Mówi: | Piotr Ceranowicz |
Funkcja: | ekspert kulinarny marki Lubella |
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe
W trendach kulinarnych na rozpoczynający się rok widać tendencję do zdrowych potraw, ekologicznie wybieranych produktów oraz powrót do domowych przetworów, które są o wiele zdrowsze niż te dostępne w marketach. Modę na gotowanie w domu widać po dużej liczbie powstających blogów kulinarnych, które zachęcają do samodzielnego gotowania oraz podają proste sposoby na przyrządzenie często wymyślnych potraw. Na stołach dominować będą kasze, domowe przetwory i marynaty oraz makarony pełnoziarniste i sezonowe warzywa.
– Częściej niż dotychczas pojawiać się będzie kasza jęczmienna i gryczana, a także quinoa, czyli komosa ryżowa, która uważana jest za bardzo wartościowe zboże ze względu na wysoką ilość białka. Drugim produktem, który się pojawi, będzie bulgur. Istnieje on już w wydaniu restauracyjnym, a teraz będzie bardziej powszechny z racji dostępności produktu w sklepach – opowiada o trendach kulinarnych na 2014 rok Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
W kuchni modna będzie ekologia. Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne jajka, mięso pochodzące od ptactwa wolnowybiegowego, żywność wolną od GMO, w tym sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.
– Będziemy wracać do zapomnianych warzyw. Widzimy w tych produktach dużo smaku. Będzie to na przykład pasternak, który już pojawia się w restauracjach. Pojawi się brukiew czy jarmuż. Będziemy także wracać do tradycyjnych technik gotowania czy przetwórstwa spożywczego. Wrócimy do kiszenia, nie mówimy tu tylko o kiszeniu kapusty i ogórków, ale także o kiszeniu grzybów, owoców, pomidorów. Te produkty zyskują na popularności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz.
Na stołach gościć będzie także bulgur, czyli łamana pszenica, wstępnie obgotowana. W kulinarnych trendach na ten rok znajdą się także produkty regionalne. Polacy docenią smaki związane z różnymi regionami kraju i chętnie będą je eksponować w swoich daniach.
Czytaj także
- 2024-06-06: Prawie milion domowych zwierząt w Polsce jest bezdomnych. W wakacje więcej czworonogów trafia na ulice
- 2024-06-06: Handel w sieci nie zwalnia mimo zawirowań w gospodarce. Coraz większą rolę odgrywa w nim sztuczna inteligencja
- 2024-06-13: Allegro wchodzi do kolejnych krajów europejskich. Platformy sprzedażowe uruchomi niedługo na Węgrzech, w Słowenii i Chorwacji
- 2024-04-22: Temperatury w Europie rosną dwukrotnie szybciej niż globalnie. Za tym idą rekordowe zjawiska klimatyczne
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-15: Energia jest towarem jak każdy inny. Eksperci zachęcają do wdrażania oszczędności w domach [DEPESZA]
- 2023-12-27: Polska gospodarka dogania niemiecką, ale coraz wolniej. Prowzrostowe reformy mogłyby przyspieszyć ten pościg nawet o ćwierć wieku
- 2023-11-24: Żywność convenience staje się alternatywą dla jedzenia w restauracjach. Konsumenci coraz częściej wybierają gotowe dania w sklepach
- 2023-11-22: Polacy coraz rzadziej jadają posiłki poza domem. 11 proc. restauratorów obawia się konieczności zamknięcia swojego lokalu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Ochrona środowiska
![](/files/1922771799/fleming-otoczenie-2-foto-1-ram,w_274,r_png,_small.png)
Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew
Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.
Gwiazdy
Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem
![](/files/1922771799/191-herbus-joga-foto,w_133,_small.jpg)
Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.
Handel
E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi
![](/files/1922771799/tpay-platnosci-foto,w_133,r_png,_small.png)
Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.