Komunikaty PR

Matcha, kumkwat, kafir i zupa pho. Jak smakują nietypowe azjatyckie koktajle?

2023-02-17  |  14:00
Biuro prasowe

Unikalne połączenia, nietypowe składniki i smaki inspirowane tradycyjnymi daniami. Tak w skrócie opisać można azjatyckie koktajle, których skosztujemy w jednej z warszawskich restauracji. Wśród nich alternatywne wersje popularnych koktajli, jak i wytrawne pozycje, których nie spotkamy nigdzie indziej. Jak smakuje napój z dodatkiem matchy, kumkwatu lub kolendry? I jak przygotować takiego drinka w domu? Podpowiadamy!

Kuchnię azjatycką kojarzymy zazwyczaj z esencjonalnymi daniami, takimi jak zupa pho, makaron pad thai, aromatyczne curry czy nemy, nazywane także sajgonkami. Jednak smaki kuchni wschodniej nie ograniczają się jedynie do potraw. W restauracjach serwujących dania wietnamskie i tajskie spotkamy także koktajle na bazie… liści kafiru, matchy, wietnamskiej kawy czy nawet egzotycznego kumkwatu! Tego typu połączenia, poza klasycznymi pozycjami w karcie, znajdziemy m.in. w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w oryginalnej kuchni wietnamskiej i tajskiej. Jak smakuje koktajl inspirowany zupą pho? Jakie propozycje inspirowane smakami Azji można spotkać w polskich restauracjach?

Pho Cocktail. Drink inspirowany azjatycką…zupą!

Korzenne przyprawy, nietypowe smaki i orientalne dodatki to coś, co wyróżnia azjatyckie koktajle od tych dobrze nam znanych na Starym Kontynencie, jak Mojito, Cuba Libre, Margarita czy Whisky Sour. Jedną z takich propozycji jest Pho Cocktail, czyli niezwykłe połączenie inspirowane zupą pho – esencjonalnym, wietnamskim bulionem. Receptura tego koktajlu bazuje na syropie chilli, syropie korzennym, soku z limonki, kolendrze oraz tequili. Autorski koktajl serwowany jest w warszawskiej restauracji Wi-Taj w naczyniu o kształcie małej miski, a przystrojony wytrawnymi dodatkami, wcale nie przypomina standardowego drinka. Z pewnością takie połączenie przypadnie do gustu osobom otwartym na nowe smaki oraz wszystkim tym, którzy nie przepadają za słodkimi drinkami. 

W Polsce oryginalna kuchnia azjatycka zyskuje coraz więcej fanów, którzy poza klasycznymi pozycjami w menu poszukują także niestandardowych smaków. Otwieranie się na nowe doznania kulinarne potrafi nie tylko pozytywnie zaskoczyć, ale także pozwala eksplorować nieznane dotąd połączenia bez konieczności opuszczania kraju czy nawet miasta – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Azjatyckie wersje klasyków 

Green Tea Martini, Thai Sour, czy Wi-Taj Cosmo to tylko niektóre z azjatyckich wariacji na temat popularnych koktajli. Stanowią one świetny kompromis między znanymi smakami a zaskakującymi recepturami azjatyckimi. Fani nieco słodszych pozycji oraz wielbiciele Cosmopolitan z pewnością powinni spróbować Wi-Taj Cosmo, czyli orientalnego połączenia wódki, likieru z bergamotki, różowej guavy, soku z limonki oraz soku z żurawiny. Z kolei tym, którzy zdecydowanie stawiają na smaki nieco cierpkie i kwaśne, dedykowany jest Thai Sour, tajski odpowiednik Whisky Sour, bazujący na ginie, syropie matcha (ze sproszkowanej zielonej herbaty), tajskiej bazylii, soku z cytryny oraz białku jaja kurzego. Połączeniem wartym uwagi jest także Green Tea Martini, czyli fuzja Martini, ginu, likieru z zielonej herbaty i kwiatu bzu oraz lemon bitters. Zdecydowanie ten koktajl posmakuje osobom, które gustują w bardziej roślinnych, herbacianych nutach. 

Azjatyckie koktajle nie ograniczają się jednak tylko do propozycji alkoholowych. W Wi-Taj, restauracji w sercu Warszawy, dostępne są także mocktaile, czyli bezalkoholowe wersje oryginalnych drinków. W restauracyjnym menu znajdziemy takie propozycje jak Phu Quoc z dominującą nutą korzenną, słodkie Hanoi Night czy Kyoto z dodatkiem herbaty matcha. Azjatyckie mocktaile to doskonała opcja dla osób unikających alkoholu lub nieprzepadających za jego smakiem.

Azjatycki koktajl DIY

 

Co w przypadku, gdy w naszej okolicy nie mamy dostępu do restauracji serwującej autentyczną kuchnię azjatycką? Możemy oczywiście przygotować aromatyczne propozycje koktajli w zaciszu własnego domu! Na początek warto postawić na prosty w przyrządzeniu koktajl z łatwo dostępnych składników. Taką właśnie propozycją jest Mai Tai.

 

Składniki: 

  • 20 ml białego rumu 

  • 20 ml czarnego rumu 

  • 20 ml Amaretto 

  • 40 ml soku z ananasa

  • 20 ml soku z limonki

  • kruszony lód

  • do dekoracji: ćwiartki limonki, kawałki ananasa

Przygotowanie: W shakerze umieść dwa rodzaje rumu, Amaretto, sok z limonki i ananasa. Dodaj nieco kruszonego lodu i dobrze wstrząśnij. Do szklanki dodaj pozostały lód i zalej powstałą mieszanką. Wierzch koktajlu możesz przyozdobić plastrami ananasa oraz limonki. I gotowe

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.