Komunikaty PR

Roślinne śniadaniówki? Tak!

2023-10-12  |  14:45
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Do pobrania Inf. pras ( 2.39 MB )

Drugie śniadanie dostarcza organizmowi dziecka potrzebną w ciągu dnia energię. Wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się, wydolność młodego organizmu, sprawność i siłę fizyczną, a także zapewnia dobre samopoczucie. Jak skomponować szkolną śniadaniówkę, by jej zawartość stanowiła paliwo do zdobywania wiedzy i rozwoju nowych umiejętności?

Regularne spożywanie posiłku w przerwie między lekcjami sprzyja kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Ponadto zmniejsza również ochotę na podjadanie słodkich i wysokoprzetworzonych przekąsek. Warto zadbać o to, by w śniadaniówce znalazły się takie propozycje, które ucieszą najmłodszych krytyków i jednocześnie będą stanowić zbilansowany posiłek, pełen niezbędnych składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem – niezależnie od diety stosowanej na co dzień – będą wegańskie dania.

Warzywa i owoce są często traktowane jako zaledwie dodatek do posiłku. Tymczasem stanowią fundament wszystkich modeli odżywiania. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zalecają, by traktować je jako podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Powinny wypełniać połowę talerza w każdym zjadanym posiłku. Niestety nie zawsze o tym pamiętamy – mówi Joanna Lotkowska, edukatorka żywieniowa z Fundacji ProVeg  – Dlatego roślinny lunchbox może być świetną okazją do uzupełnienia codziennego menu w warzywa i owoce.

3 pomysły na to, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw

1. Eksperymentuj!

Dieta uczniów często jest monotonna i składa się głównie z kanapek.  Aby zachęcić dzieci do jedzenia innych potraw i sięgania po warzywa oraz owoce warto postawić na eksperymenty kulinarne razem z dziećmi! Wspólnie sprawdzajmy smak, zapach i kolor surowych produktów, a później pieczmy, gotujmy, grillujmy, miksujmy, aż znajdziemy ten ulubiony sposób przygotowania. Serwujmy inaczej ten sam składnik, łączmy go z różnymi dodatkami, zmieniając aromat, konsystencję i kolor potrawy. Z codziennej owsianki, która być może już trochę się znudziła, przygotujmy odżywcze placuszki, idealnie sprawdzające się na przerwie.

2. Pokazuj supermoce warzyw i owoców

Tłumaczmy dzieciom, w jaki sposób wpływają na nie składniki zawarte w roślinnych produktach. Używajmy do tego atrakcyjnego dla najmłodszych języka. Badanie przeprowadzone przez Cornell University[1]  wykazało, że zmiana nazwy “zwykłej marchewki” na “X-ray vision carrots” (marchewka dająca laserowy wzrok!) spowodowało natychmiastowy wzrost jej konsumpcji o 62%. Zachęćmy więc najmłodszych do spróbowania bakłażana, który właściwie jest jagodą, a nie warzywem, dajmy do skosztowania brokuły, zawierające magnez odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Dorzućmy do lunch boxa śliwki – owoce na poprawę humoru zawierające dużo aminokwasu, z którego powstaje w naszym mózgu serotonina nazywana hormonem szczęścia.

3. Bądź przykładem

Dzieci uczą się poprzez modelowanie, czyli obserwację. Powtarzają zachowania, które zobaczyły u dorosłych. Dlatego przyjrzyj się diecie całej rodziny i sprawdź, co moglibyście zmienić lub poprawić w codziennym menu. Skorzystaj z przepisów na smaczne drugie śniadania, które nie tylko sprawdzą się jako przekąska w szkole, ale także na uczelni czy w pracy.

Porządnie napakowany wrap

Gotową tortille posmaruj hummusem, dodaj kilka pieczonych papryk i marchewek (albo grillowanych na patelni), trochę liściastej zieleniny, plastry czerwonej cebuli i garść czerwonej fasoli. Posyp wszystkie składniki ulubionymi ziołami, zawiń i przekrój na pół – gotowe!

Kanapka dla mózgu

Weź awokado, łyżkę tahini, pół cytryny i puszkę ciecierzycy. Wszystkie składniki ugnieć widelcem w misce. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ogórek, posiekaną marchewkę, koperek i łyżkę nasion słonecznika. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Pasta smakuje najlepiej na grubo pokrojonych kromkach chleba żytniego lub takiego na zakwasie. Możesz dodać do niej również plasterki cukinii.

Multiwitamina do chrupania

To bardzo prosty i zaskakująco smaczny przepis, który łatwo zapakować do szkoły! Na dno słoika wlej dressing lub winegret. Dodaj trochę gotowanych lub surowych warzyw, takich jak kukurydza, kawałki ogórka, połówki pomidorków cherry i różyczki brokułów (surowe lub gotowane na parze). Dodaj kuskus (lub inne ziarno) i garść nasion, a następnie napełnij resztę słoika liściastą zieleniną. Dobrze zakręć, aby zapewnić szczelność, a w odpowiedniej chwili odkręcić i zjeść! Smacznego!

Dla zdrowia i dla środowiska

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale nie tylko. Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko. Bardzo łatwo można się o tym przekonać, dołączając do 30-dniowego, darmowego wyzwania online Veggie Challenge. Każdy, kto weźmie w nim udział, przez miesiąc będzie otrzymywał wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkiem jest  dedykowana wyzwaniu aplikacja, dzięki której każdy uczestnik może na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają jego drobne zmiany. W aplikacji znajdują się również ciekawe pomysły na dania. Partnerem wyzwania Veggie Challenge są marki Alpro, Garden Gourmet i Violife.

 

[1] https://news.cornell.edu/stories/2009/12/x-ray-vision-carrots-may-be-more-appealing-children

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Nowe technologie

Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.