Pół żartem, pół serio – 30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego
Grudzień obfituje w okazje, w których obchody włączamy się z dużym entuzjazmem. Obok Mikołajek, Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i Nowego Roku w kalendarzu jest jeszcze jedna, dość szczególna data. Okazuje się, że 30 grudnia kilka lat temu zasłynął, choć nieco przypadkowo, jako Dzień Serka Wiejskiego.
Nieplanowany fenomen, czyli pochodzenie Dnia Serka Wiejskiego
Różne produkty spożywcze i potrawy mają swoje święta, a wiele z nich obchodzonych jest międzynarodowo. Ich ustanowienie zazwyczaj wiąże z inicjatywą oficjalnych instytucji, a później coraz bardziej wrastają one w kalendarz i powszechną świadomość. Mamy więc między innymi Światowy Dzień Chleba ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników, Światowy Dzień Mleka powstały na wniosek Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czy obchodzony na całym świecie Międzynarodowy Dzień Sernika.
Historia Dnia Serka Wiejskiego na tym tle prezentuje się nad wyraz oryginalnie, ponieważ jego ustanowienie było… żartem, który w 2012 roku pojawił się w serwisie Nonsensopedia. Mimo humorystycznego charakteru portalu, temat wyróżnienia serka wiejskiego okazał się na tyle wdzięczny, że został podchwycony przez media związane z kulinariami. W ten sposób ustanowiono Dzień Serka Wiejskiego.
Początki kariery serka wiejskiego
Historia produktu rozpoczyna się w Stanach Zjednoczonych i jest tak samo przypadkowa jak jego święto –receptura serka wiejskiego wynikała z chęci wykorzystania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła. Angielskiej nazwy cottage cheese użyto po raz pierwszy w 1931 roku na łamach czasopisma Dodey’s Lady’s Book.
Serek wiejski na polskich stołach
W Polsce serek wiejski pojawił się stosunkowo niedawno, bo w 1992 roku. Pierwszym polskim producentem twarożku wytwarzanego z krowiego mleka była OSM Piątnica, która do tej pory pozostaje liderem w tej kategorii. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie smakosze zajadają się już nie tylko podstawową wersją, dostępne są bowiem liczne warianty tego produktu: Serek Wiejski Piątnica z dodatkiem szczypiorku, serek w wersji light, BIO lub bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z Piątnicy z dodatkiem różnych owoców lub miodu. Nowością, którą szczególnie upodobali sobie konsumenci żyjący aktywnie, uprawiający rozmaite sporty jest Serek Wiejski wysokobiałkowy. Niezależnie od rodzaju stosowanej diety, każdy więc ma szansę wybrać serek wiejski idealny dla siebie.
Apetyczne świętowanie
Mimo że Dzień Serka Wiejskiego można traktować humorystycznie, wbrew pozorom wybór daty 30 grudnia wydaje się być doskonale przemyślaną strategią. Po bożonarodzeniowym ucztowaniu, wielu z nas chętnie sięgnie po coś lekkiego. Serek wiejski można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do kanapek i łączyć z ulubionymi warzywami czy dodatkami. Przez charakterystyczną, lekko ziarnistą konsystencję, trudno pomylić go z jakimkolwiek innym produktem.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.