Newsy

Agata Wojda: Kobiety w gastronomii świetnie się sprawdzają. Mają jednak zupełnie inny styl gotowania niż mężczyźni

2016-01-12  |  06:50

Szefowa kuchni Agata Wojda uważa, że kobiety w kuchni mniej eksperymentują, a częściej stawiają na potrawy tradycyjne. Wychodzą z założenia, że dania nie muszą być wyjątkowo odkrywcze i nowatorskie, ważne – by dobrze smakowały. Ta zachowawczość jednak nie zawsze jest przez mężczyzn doceniana. Panowie brylują na zapleczach restauracji, bo stawiają na potrawy, które są małymi dziełami sztuki. Niestety, wygląd często nie idzie w parze ze smakiem.

Agata Wojda przyznaje, że kobiety w gastronomii muszą wykazać się nie lada umiejętnościami i profesjonalizmem, by były traktowane przez mężczyzn na równi. Często są prawą ręką znanych szefów kuchni i współautorkami ich sukcesu.

Nie tak łatwo jest pokazać mężczyznom, że to wszystko dobrze działa, bo nie chodzi o to, żeby z nimi rywalizować, tylko udowodnić, że kobiety też świetnie gotują i wtedy zdobywa się pewnego rodzaju szacunek, zainteresowanie i prestiż – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Wojda, restauratorka i szefowa kuchni.

Wojda jest jedną z niewielu kobiet zajmujących stanowisko szefa kuchni. Nie ukończyła żadnej szkoły gastronomicznej. Jest samoukiem i pasjonatką gotowania. Jak sama przyznaje, kobiety w gastronomi zasługują na uznanie i szacunek, bo mają niebywały zmysł kulinarny. Ale by udowodnić mężczyznom swoją wartość i odnieść w branży sukces, dodatkowo muszą pokazać mężczyznom, że są samodzielne i podejmują dobre decyzje.

Mężczyźni nas obserwują, wiedzą, jaka jest nasza rola kuchni, i zdają sobie sprawę z tego, że ona jest równie poważna jak ich. My czasami mniej eksperymentujemy i jesteśmy bardziej zachowawcze. Ta nasza kuchnia jest zdecydowanie bardziej bezpieczna, bez zaskakujących wynalazków. Czasem też gotujemy razem – podkreśla Agata Wojda.

Kobiety pracujące w zawodzie kucharza nie mogą w 100 proc. oddać się tylko swojej pasji, bo na ich głowie pozostaje większość obowiązków domowych, a przede wszystkim opieka nad dziećmi.

Kobiecie niezmiernie trudno jest pogodzić swoje życie prywatne z zawodem kucharza. Ciągle trzeba dokonywać wyborów. Jeżeli partner jest dyspozycyjny, to może przejąć część obowiązków domowych. Dużą pomocą są też babcie, opiekunki. Jednak mimo wszystko nie jest łatwo – mówi Agata Wojda.

Ale jest mnóstwo klientów, dla których właśnie ta wszechstronność kobiet jest gwarancją wysokiej jakości ich kuchni. Biorąc pod uwagę smykałkę pań do gotowania i wieloletnie doświadczenie, mają pewność, że przygotowany przez nie obiad będzie pożywny i smaczny. Tym bardziej że restauratorki podkreślają, że dla nich priorytetem jest  prostota i sezonowość, naturalne połączenia smaków i wydobywanie tego, co w produktach najlepsze.

Ze względu na liczne programy kulinarne, jest ogromne zainteresowanie pracę w tym zawodzie. Ale to jest naprawdę ciężka praca. Dużo osób próbuje swoich sił w gastronomii, a wszystko weryfikuje się na takim prostym, zwykłym, normalnym, codziennym stanowisku kucharza – mówi Agata Wojda.

Agata Wojda, szefując francuskiej restauracji Agnieszki Kręglickiej, czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin. Jest też laureatką nagrody Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika „Gault & Millau Polska”. Obecnie jest szefową kuchni w „Opasłym Tomie”, który jest połączeniem restauracji i księgarni.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.