Świeże i zdrowe na dłużej
W czasach, gdy walczymy z inflacją, a niedobór opadów deszczu nie sprzyja urodzajnym plonom i wpływa na wysokie ceny, przechowywanie żywności tak, by się nie marnowała i na długo pozostawała świeża, jest sztuką. Podpowiadamy, jakie są podstawowe zasady korzystania z przestrzeni lodówek i chłodziarek, ale również, jak inteligentnie potrafi nas wspomóc technologia.
Ceny na ryneczkach potrafią zwalić z nóg, a wiele owoców i warzyw po zerwaniu bardzo szybko się psuje. Kto ma przy tym czas, by chodzić po świeże truskawki co drugi dzień? I co zrobić z pełną lodówką, gdy zbliża się wakacyjny wyjazd? Na wszystko to jest rada!
Ważna jest temperatura
Już człowiek pierwotny zauważył, że żywność psuje się wolniej, gdy przechowuje się ją w chłodniejszym miejscu. Wynalezienie pierwszej chłodziarki w 1876 roku spotkało się więc z ogromnym entuzjazmem znacznie ułatwiając życie, a przede wszystkim zapobiegając marnowaniu się żywności. Podstawowy parametr wpływający na spowolnienie procesów związanych z psuciem się ma temperatura. Uważa się, że optymalna dla przechowywania żywności oscyluje wokół 5°C. Ale uwaga, w lodówkach i chłodziarkach stosowane są filtry węglowe, które chłodzą powietrze raz na jakiś czas, więc temperatura nie jest do końca stabilna, różniąc się pomiędzy poszczególnymi strefami nawet o kilka stopni. Inaczej jest w przypadku chłodziarek amerykańskiej firmy Sub-Zero/Wolf, w której wnętrzu temperatura jest niezwykle stabilna w każdej ze stref. Może się różnić tylko o jeden stopień. Tym niemniej pamiętajmy, że „najcieplejsze” są drzwi chłodziarek oraz najwyższe półki. Tu przechowujemy otwarte sosy, majonezy, ketchupy, mleko, a na półce jogurty czy ciasta. Środkowe półki to dobre miejsce na wędliny, mięso czy sery. A co ze świeżymi warzywami i owocami?
Pamiętajmy o segregowaniu
Warzywa i owoce rządzą się swoimi prawami, które dyktuje w głównej mierze etylen. Jest to roślinny hormon, który stymuluje ich dojrzewanie, ale przyczynia się również do tego, że niektóre z nich szybciej się psują. Z kolei dla innych jest ważny jeszcze po zerwaniu. To te warzywa i owoce, które dojrzewają dopiero po tym fakcie. Należą do nich np. banany, pomidory czy awokado, dlatego – uwaga – trzeba je przechowywać w temperaturze pokojowej dopóty nie dojrzeją, a dopiero potem przechowywać w chłodzie. Z kolei truskawki czy czereśnie szybciutko po kupieniu wkładamy do dolnych, zamkniętych szuflad lodówki, by rozleniwić nieco pracę gazu etylenowego. - Segregowanie warzyw i owoców w osobnych szufladach jest ważne pod kątem ich wzajemnego wpływu na siebie – mówi Maciej Michalak z warszawskiego showroomu Sub-Zero/Wolf Poland. - Powinniśmy ogólnie rzecz biorąc trzymać od siebie z dala plony dojrzewające po zerwaniu od tych, które już nie dojrzewają. Bo np. dojrzały banan może sprawić, że szparagi nam stwardnieją, a marchew zyska gorzki posmak. Z dala od warzyw powinniśmy również trzymać dojrzałe jabłka, a już na pewno te obite.
A co z jakością powietrza?
W chłodziarkach stosowany jest standardowo wspomniany filtr węglowy, którego zadaniem jest przede wszystkim chłodzenie powietrza do odpowiedniej temperatury. Są jednak na rynku dostępne technologie, które znacznie i nieustannie poprawiają jakość powietrza wewnątrz, sprawiając, że nawet dojrzałe truskawki potrafią „wytrzymać” w swojej szufladzie i pysznie smakować wielokrotnie dłużej niż byśmy się tego spodziewali. - Filtr w chłodziarkach Sub-Zero jest aktywny i wyposażony w lampę UV – mówi Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf. - Uruchamia się on co 20 minut i oczyszcza powietrze z wirusów, bakterii i grzybów. Co to oznacza? Że znacznemu spowolnieniu ulega ciężka praca etylenu nad skróceniem przydatności do spożycia świeżych warzyw i owoców.
Ta innowacyjna, stosowana także przez NASA i hodowców warzyw technologia jest już dostępna w Polsce, właśnie dzięki produktom Sub-Zero. Mając taką chłodziarkę, można spokojnie wyjechać na wakacje, bez panicznego pozbywania się zawartości lodówki, a więc i bez marnowania jedzenia. Wszystko po naszym powrocie będzie nadal smaczne.
Urządzenia można obejrzeć w nowo otwartym showroomie marki, Warszawa ul. Jara 4/1.
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.