Komunikaty PR

Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w die

2022-09-30  |  10:00
Biuro prasowe

Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj jesteśmy jednym z większych producentów tego przysmaku. Na bazie dobrego twarogu można przygotować wiele znakomitych posiłków, nie tylko ciast, co z uwagi na jego wartości odżywcze powinno szczególnie zainteresować osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale także starające się zbudować masę mięśniową. Jak łatwo uwzględnić ten mleczny produkt w diecie? Podpowiadamy!

Twaróg w diecie osoby aktywnej – dlaczego warto go wykorzystywać?

Sekretem idealnego twarogu jest użycie do jego produkcji najlepszej jakości mleka. Twaróg to przysmak bogaty w wiele wartości odżywczych. Jest źródłem cynku oraz wielu witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego białka, co jest bardzo istotne w kontekście budowania masy mięśniowej.

Twaróg dostarcza nam również wielu aminokwasów egzogennych (niewytwarzanych przez organizm). Wspierają one między innymi pracę mięśni oraz chronią je przed katabolizmem (czyli spalaniem). Te wyjątkowe właściwości produktu sprawiają, że jest on nie tylko kluczowym składnikiem diety sportowców, ale i także osób mniej aktywnych, które jednak chcą odżywiać się w zdrowy i zbilansowany sposób.

3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem

Uwzględnienie twarogu w codziennej diecie jest bardzo proste. To niezwykle uniwersalny składnik i z łatwością można go wykorzystać do wielu wygodnych przekąsek, które bez trudu da się spakować ze sobą np. na siłownię. Na przygotowanie którejkolwiek z poniższych propozycji wystarczy niecałe 15 minut. Sprawdźcie!

Obwarzanek z twarożkiem i łososiem

To świetna propozycja dla osób lubiących ryby, które dbają o to, by w ich diecie pojawiały się one regularnie i dostarczały do organizmu cennych kwasów DHA.

Składniki:

  • duży obwarzanek/bajgiel
  • twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek 250 g
  • jogurt Augustowski naturalny 150 g
  • świeży ogórek
  • łosoś w plastrach
  • świeży koperek
  • pieprz
  • opcjonalnie: kapary, sól

Przygotowanie: Zacznijmy od przekrojenia obwarzanka na 2 równe części. W naczyniu rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy jogurt naturalny, pieprz i opcjonalnie sól w ilościach według uznania. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie wyrobioną „pastą” smarujemy obwarzanek. Dodajemy pokrojonego w plastry świeżego ogórka, łososia, koperek oraz jeśli lubimy – kapary. Pierwsza szybka i zdrowa przekąska gotowa. Można z łatwością spakować ją w swój lunchbox, by posilić się po wymagającym treningu.

Bruschetta z twarożkiem, suszoną żurawiną i boczkiem

Bruschetta podana w ten sposób z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia słodkiego i słonego smaku. W dodatku odrobina boczku, czyli ekstra porcji tłuszczu, wspomoże wchłanianie się witamin.

Składniki:

  • twaróg Rolmlecz półtłusty kostka 200 g
  • garść suszonej żurawiny
  • plasterek boczku
  • pełnoziarnista bagietka
  • jogurt Augustowski naturalny 150 g
  • rukola
  • pieprz
  • chili
  • opcjonalnie: sól

Przygotowanie: Bagietkę kroimy na małe kromki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5 minut. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy jogurt naturalny, chili, pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy do połączenia składników. Suszoną żurawinę możemy dodać do twarogu bądź po prostu posypać nią kanapkę. Boczek zwijamy w rulonik i kładziemy na kromce. Całość dekorujemy rukolą. Jeśli chcemy zabrać tak przygotowaną bruschettę na wynos, wystarczy, że przykryjemy ją dodatkową kromką bagietki.

Fit sałatka z rzodkiewką

To rozwiązanie dla fanów sałat i zielonych przekąsek, którzy doceniają dobrej jakości nabiał o charakterystycznym i wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 2 lub 3 garście rukoli
  • 3 rzodkiewki
  • twarożek Mazurski Smak ze śmietanką, cebulką i pieprzem 200 g
  • szczypta papryki słodkiej lub ostrej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • opcjonalnie: sól, słodka/ostra papryka

Przygotowanie: Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Rukolę osuszamy i przekładamy na głęboki talerz. Rzodkiewki kroimy w plastry. Proponowany twarożek w tym przepisie jest już dobrze doprawiony, więc możemy od razu przełożyć go na talerz bądź opcjonalnie dodać do niego słodką/ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy, a na sam koniec skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Smacznego!

Twaróg to zdrowy i wartościowy produkt, który bez trudu można uwzględnić w swojej codziennej diecie, nawet jako składnik posiłków „na wynos”, jedzonych w pracy czy na siłowni. Więcej inspirujących przepisów z twarogiem w roli głównej znajduje się na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sport Wrześniowe biegi z Fundacją Avalon ! Biuro prasowe
2024-08-12 | 12:00

Wrześniowe biegi z Fundacją Avalon !

Już 29 września odbędzie się 46. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski! Swoich sił będzie można również spróbować w biegu na 10 kilometrów. Fundacja Avalon
Sport Co dzieje się w głowie sportowca na Igrzyskach Olimpijskich?
2024-08-10 | 10:00

Co dzieje się w głowie sportowca na Igrzyskach Olimpijskich?

Odpowiada, Jakub B. Bączek, trener mentalny, na co dzień pracujący m.in. z czołowymi sportowcami. Zdobył mistrzostwo świata z kadrą narodową siatkarzy. Trwające obecnie Igrzyska
Sport Eurosport i Aktywna Warszawa zapraszają do wspólnego kibicowania siatkarzom
2024-08-09 | 17:00

Eurosport i Aktywna Warszawa zapraszają do wspólnego kibicowania siatkarzom

W sobotę o 13:00 w Paryżu reprezentacja Polski siatkarzy zagra w finale turnieju olimpijskiego z Francuzami! Eurosport, TVN Warner Bros. Discovery oraz Aktywna Warszawa zapraszają fanów

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.