Komunikaty PR

Stylowo w kuchni: salonowy szyk

2023-09-14  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Do pobrania Szyk ( 0.19 MB )

Najpierw kuchnia wyszła na salony, a obecnie estetyka salonu coraz śmielej wkracza do przestrzeni kuchni i dyktuje bardziej wyszukany styl aranżacji, dostosowany do wymogów reprezentacyjnej przestrzeni. Meble kuchenne, które wyglądają niczym elegancka zabudowa salonowa, stały się pięknym zwieńczeniem strefy wypoczynkowej.

 

Kuchnia nie tylko zintegrowała się ze strefą dzienną, ale stała się jej ozdobą. Elegancka forma oraz efektowne dekory zachwycają pięknem i doskonale maskują roboczy charakter pomieszczenia. Meble, w które je wyposażamy, coraz bardziej j przypominają zabudowę salonową. Kuchnia już dawno wymknęła się tradycyjnym ramom, a my oczekujemy od niej znacznie więcej niż tylko podstawowych funkcji. Tutaj się gotuje i przechowuje zapasy spożywcze, ale kuchnię się również podziwia!

- Jest funkcjonalnie urządzona, dobrze wyposażona, z wygodnie i optymalnie zagospodarowaną strefą przechowywania i dopracowana w najdrobniejszych detalach. Współczesna kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce do gotowania, dlatego zachwyca estetyką, pięknymi detalami i wizualnym porządkiem – potwierdza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka firmy KAM. - W kuchni zrobiło się bardzo szykownie, a ona sama stała się reprezentacyjnym przedłużeniem salonu, dlatego znajdziemy w niej rozwiązania wzornicze charakterystyczne wcześniej dla tej bardziej oficjalnej strefy domowej. Nowocześnie urządzone kuchnie są nie tylko praktyczne i funkcjonalne, ale bardzo ładne.

Mocny akcent na zabudowę w kuchni to duża zmiana wobec neutralnych aranżacji, które jeszcze do niedawna dominowały we wnętrzach. Obecnie meble wysuwają się na pierwszy plan. Zamiast minimalistycznych szafek kuchennych, które miały wtopić się w tło i pozostać niemal niezauważonymi, bardziej skłaniamy się ku meblom, które przyciągają uwagę atrakcyjną formą, ładnym dekorem i gustownymi ozdobnikami.

Swoją pozycję coraz mocniej ugruntowują ekskluzywnie wyglądające zabudowy kuchenne z frontami w dekorach drewna. Pięknie podkreślają one wyjątkowy charakter mebli, dodając im szyku i klasy. Dobrze komponują się z blatami, których powierzchnię zdobi rysunek granitu lub marmuru. Połączenie tych dwóch motywów wzorniczych: drewna i kamieni szlachetnych jest ponadczasowe i uniwersalne, a przy tym eleganckie i zawsze się obroni. Stylowego i „salonowego” charakteru meblom w aranżacjach kuchennych dodaje również bardzo popularna czerń, a walory estetyczne podbijają delikatne, ale wyraziste witryny z dużymi frontami ze szkła.

- Kiedyś ważne miejsce w kuchni zajmował kredens, dzisiaj jego funkcję praktyczną i estetyczną przejęły witryny, które wprowadzają dodatkowy walor dekoracyjny do zabudowy meblowej. Fronty z dużą, przeszkloną powierzchnią wyglądają reprezentacyjnie, dlatego same w sobie są ozdobą a dodatkowo pozwalają ładnie wyeksponować naczynia i zastawę stołową, co również wzbogaca wizualnie aranżacje – wyjaśnia projektantka.

Warto zwrócić uwagę na modne i efektownie wyglądające połączenie witryn z elementami drewnianymi. Ciekawym pomysłem są na przykład półeczki na wino z drewna ukryte w szafce ze szklanym frontem. Wyglądają atrakcyjnie, a meble prezentują się bardziej prestiżowo.

W kuchni, która ma być dopełnieniem i ozdobą salonu, warto postawić również na złoto. Szlachetna barwa podkreśli elegancki wygląd mebli. Doskonale współgra z usłojeniem drewna, ciemnymi wybarwieniami i szkłem. Wnętrze zyska odpowiedni klimat pod warunkiem jednak, że z dodatków w kolorze złota korzystamy z wyczuciem i umiarkowaniem.

W tak urządzonych kuchniach większego znaczenia nabiera wybór okładziny ściennej nad blatem roboczym. Tradycyjne płytki ceramiczne, które kojarzą się ze strefą roboczą, ustąpiły miejsca wielkoformatowym dekorom inspirowanym niezwykłą urodą kamieni szlachetnych lub drewnem, które zachwyca wyjątkowym rysunkiem usłojenia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe
2024-07-31 | 16:20

Oaza spokoju na Żoliborzu

Żoliborz, jedna z najbardziej urokliwych dzielnic Warszawy, stała się idealnym miejscem  do zamieszkania dla trzyosobowej rodziny oraz psa. Właściciele bardzo cenią sobie wygodę i
Dom Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
2024-07-31 | 13:50

Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule

Podróże są nieodłącznym elementem zarówno życia zawodowego, jak i prywatnego architektki Magdaleny Federowicz-Boule, założycielki wielokrotnie nagradzanej pracowni
Dom Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
2024-07-31 | 09:30

Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym

Kultowe suszarki w stylowym, czarnym kolorze Firma Vileda, znana z dostarczania nowoczesnych rozwiązań ułatwiających domowe obowiązki, wprowadza nową, wyjątkową linię suszarek do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.