Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w die
Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj jesteśmy jednym z większych producentów tego przysmaku. Na bazie dobrego twarogu można przygotować wiele znakomitych posiłków, nie tylko ciast, co z uwagi na jego wartości odżywcze powinno szczególnie zainteresować osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale także starające się zbudować masę mięśniową. Jak łatwo uwzględnić ten mleczny produkt w diecie? Podpowiadamy!
Twaróg w diecie osoby aktywnej – dlaczego warto go wykorzystywać?
Sekretem idealnego twarogu jest użycie do jego produkcji najlepszej jakości mleka. Twaróg to przysmak bogaty w wiele wartości odżywczych. Jest źródłem cynku oraz wielu witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego białka, co jest bardzo istotne w kontekście budowania masy mięśniowej.
Twaróg dostarcza nam również wielu aminokwasów egzogennych (niewytwarzanych przez organizm). Wspierają one między innymi pracę mięśni oraz chronią je przed katabolizmem (czyli spalaniem). Te wyjątkowe właściwości produktu sprawiają, że jest on nie tylko kluczowym składnikiem diety sportowców, ale i także osób mniej aktywnych, które jednak chcą odżywiać się w zdrowy i zbilansowany sposób.
3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem
Uwzględnienie twarogu w codziennej diecie jest bardzo proste. To niezwykle uniwersalny składnik i z łatwością można go wykorzystać do wielu wygodnych przekąsek, które bez trudu da się spakować ze sobą np. na siłownię. Na przygotowanie którejkolwiek z poniższych propozycji wystarczy niecałe 15 minut. Sprawdźcie!
Obwarzanek z twarożkiem i łososiem
To świetna propozycja dla osób lubiących ryby, które dbają o to, by w ich diecie pojawiały się one regularnie i dostarczały do organizmu cennych kwasów DHA.
Składniki:
- duży obwarzanek/bajgiel
- twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek 250 g
- jogurt Augustowski naturalny 150 g
- świeży ogórek
- łosoś w plastrach
- świeży koperek
- pieprz
- opcjonalnie: kapary, sól
Przygotowanie: Zacznijmy od przekrojenia obwarzanka na 2 równe części. W naczyniu rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy jogurt naturalny, pieprz i opcjonalnie sól w ilościach według uznania. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie wyrobioną „pastą” smarujemy obwarzanek. Dodajemy pokrojonego w plastry świeżego ogórka, łososia, koperek oraz jeśli lubimy – kapary. Pierwsza szybka i zdrowa przekąska gotowa. Można z łatwością spakować ją w swój lunchbox, by posilić się po wymagającym treningu.
Bruschetta z twarożkiem, suszoną żurawiną i boczkiem
Bruschetta podana w ten sposób z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia słodkiego i słonego smaku. W dodatku odrobina boczku, czyli ekstra porcji tłuszczu, wspomoże wchłanianie się witamin.
Składniki:
- twaróg Rolmlecz półtłusty kostka 200 g
- garść suszonej żurawiny
- plasterek boczku
- pełnoziarnista bagietka
- jogurt Augustowski naturalny 150 g
- rukola
- pieprz
- chili
- opcjonalnie: sól
Przygotowanie: Bagietkę kroimy na małe kromki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5 minut. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy jogurt naturalny, chili, pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy do połączenia składników. Suszoną żurawinę możemy dodać do twarogu bądź po prostu posypać nią kanapkę. Boczek zwijamy w rulonik i kładziemy na kromce. Całość dekorujemy rukolą. Jeśli chcemy zabrać tak przygotowaną bruschettę na wynos, wystarczy, że przykryjemy ją dodatkową kromką bagietki.
Fit sałatka z rzodkiewką
To rozwiązanie dla fanów sałat i zielonych przekąsek, którzy doceniają dobrej jakości nabiał o charakterystycznym i wyrazistym smaku.
Składniki:
- 2 lub 3 garście rukoli
- 3 rzodkiewki
- twarożek Mazurski Smak ze śmietanką, cebulką i pieprzem 200 g
- szczypta papryki słodkiej lub ostrej
- sok z cytryny
- pieprz
- opcjonalnie: sól, słodka/ostra papryka
Przygotowanie: Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Rukolę osuszamy i przekładamy na głęboki talerz. Rzodkiewki kroimy w plastry. Proponowany twarożek w tym przepisie jest już dobrze doprawiony, więc możemy od razu przełożyć go na talerz bądź opcjonalnie dodać do niego słodką/ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy, a na sam koniec skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Smacznego!
Twaróg to zdrowy i wartościowy produkt, który bez trudu można uwzględnić w swojej codziennej diecie, nawet jako składnik posiłków „na wynos”, jedzonych w pracy czy na siłowni. Więcej inspirujących przepisów z twarogiem w roli głównej znajduje się na stronie www.najlepszewkuchni.pl.
![Wrześniowe biegi z Fundacją Avalon ! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1503307137,w_254,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Wrześniowe biegi z Fundacją Avalon !
![Co dzieje się w głowie sportowca na Igrzyskach Olimpijskich?](/files/_uploaded/glownekonf_1104869600,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Co dzieje się w głowie sportowca na Igrzyskach Olimpijskich?
![Eurosport i Aktywna Warszawa zapraszają do wspólnego kibicowania siatkarzom](/files/_uploaded/glownekonf_1111917361,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Eurosport i Aktywna Warszawa zapraszają do wspólnego kibicowania siatkarzom
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/nykiel-tzg-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
Artystka cieszy się z tego, że producenci „Tańca z gwiazdami” dali jej szansę zdobycia nowych umiejętności i zaprezentowania się widzom z zupełnie innej strony. Nie może się już więc doczekać swojego debiutu na parkiecie tego kultowego programu, ale najpierw przed nią mozolne treningi. Natalia Nykiel zapewnia jednak, że na sali ćwiczeń zamierza dać z siebie wszystko i ma nadzieję, że ten wysiłek zaprocentuje.
Podróże
Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki
![](/files/1922771799/sykut-wakacje-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.
Media
Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor
![](/files/1922771799/hyzy-dowbor-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.