Najnowsze
Wszystkie newsy
Polecane
Beata Pawlikowska spędzi miesiąc na Zanzibarze. Będzie prowadzić tam warsztaty życiowej przemiany
Sztuczna inteligencja przyspieszy analizę tomograficzną mózgu i wykryje każdą anomalię. Opracowany przez Polaków program eliminuje ryzyko pomyłki
Jurek Owsiak: 29. Finał WOŚP gotowy pod względem organizacyjnym i sanitarnym. Na zbiórkach i aukcjach internetowych uzbierano już ponad 10 mln zł
Przegląd mediów

Marka kosmetyków Martina Gebhardt Naturkosmetik nagrodzona Diamentem Beauty 2019
Niemiecka marka kosmetyków Martina Gebhardt Naturkosmetik powstała z potrzeby, która przerodziła się w konieczność...
Nowy Jork, Londyn…Warszawa. Fundacja „Maraton Warszawski” wita New Balance!
„Witamy w Warszawie” - tym hasłem Fundacja „Maraton Warszawski” zainaugurowała strategiczną współpracę z nowym partnerem technicznym – amerykańską marką New Balance.
Najpiękniejsze lodowisko w Warszawie już działa na placu Europejskim
Najpiękniejsze lodowisko w Warszawie już działa na placu Europejskim
Jak spokojnie wjechać w nowy rok?
Do worka noworocznych deklaracji warto dorzucić bezpieczne i uważne prowadzenie samochodu.Biuro prasowe
Oliva Koncept – zielona oaza na mapie Gdańska
Wyjątkowa lokalizacja, nieszablonowy projekt, niestandardowe rozwiązania architektoniczne i szereg udogodnień technicznych – tak w skrócie można opisać nowopowstałe osiedle położone na skraju Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.Nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie! Jaka jest dieta seniora?
Zbilansowany, bogaty w składniki odżywcze jadłospis, jest kluczowy dla zachowania zdrowia, witalności i dobrego samopoczucia w tym szczególnym okresie życia.2021-01-22 Nagłe uderzenie zimy a sprzedaż sprzętu sportowego na Allegro Lokalnie
Ostatnie kilka dni na pewno cieszyły amatorów zimowych aktywności. Według danych Allegro Lokalnie, zaraz po pierwszych opadach śniegu, kupujący na platformie zdecydowanie bardziej zainteresowali się sprzętem do sportów zimowych.Przedszkole bez smogu – nowa kampania Electrolux
11 stycznia marka Electrolux wystartowała z najnowszą kampanią „Przedszkole bez smogu”Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tenorzy z zespołu Tre Voci: Dla kultury ten czas jest wyjątkowo trudny. Trzeba zacisnąć pasa i wierzyć, że będzie dobrze
Przed wybuchem pandemii polskie trio muzyczne występowało na całym świecie – od Tajlandii, przez USA i Kanadę, po największe sale koncertowe w Polsce. Członkowie grupy tłumaczą, że tęsknią za regularnym kontaktem z publicznością. Mikołaj Adamczak zaznacza, że brakuje mu przede wszystkim emocji, jakie publiczność dawała podczas występów na żywo. Z kolei Wojciech Sokolnicki chciałby powrócić do podróży, ponieważ zwiedzanie mobilizuje go do działania i pobudza jego kreatywność.
Problemy społeczne
Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.
Handel
Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia chemikaliami bałtyckich ryb. Badania wykazują jednak, że ryby odławiane w Bałtyku spełniają rygorystyczne normy unijne.