Święto ulicy Ogrodowej z Muzeum Fabryki w Manufakturze
Warsztaty, wystawy, spotkania z wyjątkowymi włókniarkami - to tylko część atrakcji, jakie czekają na mieszkańców Łodzi podczas święta ulicy Ogrodowej. Stowarzyszenie „Ludzie Fabryki” działające przy Muzeum Fabryki po raz kolejny zaprasza na to wyjątkowe wydarzenie, upamiętniające fabrykancką historię miasta.
Święto ulicy Ogrodowej
09.09 – 10.09 (sobota i niedziela)
Ogrodowa była bardzo ważnym punktem na mapie włókienniczej Łodzi. To tutaj tętniło życie pracowników pobliskiej fabryki założonej przez Izraela Poznańskiego, gdzie dziś jest Manufaktura. Stowarzyszenie „Ludzie Fabryki” pielęgnuje pamięć o zwyczajach i tradycjach pracowników zakładów włókienniczych.
Tegoroczne święto ulicy Ogrodowej to mnóstwo atrakcji i niezapomnianych chwil spędzonych na jednej z najbardziej charakterystycznych ulic Łodzi. Dla uczestników przygotowano bogaty program, który zapewni całym rodzinom nie tylko rozrywkę, ale przede wszystkim edukację.
Przez cały weekend będzie można wziąć udział w warsztatach dla dzieci i dorosłych, zaplanowano także spotkania z włókniarkami, które powspominają dawne czasy. Po raz pierwszy będzie można też obejrzeć prace zebrane w ramach projektu Lodz600 – 600 obrazów na 600-lecie Łodzi. Z pewnością nie zabraknie również chętnych na spacer z przewodnikiem po Ogrodowej.
Harmonogram wydarzenia:
Sobota
12:00 – warsztaty fotograficzne – historie z Ogrodowej zawarte w detalu (spotkanie przy bramie głównej Manufaktury)
14:00 – otwarcie wystawy plenerowej (historia BRAMY) do Manufaktury (spotkanie przy bramie głównej Manufaktury)
15:00 – spotkanie z J. Cygankiewiczem – mistrzem, który wykonał replikę bramy (spotkanie w Muzeum Fabryki)
17:00 – spotkanie z włókniarkami z Ogrodowej – rozstrzygnięcie konkursu na „Album o włókniarkach” (spotkanie w Muzeum Fabryki)
Niedziela
11:00 – 14:00 – rodzinna gra terenowa „Historie z ogrodowej”
12:00 – zwiedzanie hotelu Vienna House Andel`s Łódź (spotkanie w hotelu)
12:00 – 14:00 – warsztaty dla dzieci (spotkanie w Muzeum Fabryki)
13:30 – oprowadzenie kuratorskie po wystawach artystycznych projektu „Lodz600” (spotkanie w Vienna House Andel`s Łódź)
15:00 – spacer po ulicy Ogrodowej (spotkanie przy bramie do Manufaktury)
Warsztaty dla dzieci w Muzeum Fabryki będą dotyczyły tworzenia biżuterii z recyklingu, a dokładnie z elementów, które pozostały po konserwacji starego krosna. Zajęcia są bezpłatne, jednak obowiązują zapisy pod numerem 42 664 92 93.
80. rocznica Powstania Warszawskiego w Fabryce Norblina
Muzeum Powstania Warszawskiego łączy ludzi już od 20 lat
Warszawa w obiektywie: „Art Lives Here by Leonardo Hotels” – rozstrzygnięcie ko
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.