Komunikaty PR

Urlop od gotowania? 5 przepisów na sałatki

2023-06-26  |  01:00
Biuro prasowe

Klimat, w którym żyjemy sprawia, że gdy tylko zaczynają rozpieszczać nas pierwsze letnie promienie słoneczne, nie chcemy marnować ani chwili. Marzymy o tym, by już w czerwcu wypisać urlop od gotowania na czas nieokreślony. Coraz więcej czasu spędzamy poza domem i ostatnią rzeczą, jakiej chcemy, są godziny stania nad parującymi garnkami czy rozgrzanym do czerwoności piekarnikiem. W naturalny sposób w naszych jadłospisach zaczynają dominować sałatki, które są pyszne i szybkie do zrobienia. Oto jakie przepisy warto szczególnie sprawdzić w tym sezonie.

Spotkajmy się przy grillu!

Latem uciekamy z kuchni. Życie rodzinne i towarzyskie przenosimy do przydomowych ogródków lub w plener. Nasza dieta bazuje na świeżych warzywach i owocach oraz grillowanym mięsie i serach serwowanych na zimno lub poddawanych krótkiej obróbce termicznej.

Aby ser żółty nie roztopił się całkiem podczas grillowania, warto oprószyć go delikatnie panierką z mąki, bułki tartej lub drobno pokrojonych ziół. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę, która dodatkowo podkreśli smak sera. - radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Ser, przeznaczony do grillowania, należy pokroić w miarę grube plastry lub kostkę i dodawać do sałatek zaraz po zdjęciu z rusztu.

Latem coraz śmielej zastępujemy mięso różnego rodzaju strączkami. Jednym ze smaków, które bezsprzecznie kojarzą nam się z wakacjami, jest gotowana młoda fasolka szparagowa. Jeżeli uzupełnimy ją o kawałki grillowanego sera i świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe, zyskujemy pełnowartościowy posiłek, przy którym możemy śmiało spędzać ciepłe i długie letnie wieczory.

Wakacyjna beztroska w towarzystwie pożywnych przekąsek

Latem nasze myśli odpływają w mniej lub bardziej nieznanych nam kierunkach. Z przyjemnością wizualizujemy czas, jaki spędzimy na wyczekiwanym urlopie i swobodnie oddajemy się marzeniom. Planowanie rodzinnych wakacji z pewnością umilą nam posiłki inspirowane miejscami, w których zamierzamy spędzić letnie wakacje.

Kuchnią, która jednoznacznie kojarzy się z relaksem przy zimnych drinkach z palemką, jest kuchnia Ameryki Południowej. Pełna świeżych warzyw i aromatycznych ziół przenosi nasze kubki smakowe wprost na przyjemnie rozgrzane plaże i ciepłe oceaniczne wody. Czasem wystarczy niewielka modyfikacja sprawdzonych przepisów, by ulec urokowi tych egzotycznych smaków. Wystarczy, aby ulubioną sałatkę umieścimy w koszyczkach z placków tortilli, a już na naszych stołach pojawia się oryginalny posiłek, który z pewnością zaskoczy naszych gości.

 

Odpłyńmy gdzieś daleko, poza horyzont

Latem na naszych stołach często zaczynają rządzić ryby. Nic dziwnego, są bowiem doskonałym źródłem białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy radzą, by spożywać ryby minimum dwa razy w tygodniu. Niestety, statystycznie Polacy znacząco odbiegają od tej normy.

Na szczęście latem ten trend ulega poprawie. Na polskich stołach pojawiają się zarówno ryby słodkowodne (pstrąg lub sandacz), jak i słonowodne (łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk lub makrela). Najczęściej spożywamy je w wersji smażonej lub pieczonej na grillu. Co ciekawe, taka obróbka termiczna nie wpływa znacząco na spadek poziomu dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach.

Grillowany łosoś doskonale komponuje się w sałatkach w towarzystwie świeżych warzyw i tartego lub drobno pokrojonego sera. Wielbiciele bardziej wyrazistych smaków, mogą wzmocnić podstawowy przepis o aromatyczne kapary i orzeźwiające ogórki kiszone.

Odkryjmy skarby z przydomowych ogródków

Młody bób jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest nie tylko źródłem białka i witamin, ale również aminokwasów, z których nasz mózg wytwarza dopaminę – hormon szczęścia. Jeżeli tylko dysponujemy fragmentem wolnej ziemi, zdecydowanie warto obsiać go bobem, by latem cieszyć się właściwościami tych soczyście zielonych fasolek.

W sezonie, gotowany do miękkości bób smakuje wybornie w towarzystwie grillowanych lub tartych serów i aromatycznych ziół, np. mięty. Bób gotujemy stosunkowo krótko – już 10 minut wystarczy, by fasolki były miękkie i swobodnie odchodziły od skórek. Sekretem gotowania bobu jest dodanie do wody odrobiny cukru. Taki prosty zabieg sprawia, że bób smakuje znacznie intensywniej.

Nie bójmy się eksperymentów!

Lato zachęca do eksperymentów, także tych kulinarnych. Spragnieni nowych, orzeźwiających smaków, śmiało łączymy mniej lub bardziej znane nam składniki, uzyskując często bardzo oryginalne i ciekawe nowe smaki.

Lato rozpieszcza nas szeroką gamą świeżych owoców. Nic dziwnego, że próbujemy dodawać je zarówno do deserów, jak i bardziej wytrawnych potraw. Wszystkie owoce sezonowe – zarówno jagodowe, jak i pestkowe – doskonale łączą się z serami. Ich słodycz przełamuje wyrazisty smak serów dojrzewających, a jednocześnie wydobywa z przetworów mlecznych nowe nuty smakowe.

- Posiłki serwowane latem powinny chłodzić nas i dodatkowo nawilżać od środka. Warto jednak pamiętać, że sery w momencie serwowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego przed podaniem warto wyciągnąć je odpowiednio wcześnie z lodówki, by móc cieszyć się pełnią ich aromatu - podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Sałatka z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami

Składniki:

- 300 g fasolki szparagowej

- ser żółty Gouda MSM Mońki

- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych

- sałata strzępiasta zielona

- sałata strzępiasta czerwona

- świeże zioła

Wykonanie:

Fasolkę przebrać, odciąć ogonki a następnie ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillować kawałki sera. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać z fasolką szparagową i serem. Dodać świeże zioła, doprawić pieprzem i solą, na koniec skropić oliwą.

 

Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki

Składniki:

- 2 placki tortilli

- 100 g orzechów włoskich

- 3 łyżki miodu

- 2 garście młodego szpinaku

- 2 garście rukoli

- połowa mango

- 150 g sera Morskiego MSM Mońki

- 6 pomidorów suszonych w oleju

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 1 łyżka soku z cytryny

- 4 łyżki oleju z pomidorów

- grubo zmielony pieprz

Wykonanie:

Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem

Składniki:

- 150 g filetu z łososia

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- sól i pieprz do smaku

- 100 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki

- 1 średnia marchewka

- 1 ogórek kiszony

- 1 jajko na twardo

- 2 łyżki groszku konserwowego

- 1 łyżka kaparów w zalewie

- 3 łyżki majonezu

- 1 garść liści różnych gatunków sałat

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.

 

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Składniki:

- 0,5 kg młodego bobu

- 50 g orzeszków piniowych

- ½ pęczka świeżej mięty

- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)

- 50 ml oleju lnianego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka miodu gryczanego

- szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski.  Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

 

Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem i pomarańczą

Składniki:

- duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)

- 200 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

- 1 pomarańcza

- ½ czerwonej cebuli

- 3 pomidorki koktajlowe

- mała garść kiełków

- pół papryczki chili

Wykonanie:

Sałatę poszarpać. Żółty ser i pomarańczę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w cienkie piórka. Całość wymieszać. Sałatkę posypać cienkimi plasterkami chili oraz kiełkami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.