News powiązane z trendy kulinarne na 2014 rok

2014-03-05 | 06:20
Żywienie
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej News powiązane z trendy kulinarne na 2014 rok

Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Odkąd składniki wielu egzotycznych potraw stały się dostępne, Polacy chętnie zaczęli sięgać po dania z innych krajów. W tym roku, według raportu Trendy w Smaku, na świecie dominować będą, dobrze znane również Polakom, kuchnie – meksykańska i indyjska. Popularność dzięki mistrzostwom świata w piłce nożnej zyskać może także nie do końca odkryta kuchnia brazylijska.
więcej
2014-01-09 | 06:20
Żywienie
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe

Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe

Według ekspertów kulinarnych Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.