Komunikaty PR

Unikasz mrożonek podczas zakupów? Niepotrzebnie!

2021-05-27  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania inf. pras ( 0.05 MB )

Pomimo tego, że mrożenie jest jednym z najczęściej stosowanych naturalnych sposobów konserwacji żywności, narosło wokół niego wiele krzywdzących mitów. Wciąż można spotkać się z przekonaniem, że to rozwiązanie negatywnie wpływa na wartość odżywczą produktów, ilość witamin, a przede wszystkim na smak jedzenia. Jak się okazuje – rzeczywistość jest zupełnie odwrotna.

Zdrowie prosto z zamrażalnika

Czy słysząc „mrożonki” masz przed oczami przede wszystkim niskiej jakości gotową pizzę czy niezdrową zapiekankę, a działy z taką żywnością omijasz szerokim łukiem? Niepotrzebnie. To właśnie tam znaleźć można wiele jakościowych i zdrowych produktów. Mowa oczywiście o owocach i warzywach, ale nie tylko. Mrożenie pozwala cieszyć się smakiem ryb, owoców morza, świeżych ziół, pieczywa, mięsa, a nawet jego roślinnych zamienników. Co ważne, żywność utrwalona w ten sposób utrzymuje wysoką wartość odżywczą i to bez dodatku sztucznych substancji. Odpowiednio niska temperatura, czyli taka na poziomie minimum -18 stopni Celsjusza, jest najlepszym naturalnym konserwantem.

- Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego, w których porównano wartość odżywczą wybranych świeżych oraz mrożonych produktów, potwierdzają, że te drugie nie mają szkodliwego wpływu na organizm, są zdrowe i pełnowartościowe – mówi Stan McGowan z Foods Brothers. – Pod lupę wzięli oni m.in. kukurydzę, marchew, brokuły, szpinak, groszek zielony, zieloną fasolę szparagową, truskawki oraz jagody. Wyniki pokazały, że zawartość składników mineralnych oraz witamin C i E w produktach zamrożonych jest porównywalna, a czasem nawet wyższa niż w ich świeżych odpowiednikach[1]. Dzięki tego typu obróbce żywność jest w stanie dłużej utrzymać swój pierwotny kształt, smak, zapach oraz wartość odżywczą niż produkty świeże, chłodzone czy pakowane próżniowo, które dość szybko tracą swoje właściwości. Okazuje się, że jedna z najstarszych metod utrwalania żywności jest również tą najlepszą – dodaje Stan McGowan.

Chcąc mrozić zdrowo i bezpiecznie musisz mieć na uwadze to, że czas przechowywania żywności mrożonej różni się w zależności od rodzaju produktu. Owoce i warzywa mogą pozostać w zamrażarce od 3 do 6 miesięcy, z kolei drób możemy przechowywać nawet do 12 miesięcy. Wiele produktów, jak np. sezonowe owoce, zaraz po zbiorze trafiają do zamrożenia, a dzięki temu zachowują więcej witamin i wartości odżywczych. Niezależnie od pory roku możesz cieszyć się ulubionymi smakami oraz dostarczać organizmowi niezbędne składniki i minerały.  

Wygodnie i świeżo

Tempo życia, obowiązki zawodowe czy pandemia wymuszają zmiany w wielu obszarach życia, także w sposobie robienia zakupów i przechowywania żywności. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby posiłki były zdrowe, jakościowe i smaczne[2], a dzięki mrożonej żywności w kilka chwil przygotować można zarówno pyszne smoothie, pożywną zupę, słodki deser, a nawet burgera w wersji wege.

- Mrożenie nie tylko ułatwia gotowanie, ale także pozwala poznać zupełnie nowe smaki z całego świata. Poszukując ciekawych produktów np. na grilla, który coraz częściej jest w wersji wege, warto udać się w stronę sklepowych zamrażarek i sięgnąć po zamienniki mięsa czyli produkty, które do złudzenia je przypominają - radzi Andrzej Kołosowski z Foods Brothers. - Spróbowanie najlepszej jakości światowych marek roślinnych alternatyw mięsa, jak np. Beyond Meat czy Linda McCartney’s, nie byłoby możliwe gdyby nie głębokie mrożenie. Te produkty są dostępne na naszym rodzimym rynku m.in. w sieciach handlowych, a już niebawem każdy będzie mógł zamówić je z dostawą prosto do swojego domu – dodaje.

Be frozen, be eco!

Mówiąc o jedzeniu należy także pamiętać o poważnym, globalnym problemie jakim jest jego marnowanie. Jak pokazują badania PROM, tylko w Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia nawet 150 kg żywności, co rocznie daje kolosalną ilość prawie 5 mln ton zmarnowanych produktów spożywczych[3]. W ścisłej czołówce najczęściej wyrzucanych produktów jest pieczywo, świeże owoce oraz mięso[4] - czyli produkty świeże, z krótkim terminem przydatności. Przemyślane przechowywanie i gospodarowanie żywnością, z uwzględnieniem mrożenia, w znaczący sposób przyczynia się do zmniejszania tego problemu.

- Problem marnowania żywności pojawia się nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także w branży handlowej czy gastronomicznej. Na szczęście w Polsce stopniowo wprowadzane są przepisy mające na celu zmniejszanie marnowania żywności – informuje Stan McGowan z Foods Brothers. – Przykładowo, wielkopowierzchniowe sklepy spożywcze muszą oddać niesprzedaną żywność specjalnym organizacjom oraz zapłacić karę za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Ważne jednak, żeby również w domu dbać o rozsądne gospodarowanie produktami spożywczymi. W tym przypadku pomocne mogą być właśnie mrożone opcje. Czytanie składów pozwoli znaleźć w zamrażarkach wiele jakościowych produktów, które nie tylko są pyszne i zdrowe, ale również dłużej poleżą w naszej lodówce – dodaje ekspert.

Zainteresowanie i popyt na mrożoną żywność powiększa się z roku na rok. Według badań zrealizowanych przez Kantar, w ubiegłym roku po tego typu produkty sięgaliśmy częściej niż kiedykolwiek wcześniej[5]. Ciekawym przykładem są również mrożone ryby, których produkcja w 2020 roku wzrosła aż o ponad 50 proc. w stosunku do roku poprzedniego[6]. Pokazuje to, że tego typu produkty zyskują kolejnych zwolenników, a Polacy coraz częściej zauważają zalety mrożenia.

 


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/

[2] https://ceo.com.pl/w-czasie-pandemii-polacy-chetniej-siegaja-po-polska-zywnosc-zwracaja-tez-coraz-wieksza-uwage-na-jej-jakosc-40178

[3] https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html

[4] Raport „Marnując żywność, marnujesz planetę”, Kantar Millward Brown, Banki Żywności

[5] https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/dieta-w-czasie-i-po-pandemii/

[6] https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rosnie-popyt-na-produkty-konserwowe-i-mrozonki,nId,4570766

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.