Wnętrzarska asceza kontra radosny maksymalizm
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Wnętrza pełne dekoracyjnych bibelotów, które wibrują kolorami czy ascetyczny wystrój uzupełniony kilkoma skromnymi detalami? Oto kilka stylowych propozycji, które zaspokoją gusta zwolenników obu stylów.
Nic tak nie wnosi radości do wystroju jak kolory. Kontrolowany, wielobarwny misz-masz sprawi, że we wnętrzu zapanuje sielankowa atmosfera. Granat stołu Nile z palety Beckers Designer Universal wdzięcznie zaprezentuje się na tle klasycznego beżu i doda aranżacji nowoczesnego wyrazu. Strzałem w dziesiątkę będą dekoracje w zdecydowanych barwach, które niezawodnie ożywią wnętrze.
Eklektyczna jadalnia zachwyca mieszanką faktur, wzorów i kolorów. Z pozoru niepasujące do siebie zestawienia tworzą intrygującą, a przy tym zaskakująco spójną aranżację, od której wręcz bije optymizm i radość życia. Pastelowa zieleń Poetic z kolekcji Beckers Designer Collection wesoło współgra ze stołem w odcieniu pudrowego różu, budując przyjemny, domowy klimat. Ciekawy efekt w tej przytulnej scenerii zapewnia akcent luksusu. Okazały żyrandol z połyskującymi kryształkami oraz stojąca lampka ze złoconym kloszem charakternie odznaczają się na kolorowym tle, zapewniając ciekawą grę światła.
Ascetycznym wnętrzom z kolei nie potrzeba wyrazistych printów i dekoracyjnych bibelotów. W gruncie rzeczy wystarczy odrobina wyczucia i dobrze dobrany kolor, by wykreować piękną wnętrzarską kompozycję. Odcień Stony Beach niczym lekka mgiełka osnuwa ściany. Na szarym tle stylowo odznacza się biała sofa wsparta na cienkich drewnianych nóżkach i stolik kawowy w podobnym stylu i odcieniu.
Minimalistyczne wnętrze nie musi być skąpane w szarościach czy bieli. Intensywna zieleń Trendy z palety Beckers Designer Colour wypełni wnętrze elegancją i klasą, tworząc piękną, bezpretensjonalną aranżację bez nadmiaru zbędnych akcesoriów. Jako dopełnienie wystroju w zupełności wystarczy kilka detali w wyrazistym stylu. W ciemnozielonej scenerii mocno wybrzmi kwietnik w odcieniu złota na smukłym stelażu czy złocone uchwyty, które naznaczą wysmakowany charakter przestrzeni.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.