Komunikaty PR

Unikasz mrożonek podczas zakupów? Niepotrzebnie!

2021-05-27  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania inf. pras ( 0.05 MB )

Pomimo tego, że mrożenie jest jednym z najczęściej stosowanych naturalnych sposobów konserwacji żywności, narosło wokół niego wiele krzywdzących mitów. Wciąż można spotkać się z przekonaniem, że to rozwiązanie negatywnie wpływa na wartość odżywczą produktów, ilość witamin, a przede wszystkim na smak jedzenia. Jak się okazuje – rzeczywistość jest zupełnie odwrotna.

Zdrowie prosto z zamrażalnika

Czy słysząc „mrożonki” masz przed oczami przede wszystkim niskiej jakości gotową pizzę czy niezdrową zapiekankę, a działy z taką żywnością omijasz szerokim łukiem? Niepotrzebnie. To właśnie tam znaleźć można wiele jakościowych i zdrowych produktów. Mowa oczywiście o owocach i warzywach, ale nie tylko. Mrożenie pozwala cieszyć się smakiem ryb, owoców morza, świeżych ziół, pieczywa, mięsa, a nawet jego roślinnych zamienników. Co ważne, żywność utrwalona w ten sposób utrzymuje wysoką wartość odżywczą i to bez dodatku sztucznych substancji. Odpowiednio niska temperatura, czyli taka na poziomie minimum -18 stopni Celsjusza, jest najlepszym naturalnym konserwantem.

- Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego, w których porównano wartość odżywczą wybranych świeżych oraz mrożonych produktów, potwierdzają, że te drugie nie mają szkodliwego wpływu na organizm, są zdrowe i pełnowartościowe – mówi Stan McGowan z Foods Brothers. – Pod lupę wzięli oni m.in. kukurydzę, marchew, brokuły, szpinak, groszek zielony, zieloną fasolę szparagową, truskawki oraz jagody. Wyniki pokazały, że zawartość składników mineralnych oraz witamin C i E w produktach zamrożonych jest porównywalna, a czasem nawet wyższa niż w ich świeżych odpowiednikach[1]. Dzięki tego typu obróbce żywność jest w stanie dłużej utrzymać swój pierwotny kształt, smak, zapach oraz wartość odżywczą niż produkty świeże, chłodzone czy pakowane próżniowo, które dość szybko tracą swoje właściwości. Okazuje się, że jedna z najstarszych metod utrwalania żywności jest również tą najlepszą – dodaje Stan McGowan.

Chcąc mrozić zdrowo i bezpiecznie musisz mieć na uwadze to, że czas przechowywania żywności mrożonej różni się w zależności od rodzaju produktu. Owoce i warzywa mogą pozostać w zamrażarce od 3 do 6 miesięcy, z kolei drób możemy przechowywać nawet do 12 miesięcy. Wiele produktów, jak np. sezonowe owoce, zaraz po zbiorze trafiają do zamrożenia, a dzięki temu zachowują więcej witamin i wartości odżywczych. Niezależnie od pory roku możesz cieszyć się ulubionymi smakami oraz dostarczać organizmowi niezbędne składniki i minerały.  

Wygodnie i świeżo

Tempo życia, obowiązki zawodowe czy pandemia wymuszają zmiany w wielu obszarach życia, także w sposobie robienia zakupów i przechowywania żywności. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby posiłki były zdrowe, jakościowe i smaczne[2], a dzięki mrożonej żywności w kilka chwil przygotować można zarówno pyszne smoothie, pożywną zupę, słodki deser, a nawet burgera w wersji wege.

- Mrożenie nie tylko ułatwia gotowanie, ale także pozwala poznać zupełnie nowe smaki z całego świata. Poszukując ciekawych produktów np. na grilla, który coraz częściej jest w wersji wege, warto udać się w stronę sklepowych zamrażarek i sięgnąć po zamienniki mięsa czyli produkty, które do złudzenia je przypominają - radzi Andrzej Kołosowski z Foods Brothers. - Spróbowanie najlepszej jakości światowych marek roślinnych alternatyw mięsa, jak np. Beyond Meat czy Linda McCartney’s, nie byłoby możliwe gdyby nie głębokie mrożenie. Te produkty są dostępne na naszym rodzimym rynku m.in. w sieciach handlowych, a już niebawem każdy będzie mógł zamówić je z dostawą prosto do swojego domu – dodaje.

Be frozen, be eco!

Mówiąc o jedzeniu należy także pamiętać o poważnym, globalnym problemie jakim jest jego marnowanie. Jak pokazują badania PROM, tylko w Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia nawet 150 kg żywności, co rocznie daje kolosalną ilość prawie 5 mln ton zmarnowanych produktów spożywczych[3]. W ścisłej czołówce najczęściej wyrzucanych produktów jest pieczywo, świeże owoce oraz mięso[4] - czyli produkty świeże, z krótkim terminem przydatności. Przemyślane przechowywanie i gospodarowanie żywnością, z uwzględnieniem mrożenia, w znaczący sposób przyczynia się do zmniejszania tego problemu.

- Problem marnowania żywności pojawia się nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także w branży handlowej czy gastronomicznej. Na szczęście w Polsce stopniowo wprowadzane są przepisy mające na celu zmniejszanie marnowania żywności – informuje Stan McGowan z Foods Brothers. – Przykładowo, wielkopowierzchniowe sklepy spożywcze muszą oddać niesprzedaną żywność specjalnym organizacjom oraz zapłacić karę za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Ważne jednak, żeby również w domu dbać o rozsądne gospodarowanie produktami spożywczymi. W tym przypadku pomocne mogą być właśnie mrożone opcje. Czytanie składów pozwoli znaleźć w zamrażarkach wiele jakościowych produktów, które nie tylko są pyszne i zdrowe, ale również dłużej poleżą w naszej lodówce – dodaje ekspert.

Zainteresowanie i popyt na mrożoną żywność powiększa się z roku na rok. Według badań zrealizowanych przez Kantar, w ubiegłym roku po tego typu produkty sięgaliśmy częściej niż kiedykolwiek wcześniej[5]. Ciekawym przykładem są również mrożone ryby, których produkcja w 2020 roku wzrosła aż o ponad 50 proc. w stosunku do roku poprzedniego[6]. Pokazuje to, że tego typu produkty zyskują kolejnych zwolenników, a Polacy coraz częściej zauważają zalety mrożenia.

 


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/

[2] https://ceo.com.pl/w-czasie-pandemii-polacy-chetniej-siegaja-po-polska-zywnosc-zwracaja-tez-coraz-wieksza-uwage-na-jej-jakosc-40178

[3] https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html

[4] Raport „Marnując żywność, marnujesz planetę”, Kantar Millward Brown, Banki Żywności

[5] https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/dieta-w-czasie-i-po-pandemii/

[6] https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rosnie-popyt-na-produkty-konserwowe-i-mrozonki,nId,4570766

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.