Tych dań nie podawaj na weselu.
Jak głosi powiedzenie: na weselu powinna być dobra muzyka, jedzenie i orkiestra. Jak widać, wybór właściwego menu weselnego to bardzo istotna kwestia. Żadna para młoda nie chciałaby, aby goście wrócili głodni do domu, albo z poczuciem, że jedzenie było niesmaczne. Jak więc ułożyć menu, aby każdy był zadowolony? „Z reguły menu atrakcyjne to takie, które jest różnorodne, ciekawe, sycące, ale też takie, w którym tradycja przeplata się z nowoczesnością” – zaznacza Joanna Hoc –Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy. Wybór jest spory. Dlatego skupmy się na tym, jakich dań z pewnością nie powinno się podawać na weselu.
Organizacja wesela to zadanie pełne wyborów i decyzji, a jednym z najważniejszych elementów jest oczywiście menu. Chcemy, aby nasi goście cieszyli się smacznym jedzeniem i mieli pozytywne wrażenia związane z tym wyjątkowym dniem. Dlatego ważne jest, aby z uwagą wybierać potrawy, eliminując te, które mogą nie spotkać się z aprobatą gości albo w jakiś sposób im zaszkodzić.
Tych dań nie podawaj na weselu
Tatar i sushi
Warto podkreślić, że weselne jedzenie znajduje się często na stołach weselnych przez kilku godzin, dlatego lepiej zrezygnować z potraw, które szybko się psują. Ponadto surowe mięso lub ryby mogą stać się źródłem wielu niebezpiecznych bakterii, np. salmonelli, lub mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Tatar i sushi są potrawami, które nie każdemu mogą przypaść do gustu. Niektórzy mogą nie być przyzwyczajeni do spożywania surowego mięsa lub ryb, a inni mogą mieć pewne ograniczenia żywieniowe lub preferencje, które wykluczają te potrawy. Ważne jest, aby zadbać o zróżnicowane menu, które uwzględnia różne gusta i potrzeby gości.
Sałatki z majonezem
Sałatki z majonezem, szczególnie jeśli nie są odpowiednio przechowywane lub utrzymywane w odpowiednich temperaturach, mogą stanowić potencjalne ryzyko związane z rozwojem bakterii i zatruciem pokarmowym. Majonez, który zawiera jajka, może być podatny na zakażenie salmonellą, jeśli nie jest przechowywany w odpowiednich warunkach.
Sałatki z majonezem mogą być trudne do przechowywania i serwowania w warunkach weselnych, zwłaszcza jeśli trzeba utrzymać je w odpowiedniej temperaturze. Nieprawidłowe przechowywanie może prowadzić do szybkiego psucia się sałatki i podwyższa ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności.
Czerwony barszcz
Każdy przygotowuje starannie kreacje na przyjęcia weselne, dlatego też nikt z nas nie chciałby ubrudzić jej już podczas jednego z pierwszych dań, a doskonale wiemy, że bordowe plamy nie są łatwe do sprania.
– Czerwony barszcz jest specyficzną potrawą, szczególnie popularną w niektórych regionach i kulturach. – zauważa Joanna Hoc –Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy. – Jeśli para ma gości o różnym pochodzeniu kulturowym, może zdecydować się na menu bardziej uniwersalne i łatwiejsze do zaakceptowania przez ludzi z różnymi gustami kulinarnymi. – podpowiada.
Makowiec
To bez wątpienia pyszne ciasto, jednakże jak i smaczne tak i kłopotliwe. Mak w zębach u gości weselnych na zdjęciach ślubnych? To nie brzmi dobrze, a na pewno nie wygląda.
Dania z jagodami
Jagody czy też np. desery z ich wykorzystaniem, są świetne w domowych warunkach, pamiętajmy jednak, że to owoce, które farbują zęby. Mogą też niestety nieodwracalnie zafarbować nasze stroje.
Dania, które trudno zjeść
Nikt nie lubi być postawiony w sytuacji, gdy nie wie, jak się zabrać do skonsumowania potrawy. Dlatego też nie zaleca się podawania na przyjęciu weselnym tzw. dań wymagających. Tym bardziej, że niestety podczas ich jedzenia bardzo łatwo można się ubrudzić.
Unikaj potraw mocno doprawionych
Goście weselni mogą mieć różne preferencje smakowe i tolerancję wobec ostrej lub mocno doprawionej żywności. Podawanie potraw mocno pikantnych może nie przypaść wszystkim do gustu, także dzieciom.
Niektóre osoby mogą mieć problemy z tolerowaniem ostrej żywności z powodu problemów żołądkowych, refluksu lub innych schorzeń. Unikanie mocno doprawionych potraw pozwala na zapewnienie wygody i zadowolenia wszystkich gości, bez konieczności martwienia się o ich zdrowie lub komfort.
Postaw na prostotę i sprawdzone patenty
Nie ma niczego gorszego niż głodni goście. Wiadomo głodny Polak, to Polak zły. Oczywiście świetnie sprawdzą się przekąski w wersji mini jednak upewnij się, że danie główne jest odpowiednich rozmiarów.
Wiadomo, że chcemy oczarować gości jedzeniem, ale w przypadku weselnego menu najlepiej postawić na prostotę. Im bardziej skomplikowane jest danie, tym dłużej zajmuje przygotowanie posiłku i dostarczenie jedzenia gościom. Pamiętajmy o tym w szczególności podczas organizacji „dużych wesel”.
![Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1594543522,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów
![Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej](/files/_uploaded/glownekonf_1348070915,w_226,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej
![Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach](/files/_uploaded/glownekonf_765942840,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.