Newsy

Agata Wojda: Kobiety w gastronomii świetnie się sprawdzają. Mają jednak zupełnie inny styl gotowania niż mężczyźni

2016-01-12  |  06:50

Szefowa kuchni Agata Wojda uważa, że kobiety w kuchni mniej eksperymentują, a częściej stawiają na potrawy tradycyjne. Wychodzą z założenia, że dania nie muszą być wyjątkowo odkrywcze i nowatorskie, ważne – by dobrze smakowały. Ta zachowawczość jednak nie zawsze jest przez mężczyzn doceniana. Panowie brylują na zapleczach restauracji, bo stawiają na potrawy, które są małymi dziełami sztuki. Niestety, wygląd często nie idzie w parze ze smakiem.

Agata Wojda przyznaje, że kobiety w gastronomii muszą wykazać się nie lada umiejętnościami i profesjonalizmem, by były traktowane przez mężczyzn na równi. Często są prawą ręką znanych szefów kuchni i współautorkami ich sukcesu.

Nie tak łatwo jest pokazać mężczyznom, że to wszystko dobrze działa, bo nie chodzi o to, żeby z nimi rywalizować, tylko udowodnić, że kobiety też świetnie gotują i wtedy zdobywa się pewnego rodzaju szacunek, zainteresowanie i prestiż – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Wojda, restauratorka i szefowa kuchni.

Wojda jest jedną z niewielu kobiet zajmujących stanowisko szefa kuchni. Nie ukończyła żadnej szkoły gastronomicznej. Jest samoukiem i pasjonatką gotowania. Jak sama przyznaje, kobiety w gastronomi zasługują na uznanie i szacunek, bo mają niebywały zmysł kulinarny. Ale by udowodnić mężczyznom swoją wartość i odnieść w branży sukces, dodatkowo muszą pokazać mężczyznom, że są samodzielne i podejmują dobre decyzje.

Mężczyźni nas obserwują, wiedzą, jaka jest nasza rola kuchni, i zdają sobie sprawę z tego, że ona jest równie poważna jak ich. My czasami mniej eksperymentujemy i jesteśmy bardziej zachowawcze. Ta nasza kuchnia jest zdecydowanie bardziej bezpieczna, bez zaskakujących wynalazków. Czasem też gotujemy razem – podkreśla Agata Wojda.

Kobiety pracujące w zawodzie kucharza nie mogą w 100 proc. oddać się tylko swojej pasji, bo na ich głowie pozostaje większość obowiązków domowych, a przede wszystkim opieka nad dziećmi.

Kobiecie niezmiernie trudno jest pogodzić swoje życie prywatne z zawodem kucharza. Ciągle trzeba dokonywać wyborów. Jeżeli partner jest dyspozycyjny, to może przejąć część obowiązków domowych. Dużą pomocą są też babcie, opiekunki. Jednak mimo wszystko nie jest łatwo – mówi Agata Wojda.

Ale jest mnóstwo klientów, dla których właśnie ta wszechstronność kobiet jest gwarancją wysokiej jakości ich kuchni. Biorąc pod uwagę smykałkę pań do gotowania i wieloletnie doświadczenie, mają pewność, że przygotowany przez nie obiad będzie pożywny i smaczny. Tym bardziej że restauratorki podkreślają, że dla nich priorytetem jest  prostota i sezonowość, naturalne połączenia smaków i wydobywanie tego, co w produktach najlepsze.

Ze względu na liczne programy kulinarne, jest ogromne zainteresowanie pracę w tym zawodzie. Ale to jest naprawdę ciężka praca. Dużo osób próbuje swoich sił w gastronomii, a wszystko weryfikuje się na takim prostym, zwykłym, normalnym, codziennym stanowisku kucharza – mówi Agata Wojda.

Agata Wojda, szefując francuskiej restauracji Agnieszki Kręglickiej, czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin. Jest też laureatką nagrody Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika „Gault & Millau Polska”. Obecnie jest szefową kuchni w „Opasłym Tomie”, który jest połączeniem restauracji i księgarni.

Czytaj także

Transmisje online

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Farmacja

Chorzy na stwardnienie rozsiane zyskują coraz lepszy dostęp do terapii. Udostępnienie podskórnych form podania leków może zrewolucjonizować ich leczenie i jakość życia

Lekarze wskazują, że zmiany w leczeniu stwardnienia rozsianego (SM) są jednym z największych osiągnięć medycyny w ostatnich latach. Wraz z pojawianiem się kolejnych leków i włączaniem ich do refundacji neurolodzy mają możliwość coraz lepszej personalizacji leczenia uwzględniającej styl i plany życiowe pacjenta. To o tyle istotne, że SM jest chorobą młodych ludzi, aktywnych zawodowo i społecznie, często kobiet, które mają plany macierzyńskie. W tym kontekście istotne jest nie tylko szybkie włączenie leczenia, w tym dobór odpowiedniej terapii w zależności od przebiegu choroby i jej intensywności, ale też zwiększanie dostępności nowych, wygodniejszych form podawania leków.

Edukacja

Czytanie książek już niemowlakom ułatwia im opanowanie języka. Efekty są jeszcze lepsze, jeśli rodzice czytają regularnie

Regularne czytanie książek nawet niemowlętom w wieku poniżej 12 miesięcy ułatwia im opanowanie umiejętności językowych – dowiedli naukowcy z Marshall University School of Medicine. Dotychczas było to potwierdzone u starszych dzieci. Ważna jest jednak systematyczność – rodzice, którzy zobowiązali się czytać jedną książkę dziennie, notowali lepsze postępy językowe swoich pociech. Tymczasem problem opóźnionego rozwoju mowy może dotyczyć nawet 15 proc. polskich dzieci i nie wszystkim udaje się szybko dogonić rówieśników.