Jak smakują warszawski Mokotów, krakowski Kazimierz i wrocławskie Nadodrze?
Każde miasto jest jedyne w swoim rodzaju, a każda dzielnica to jedno z jego wielu oblicz. W każdym rejonie życie toczy się własnym, specyficznym rytmem – inaczej się wypoczywa, spaceruje, dojeżdża do pracy. Każda okolica ma też swoje ulubione restauracje, które są oczywistym wyborem, gdy przychodzi ochota na jedzenie z dostawą do domu. Dla wszystkich mieszkańców Warszawy, Krakowa i Wrocławia, którzy na pytanie „Skąd jesteś?” odpowiadają nazwą dzielnicy i potrafią bez zastanowienia polecić najlepsze lokale w sąsiedztwie, Pyszne.pl przygotowało we współpracy z uznanymi lokalnymi fotografami dronowo-instagramowymi wyjątkową niespodziankę.
Ulica, którą codziennie przechodzimy, pobliski sklepik za rogiem, miejsca, które uważamy za nasze i ludzie, których dobrze znamy. Tego nie znajdziemy po drugiej stronie miasta ani w najbardziej uczęszczanych, turystycznych punktach. Nasze życie toczy się nie tyle w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu, co konkretnie: na Mokotowie, w Dębnikach czy w Nadodrzu. To tutaj wracamy codziennie po dniu pełnym wrażeń, aby zrelaksować się przy ulubionym jedzeniu, zamawiamy pierogi na rodzinny obiad podczas leniwej niedzieli czy pizzę podczas oglądania meczu ze znajomymi.
W każdym mieście i w każdej jego dzielnicy zaobserwować można niepowtarzalny charakter lokalnej gastronomii, który podąża śladem upodobań i stylu życia mieszkańców. Dla przykładu Kraków najbardziej ceni kuchnię polską – sądząc po ilości oferujących ją w mieście restauracji, zwłaszcza w Dębnikach. Stanowią one niemal 1/4 lokali w stolicy Małopolski, w których można zamówić jedzenie na Pyszne.pl. W Warszawie analogiczną popularnością cieszy się sushi, szczególnie na Wilanowie i na Ursynowie. We Wrocławiu najbardziej rozchwytywana jest pizza – w dzielnicach takich jak Gądów Mały czy Grabiszyn w jej dostarczaniu specjalizuje się ponad 1/3 restauracji. Weganie i wegetarianie
najwięcej opcji znajdą dla siebie w Krakowie na Starym Mieście, w Warszawie – na Mokotowie, a we Wrocławiu – na Starym Mieście i w Nadodrzu.
Obok upodobań kulinarnych, odmienne są także lokalne zwyczaje i oczekiwania związane z zamawianiem jedzenia. W Krakowie aż 71% restauracji nie pobiera dodatkowych opłat za dostawę. Praktyka ta jest szczególnie częsta na Starym Mieście i w Dębnikach. W innych ośrodkach takie podejście cieszy się mniejszą popularnością. We Wrocławiu stosuje je około 1/3 lokali, a w Warszawie mniej niż co piąta, przy czym najwięcej na Woli. Mieszkańcy Krakowa potrafią przy tym docenić restauracje, które zaopatrują ich w pierogi czy pizzę. Prawie co czwarty lokal na Pyszne.pl w mieście może poszczycić się najwyższą 5-gwiazdkową oceną. Najlepsze opinie otrzymują lokale dostarczające jedzenie na obszarze Kazimierza. W Warszawie na 5 gwiazdek zasługuje zdaniem klientów 15% restauracji, w tym najwięcej na Pradze Południe, a we Wrocławiu – 12%, w tym najwięcej w Nadodrzu.
Która dzielnica jest najlepsza? Dla każdego jego własna. Dla wszystkich, których serce bije mocniej na widok znajomych ulic, placów i skrzyżowań, Pyszne.pl stworzyło limitowaną serię obrusów z fotografiami najważniejszych punktów w różnych dzielnicach – od Kładki Ojca Bernatka na krakowskim Podgórzu, przez Rondo Daszyńskiego na warszawskiej Woli, po fragment osiedla mieszkalnego na wrocławskim Gaju. Współtwórcami obrusów są uznani fotografowie specjalizujący się ujęciach dronowych, których konta na Instagramie śledzi od kilkunastu do ponad 20 tysięcy osób: Witold Ziomek, Wojciech Radwański i Aleksander Głowacki.
Obrusy można zdobyć składając zamówienia na Pyszne.pl w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu, a także śledząc profile społecznościowe Pyszne.pl oraz lokalnych foodowych insiderów.
Wybrane restauracje biorące udział w projekcie:
Kraków Dębniki: Tasty Beast Burger
Kraków Podgórze: Mazaya Falafel, Gąska Polish Restaurant, Zielonym Do Góry, Delecta
Kraków Kazimierz: Turlaj Klopsa, Tbilisuri, Hello India
Kraków Stare Miasto: Bao Dao, Mazaya Falafel
Kraków Nowa Huta: Karuzela Smaków Resto Bar, Nowohucki Słoik, Bar Na Żółto i Na Niebiesko, Jadłodajnia u Jana, Sigma Pizza&Bar
Warszawa Mokotów: Kura Warzyw, Locale Pizzeria & Restauracja Włoska, Pumpui Thai Food
Warszawa Wola: Naleśniki Francuskie Nutka Café, n ALE bistro, Trattoria Toscana
Warszawa Ursynów: Wół na Stół , Antich Caffe
Warszawa Wilanów: Kashmir Restaurant India , Kuchnia Otwarta, Six Season
Warszawa Praga Południe: Salsiccia - Pizzeria Napoletana, Falafel Żudi
Wrocław Nadodrze: Nadodrze Cafe Resto Bar, Hardcore Muffins, Łaskotki Cookie Dough Bar, Lubię Pierogi
Wrocław Gaj: Siesta Trattoria
Wrocław Mały Gądów: Bistro Bar Tymianek, Slice of Heaven
Wrocław Stare Miasto: Osiem Misek, Woosabi, Szamani, Wok in

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.