Komunikaty PR

W jaki sposób nawadniać organizm latem poprzez odpowiednią dietę?

2023-07-08  |  01:00
Biuro prasowe

Woda kokosowa to źródło wielu cennych składników, które są korzystne dla naszego organizmu. Dostarcza minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, ale również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To wszystko sprawia, że działa jak naturalny izotonik, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie. Latem jest szczególnie istotne, aby zadbać o odpowiednie nawadnianie organizmu. Dzięki nowościom marki QF Quality Food możemy każdego dnia tygodnia sięgać po wodę kokosową w innej odsłonie. Każda z nich idealnie nawadnia, uzupełnia elektrolity i jest naturalnym izotonikiem. Stosowane jako zamiennik zwykłej wody, wzbogacą smak lemoniad, koktajli czy deserów. Warto je włączyć do swojej diety nie tylko latem. Najlepiej smakują schłodzone.

Dla chcących uzupełnić “niedobór” słońca

Jak wynika z danych, nawet 90% Polaków ma niedobór witaminy D[1]. Dlatego wszyscy, którym zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, koniecznie powinni wypróbować wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF Quality Food. To doskonałe źródło witaminy D, co czyni ją jednym z najzdrowszych napojów na rynku. Witamina D odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a tym samym pomaga zapobiegać chorobom.

Z kolei zawarty w wodzie kokosowej sok z liczi, to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i błonnika, który przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom oraz wpływa korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co więcej, inulina – naturalny prebiotyk, który znajduje się w składzie wody kokosowej, zadba o naszą mikroflorę jelitową. Warto dodać ją np. do lemoniady ogórkowej i cieszyć się nie tylko jej walorami smakowymi.

 

Lemoniada ogórkowa z wodą kokosową z liczi

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

2 puszki Wody kokosowej z liczi QF

2-3 średniej wielkości ogórki pokrojone w plastry

1 cytryna pokrojona w plastry

Sok z jednej limonki

10-15 g cukru (opcjonalnie)

Kilka gałązek mięty drobno pokrojonej

Kilka kostek lodu

 

Sposób przygotowania:

1.       Plastry ogórków przełóż do dzbanka, dodaj miętę, sok z limonki, cukier, całość dokładnie wymieszaj i dociśnij, tak aby ogórki puściły sok.

2.       Dolej wodę kokosową i wstaw lemoniadę do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

Dla poszukujących naturalnego źródła energii

Często, mimo spożywania zdrowych posiłków, można odczuwać brak energii i siły. Zwłaszcza w upalne dni możemy odczuwać większe zmęczenie. Na rynku dostępne są różne napoje energetyczne, ale dają one tylko krótkotrwały efekt, a zawarte w nich sztuczne składniki oraz dodatek cukru nie są korzystne dla zdrowia. – Zdrową alternatywą jest woda kokosowa z kofeiną z guarany marki QF Quality Food – podpowiada dietetyczka, Aneta Korzeniecka.  – W porównaniu do napojów energetycznych jest niskokaloryczna, naturalna, nie zawiera sztucznych substancji oraz dodatkowego cukru. Za to zawartość kofeiny jest na takim samym poziomie, jak w klasycznej kawie, przy czym woda kokosowa jest  łagodniejsza dla żołądka i nie barwi zębów. Kofeina z guarany, którą zawiera, zapewnia długotrwałe działanie bez szkodliwych skutków ubocznych – wyjaśnia.

Woda kokosowa z kofeiną to idealny napój dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Dodana do arbuzowej lemoniady zamiast wody sprawi, że napój nie tylko orzeźwi, ale także doda energii i jeszcze lepiej nawodni organizm.

Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną

4 porcje

Czas: 35 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF

600 g arbuza

100 g truskawek

60 ml soku z cytryny

20 g cukru

Kilka gałązek mięty

Kilka kostek lodu

 

Sposób przygotowania:

1.       Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.

2.       Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.

3.       Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

 

Dla chcących wzmocnić odporność

Woda kokosowa z witaminą C marki QF Quality Food to doskonały produkt dla osób dbających o swoje zdrowie i chcących wzmocnić odporności organizmu, a także dowód na to, że zdrowe odżywianie może być smaczne i przyjemne. Woda kokosowa z witaminą C jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która wpływa na wzrost odporności organizmu. Witamina C działa przeciwzapalnie, a także pomaga w walce z wolnymi rodnikami.

Woda kokosowa posiada również właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne, co wpływa na ochronę naszych komórek przed szkodliwymi czynnikami. Warto ją dodać np. do zielonego smoothie. Co ważne, opakowanie, w którym zamknięta jest woda – tak jak wszystkie pozostałe wody kokosowe marki QF Quality Food, jest w pełni recyklingowalne, dlatego wybierając ten produkt nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także o zdrowie naszej planety.

Zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru

100 g szpinaku

1 awokado odmiany Hass

200 g gruszki pokrojonej na kawałki

40 g soku z cytryny

Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.

 

 

 

 

 

Dla dbających o urodę i szybszą regenerację

Woda kokosowa od lat cieszy się coraz większą popularnością i z powodzeniem zastępuje klasyczne napoje izotoniczne. Jednak woda kokosowa z kolagenem i acai marki QF Quality Food to produkt, który oferuje o wiele więcej niż tylko nawodnienie organizmu. Działa kompleksowo na zdrowie, poprawiając wygląd skóry i metabolizm.

Woda kokosowa z kolagenem jest niezwykle cennym źródłem białka, stanowiącego ważny element budulcowy naszej skóry, kości oraz tkanki łącznej. – Kolagen zawiera już zhydrolizowane, czyli wstępnie strawione aminokwasy, takie jak hydroksyprolina i hydroksylizyna, które znacznie ułatwiają proces tworzenia kolagenu w organizmie. - tłumaczy dietetyczka Aneta Korzeniecka. - Ponadto dzięki zawartości witaminy C kolagen jest jeszcze łatwiej przyswajalny, co możemy wyraźnie zauważyć w poprawie stanu skóry oraz szybszej regeneracji po kontuzji. - dodaje.

Dodatkowym składnikiem wody kokosowej marki QF Quality Food z kolagenem jest jagoda acai, która zyskała miano superfood na całym świecie. Jest to źródło antyoksydantów oraz witaminy E, które poprawiają kondycję skóry i układu sercowo-naczyniowego. Napój smakuje znakomicie w towarzystwie np. marakui.

Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai

Ilość porcji: 4

Czas: 5 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

350 g Pulpy z marakui QF

200 ml Wody kokosowej z Acai QF

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g imbiru

10-15 g cukru

1 limonka pokrojona w cząstki

70 g soku z limonki

Kilka kostek lodu

Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.

 

 

Dla zestresowanych i pracujących umysłowo

Codzienna praca umysłowa, połączona nieraz z dużym stresem, wymaga od nas wielu godzin skupienia i wysiłku. Jak znaleźć idealny dodatek do naszej diety, który pozwoli sprostać tym wyzwaniom? Woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem marki QF Quality Food nie tylko nawodni i ochłodzi w upalne dni, ale także podniesie nasz poziom koncentracji, skupienia i doda niezbędnej energii do pracy mózgu i  mięśni.

Dlaczego ta woda jest taka wyjątkowa? Właśnie dzięki zawartości guarany i magnezu! Guarana, rosnąca w Ameryce Południowej, to naturalne źródło kofeiny, która działa znacznie dłużej niż ta z kawy, ale jednocześnie nie wywołuje "efektu jojo" po szybkim spadku energii – kofeina jest powoli uwalniana z rośliny, dlatego działa bez gwałtownych skoków. Wraz z magnezem, ekstrakt z guarany pomaga utrzymać prawidłową pracę mózgu, a także wspiera nasz układ mięśniowy. To dobre rozwiązanie zarówno dla osób prowadzących aktywny tryb życia, jak i tych skupionych na pracy umysłowej.

Magnez jest to pierwiastek, który niemal natychmiast “tracony jest” w sytuacjach stresowych (np. po nieprzespanej nocy). Dlatego tak ważne jest jego stałe dostarczanie wraz z dietą. Niedobór magnezu dotyka coraz większej liczby Polaków. W naszej diecie jest go zdecydowanie za mało, a brak tego pierwiastka wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i kondycję całego organizmu. Magnez odpowiada m.in. za wchłanianie witaminy D, która jest konieczna do prawidłowej pracy mózgu, a także przeciwdziała stresowi. Właśnie dlatego woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem to idealna i łatwa w dawkowaniu propozycja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Latem warto ją wypróbować w towarzystwie rabarbaru – smacznego!

Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF

350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki

150 g truskawki

50 g cukru

10 g liści mięty

20 g soku z cytryny

Kilka kostek lodu

Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

1.      Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.

2.      Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.

 

 


[1] https://zdrowie.interia.pl/domowa-apteczka/news-piec-nietypowych-objawow-niedoboru-witaminy-d-wiele-osob-prz,nId,6843203

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony
Zdrowie Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
2024-08-01 | 13:00

Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli

Ambasadorki profilaktyki działające jako lokalne oddziały Różowych Patroli zjechały się z całej Polski w konkretnym celu – wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.