Komunikaty PR

Zanieczyszczenie wody – problem lokalny czy globalny?

2023-07-25  |  10:16
Biuro prasowe

Woda jest niezbędna w niemal każdym aspekcie życia człowieka. Bez niej trudno jest przygotować posiłek czy zadbać o higienę. Niestety, jej zanieczyszczenie to problem globalny, który stanowi poważne zagrożenie. Tymczasem, choć zbiorniki wodne stanowią około 2/3 powierzchni Ziemi, to zaledwie 2,5% tych zasobów stanowią wody słodkie, a tylko 0,6% te zdatne do picia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że ponad 2 miliardy ludzi żyje w krajach dotkniętych niedoborem wody. W niektórych regionach sytuacja jeszcze bardziej pogorszy się w przyszłości, w wyniku zmian klimatycznych i wzrostu liczby ludności. Jak wskazują dane udostępnione przez National Geographic, co trzeci człowiek nie ma dostępu do bieżącej wody, a każdego roku z powodu jej braku lub spożycia zanieczyszczonej ginie ok. 3,5 mln osób. 

Niemniej ogromne ilości wody są zużywane każdego dnia w rolnictwie i przemyśle. Uprawy, zwłaszcza w rejonach o ciepłym klimacie, wymagają nawadniania. Podobnie hodowla zwierząt, generuje jeszcze większe zapotrzebowanie na ten cenny zasób. Nie inaczej jest w przemyśle. Do wyprodukowania każdego artykułu – od żywności po telefony komórkowe i samochody – niezbędna jest woda. Dla przykładu, według World Wildlife Fund do produkcji bawełny na jedną koszulkę potrzeba jej aż 2700 litrów. 

Problemy z zanieczyszczeniem 

Ścieki komunalne, przemysłowe czy rolnicze to ciecze, które bez poddania procesom neutralizacji są niezdatne do ponownego użycia. Powstają w gospodarstwach domowych i innych miejscach, które są podłączone do kanalizacji. Do najniebezpieczniejszych zanieczyszczeń należą te pochodzące z przemysłu. Wynika to z potencjalnej zawartości szkodliwych związków, m.in. kwasów i zasad mineralnych oraz trujących związków pochodzenia organicznego. Do znacznego skażenia wód przyczynia się także rolnictwo, w którym stosowane są nawozy i środki ochrony roślin. Substancje zawarte w pestycydach i nawozach są wypłukiwane z gleby, a następnie trafiają do wód gruntowych i zbiorników wodnych.

Środowisko wodne jest domem dla milionów gatunków, począwszy od najdrobniejszych organizmów po płetwale błękitne. To sprawia, że wszelkie zanieczyszczenia mają wpływ na zaburzenie równowagi ekosystemów, prowadzą do śmierci organizmów, a także utraty bioróżnorodności. Odpady trafiające do morza, wśród których dominują tworzywa sztuczne, są znajdowane we wszystkich zakątkach świata. Nawet jeśli powstrzymamy przedostawanie się nowych zanieczyszczeń do zbiorników wodnych, to nadal musimy mierzyć się z tymi, które były uwalniane do wody przez dziesięciolecia.

Zapobieganie zagrożeniom

Warto zauważyć, że do skażenia wody przyczynia się także człowiek. Decyzje, które podejmujemy każdego dnia, w sposób pośredni lub bezpośredni wpływają na jakość wody, z której korzystamy. Dlatego szczególnie podczas wypoczynku na łonie natury pamiętajmy, by nie zostawiać po sobie przykrych pamiątek w postaci śmieci. 

– Dzikie wysypiska, nawet te najmniejsze, stanowią poważne źródło wielu zanieczyszczeń. Porzucanie odpadów w miejscach, które są do tego niedostosowane pod względem technicznym stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Szkodliwe substancje z rozkładających się odpadów mogą przedostawać się do gleby oraz wód powierzchniowych i gruntowych, a tym samym do źródeł wody pitnej – zauważa Felice Scoccimarro, prezes Amest Otwock Sp. z o.o., działającej w branży gospodarowania odpadami. 

W celu zapobiegania skażeniom wody, każdy z nas może podjąć kilka praktycznych działań, takich jak odpowiednie gospodarowanie odpadami czy ograniczenie stosowania sztucznych nawozów w przydomowych ogrodach. Nie zapominajmy też o oszczędzaniu wody. W domach najwięcej zużywa się jej do codziennych czynności higienicznych. Dlatego tak ważna jest zmiana naszych nawyków np. zamiana długiej kąpieli na szybki prysznic czy zakręcanie kranu podczas mycia zębów. Ponadto możemy zainstalować system zbierania deszczówki, którą z powodzeniem można użyć w domu i w ogrodzie np. do prac porządkowych czy podlewania trawnika. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony
Zdrowie Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
2024-08-01 | 13:00

Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli

Ambasadorki profilaktyki działające jako lokalne oddziały Różowych Patroli zjechały się z całej Polski w konkretnym celu – wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.