Newsy

Anna Dereszowska: kobiety nie powinny się wstydzić karmienia piersią w miejscach publicznych

2016-01-14  |  06:55

Aktorka nie widzi nic nagannego w publicznym karmieniu piersią. Jej zdaniem współczesne ubrania dla młodych mam pozwalają nakarmić dziecko bez konieczności nadmiernego obnażania ciała. Anna Dereszowska jest wielką zwolenniczką naturalnego karmienia dzieci. Ma też nadzieję, że sama będzie mogła jak najdłużej karmić swojego synka w ten sposób.

Anna Dereszowska uważa, że karmienie dziecka piersią to jedna z najbardziej naturalnych czynności. Nie widzi też nic nagannego w publicznym karmieniu niemowląt, choć nie jest zwolenniczką nadmiernego obnażania ciała. 

– Może w restauracji wyjąć pierś to niekoniecznie, ale jest wiele sposobów na to, żeby w tejże restauracji, nawet siedząc stolik w stolik z gośćmi, których się nie zna, opatulić się, narzucić na siebie jakąkolwiek chustę – mówi Anna Dereszowska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

Zdaniem aktorki współczesne ubrania dla młodych mam pozwalają im bez problemu karmić dzieci w miejscach publicznych. Dzięki nim fizjologiczna konieczność nie musi wykluczać zachowania intymności.

– Mamy powinny karmić w miejscach publicznych, nie powinny się tego wstydzić. Z tym, że może rzeczywiście nie muszą się obnażać, bo jedno absolutnie nie wyklucza drugiego, można karmić, a wcale nie trzeba się obnażać – mówi Anna Dereszowska.

Gwiazda Teatru 6. piętro jest mamą dwojga dzieci: 7-letniej Leny oraz Maksa, który przyszedł na świat w sierpniu 2015 roku. Twierdzi, że jest wielką zwolenniczką naturalnego karmienia niemowląt, choć nie zawsze była to dla niej przyjemna czynność.

– Początek był bardzo trudny, było to dla mnie niezwykle bolesne, ale w tej chwili jest to jedna z najprzyjemniejszych chwil w ciągu dnia, kiedy mogę swojego maluszka przystawić do piersi – mówi Anna Dereszowska.

Aktorka żałuje też, że córeczkę mogła karmić piersią bardzo krótko. Teraz jej noworocznym postanowieniem jest naturalne karmienie synka Maksa jak najdłużej będzie to możliwe.

 Może nie jak już będzie biegał, jak będzie miał komplecik ząbków, ale chociaż osiem miesięcy chciałabym go pokarmić. To już niedługo, bo on skończył już pięć – mówi Anna Dereszowska.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.