Komunikaty PR

Weganizm to znacznie więcej niż dieta

2023-11-02  |  10:53
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Do pobrania Inf. pras ( 0.27 MB )

Światowy Dzień Wegan, którego data przypada na 1 listopada, to wyjątkowa okazja, by skupić uwagę na jednym z najbardziej znaczących ruchów społecznych XXI wieku. Weganizm to nie tylko sposób odżywiania, dieta, ale także filozofia życiowa, która kładzie nacisk na etyczną troskę o zwierzęta, ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Poznaj 5 powodów, dla których warto rozważyć przejście na dietę roślinną lub przynajmniej zmniejszyć spożycie mięsa i nabiału. 

 

  1. Pro Zwierzęta

Etyczne aspekty weganizmu odzwierciedlają głębokie przekonanie, że wszelkie istoty żywe zasługują na szacunek, a ludzie powinni dążyć do minimalizowania ich cierpienia. Obejmuje to nie tylko odżywianie, ale także unikanie innych form wykorzystywania zwierząt, takich jak noszenie futer, skóry, testowanie kosmetyków na zwierzętach i wykorzystywanie ich do rozrywki, np. w cyrkach. Dieta oparta na produktach roślinnych zmniejsza liczbę zwierząt żyjących w złych warunkach, a dzięki rosnącej różnorodności dostępnych substytutów mięsa i nabiału jest łatwiejsza niż kiedykolwiek.

  1. Pro Zdrowie

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, powołując się na badania wielu instytucji medycznych i żywieniowych, odpowiednio zbilansowaną dietę roślinną można stosować na każdym etapie życia, także w ciąży i wśród dzieci.

Dieta roślinna stanowi wartościowe narzędzie w prewencji chorób dietozależnych, m.in. nadwagi i otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 czy niektórych nowotworów, np. raka jelita grubego – mówi Joanna Lotkowska, edukatorka żywieniowa i dietetyczka z Fundacji ProVeg – Wszystko za sprawą niższej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a znacznie większej ilości cennego błonnika pokarmowego i fitoskładników w posiłkach na bazie roślin. Dlatego coraz więcej lekarzy i instytucji opieki zdrowotnej promuje żywienie oparte na produktach roślinnych.

  1. Pro Sprawiedliwość

Na całym świecie prawie 815 milionów ludzi jest niedożywionych[1]. Jednocześnie prawie 2 miliardy ludzi ma nadwagę, a 650 milionów cierpi na otyłość[2]. Szacuje się, że populacja świata wzrośnie o ponad 30% do 2050 r., a do 2100 r. będzie około 11-13 miliardów ludzi na świecie[3][4]. Pytanie, w jaki sposób możemy wyżywić populację ludzi w sprawiedliwy i zrównoważony sposób, nigdy nie było pilniejsze. Intensywna hodowla zwierząt marnuje zdumiewającą ilość jedzenia, wykorzystując około jednej trzeciej światowej produkcji zboża i blisko 75% soi[5]. Karmienie zwierząt zbożem i soją, a następnie spożywanie ich mięsa i mleka jest mniej wydajne pod względem energii, białka i użytkowania ziemi niż bezpośrednie spożywanie roślin[6]. Soja, która jest ważną paszą dla zwierząt gospodarskich, może dostarczyć do 15 razy więcej białka z hektara niż żywność pochodzenia zwierzęcego.

  1. Pro Środowisko

Obecny kryzys klimatyczny wywołany jest nadmierną eksploatacją środowiska naturalnego. Powoduje ogromne i realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, dostępności wody i bioróżnorodności na całym świecie.

70% słodkiej wody i 50% światowej powierzchni ziemi nadającej się do zamieszkania (wolnej od lodu i pustyni) jest wykorzystywane w rolnictwie – mówi Marcin Tischner, specjalista ds. zrównoważonego rozwoju Fundacji ProVeg – Według Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) za jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych odpowiada obecny system żywnościowy, przy czym połowa z nich wiąże się z hodowlą zwierząt. Różne badania naukowe oraz eksperci od lat udowadniają, że dieta roślinna jest lepsza dla planety, a ograniczenie globalnego ocieplenia nie będzie możliwe, jeśli utrzymają się obecne zachowania związane z konsumpcją żywności, nawet przy całkowitym wstrzymaniu emisji z paliw kopalnych.

Do wyprodukowania kotleta z mięsa potrzebujemy 21 razy więcej ziemi i 4 razy więcej wody niż w przypadku kotleta ze strączków. Dodatkowo produkujemy przy tym 60 razy więcej CO2, czyli tyle, ile emituje samochód jadąc z Rzymu do Warszawy. Dlatego przygotowując roślinne posiłki, możemy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko.

  1. Pro Smak

Dieta roślinna smakuje dobrze i oferuje ogromny wybór pysznego jedzenia. Dzięki szerokiej gamie dostępnych warzyw i owoców, a także rosnącej liczbie wegańskich i wegetariańskich produktów na rynku, jest smaczna i satysfakcjonująca. Jak włączyć do swojego menu więcej roślin, skąd czerpać białko i jak najlepiej bilansować posiłki? Aby poznać odpowiedzi na te pytania, warto skorzystać z 30-dniowego, darmowego wyzwania Veggie Challenge. W ciągu miesiąca każdy uczestnik otrzymuje codziennie wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkiem do wyzwania jest dedykowana aplikacja, w której można na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają nasze codzienne wybory i drobne zmiany. Partnerami wyzwania Veggie Challenge są marki Alpro, Garden Gourmet i Violife.

Świat, w którym każdy wybiera smaczne i zdrowe jedzenie, będące dobre dla wszystkich ludzi, zwierząt i naszej planety jest możliwy!

 


[1] Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Fund for Agricultural Development, UNICEF, et al. (2017): The state of food security and nutrition in the world 2017: building resilience for peace and food security. p. 2

[2] WHO (2018): Obesity and overweight. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ [12.02.2018]

[3] UN (2017): World population projected to reach 9.8 billion in 2050, and 11.2 billion in 2100. Available at https://www.un.org/development/desa/en/news/population/world-population-prospects-2017.html [08.03.2018]

[4] Gerland, P., A. E. Raftery, H. Sevčíková, et al. (2014): World population stabilization unlikely this century. Science. 346, p.234–237

[5] Food and Agriculture Organization of the United Nations (2017): Crop Prospects and Food Situation. March 2017. p.7 .FAO, Rome

[6] Garnett T. (2010). Livestock, feed and food security. FCRN Briefing paper.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.