nie zwariować
2020-11-30 | 11:00

5 sposobów na to, jak przygotować się do świąt i nie zwariować

Grudzień to wyjątkowy czas pełen radości, oczekiwania, prezentów i smaków dzieciństwa. Wiemy, że święta będą inne, ale mamy kilka porad, dzięki którym nawet w tak

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Pompy ciepła coraz popularniejsze w polskich domach. W tym roku padły rekordy sprzedaży takich urządzeń

Na koniec ubiegłego roku w polskich domach było zainstalowanych 128 tys. pomp ciepła, które pracowały na potrzeby centralnego ogrzewania i podgrzewania wody. W optymistycznym wariancie ich liczba do 2030 roku może wrosnąć już do prawie 2,1 mln – wynika z szacunków Polskiej Organizacji Rozwoju Technologii Pomp Ciepła. Rozwojowi rynku sprzyjają m.in. rządowy program Czyste Powietrze, wzrost świadomości ekologicznej Polaków, unijne regulacje ukierunkowane na energooszczędne budownictwo i realne korzyści tej technologii, które przekładają się na wymierną oszczędność. W ubiegłym półroczu wzrost sprzedaży takich urządzeń w kilku segmentach rynku pobił wyniki za cały 2019 rok.

 
 
 
 

Zdrowie

Przez pandemię do lekarzy trafia więcej pacjentów z zaawansowanym rakiem prostaty. Wcześniejsza diagnoza pozwala na skuteczne leczenie m.in. za pomocą robota da Vinci

Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem złośliwym wśród mężczyzn, ale wielu z nich przed zgłoszeniem się do lekarza powstrzymuje wstyd i strach. Pandemia wpłynęła na dodatkowe opóźnienia w diagnostyce tego nowotworu – podkreślają urolodzy. Tymczasem wykrycie raka prostaty w początkowym stadium daje dużą szansę na całkowite wyleczenie i pozwala zastosować u pacjenta nowoczesne, mniej inwazyjne metody, takie jak operacje robotyczne. Zabiegi w asyście robota chirurgicznego da Vinci są bardziej precyzyjne i w większości przypadków pozwalają pacjentom na powrót do normalnego funkcjonowania, ograniczając liczbę komplikacji.