W harmonii z naturą - studio i szklarnia dekoratorki wnętrz
Anna Pietraszek-Sawicka, kreatorka bloga bezarchitekta.pl, zaprojektowała swoje studio w sposób, który sprzyja relaksowi. Wykorzystując styl skandynawski i elementy stylu eko, stworzyła wnętrza pełne uroku. Z odwagą połączyła z nim różne konwencje, kreując zachwycające zestawienia. Studio Anny jest kwintesencją elegancji w naturalnym wydaniu, gdzie skandynawski styl spotyka się z elementami angielskiego oraz francuskiego. , pozostając ze sobą w idealnej równowadze. Przestrzenie, które stworzyła Ania są bezpiecznym azylem, w którym można tworzyć i odpoczywać.
Studio i szklarnia Ani stały się głównymi bohaterami najnowszego odcinka serii "Open the door for Tubądzin". Cykl zabiera widzów do domów oraz pracowni polskich artystów i miłośników unikalnych wnętrz. To wyjątkowa okazja, aby zobaczyć niezwykłe wnętrzarskie aranżacje stworzone przez i dla rodzimych twórców. Goście cyklu pokażą, jak żyją, pracują, a także opowiedzą, w jaki sposób poszukują inspiracji dla swoich przestrzeni.
Studio Anny Pietraszek-Sawickiej to kwintesencja klasycznej elegancji pozostającej w harmonii z naturą. Jej wnętrza stanowią prawdziwe źródło inspiracji do odnalezienia piękna w prostocie. We współpracy z Grupą Tubądzin, dekoratorka stworzyła przestrzeń, która nie tylko urzeka estetyką, lecz także wpisuje się w ideę ekologicznego stylu życia. Anna wybrała m.in. kolekcję Timeless Macieja Zienia. Postawiła na aranżacje pełne spokoju i wyciszenia, gdzie naturalne barwy doskonale komponują się z koncepcją skandynawskiego designu oraz kobiecymi dodatkami. Mozaika Fashion, zdobiąca podłogę w łazience, nadaje wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. Płyty Balance Stone, inspirowane portugalskim marmurem, wykorzystane w kuchni na ścianach i jako blaty, wprowadzają nutę ukojenia i harmonii, nadając całemu pomieszczeniu subtelnego uroku.
Wyjątkowym miejscem dla Ani, jest przepiękna szklarnia. Artystka sięgnęła po wielkoformatową płytę z kolekcji Onice Rosa, która została potraktowana jak obraz oraz element dekoracji. Zawieszone na niej lampki tworzą ciekawy efekt podwójnego odbicia światła. Dzięki temu ta oryginalna szklarnia staje się doskonałym miejscem do spędzania czasu z rodziną oraz kontaktu z naturą.
Zapraszamy do odkrycia idealnej fuzji stylów i piękna w prostocie, we wnętrzach Ani - autorki bloga bezarchitekta.pl, w najnowszym odcinku “Open the door for Tubądzin”.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.