Newsy

Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji

2014-05-08  |  06:40

Chociaż Ministerstwo Zdrowia już w ubiegłym roku uznało, że dieta wegetariańska nie zagraża dziecku, rodzice wielu maluchów nadal uważają, że wybierając taki sposób żywienia, dziecko pozbawiane jest możliwości prawidłowego rozwoju. Aktorka i pasjonatka gotowania, Monika Mrozowska, wbrew obiegowej opinii, dla swoich córek wybrała jednak dietę bezmięsną.

Wyszłam z prostego założenia razem z moim byłym mężem, że w związku z tym, że my taką dietę preferujemy, to będziemy robić dokładnie to samo, co większość innych rodziców, którzy po prostu podają swoim dzieciom dokładnie to, co sami przygotowują i jedzą – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Mrozowska.

Błędne rozumienie wegetarianizmu oraz brak świadomości żywieniowej rodziców, którzy decydują się na dietę bezmięsną, może prowadzić do niewłaściwego komponowania posiłków roślinnych. Jednak potrawy przygotowywane we właściwy sposób dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Aktorka przyznaje, że jej córki dopraszają się o potrawy wegetariańskie i nie wykazują dużego zainteresowania tzw. jedzeniem śmieciowym.

Kluczem do sukcesu jest to, żeby przede wszystkim dużo gotować w domu. Dzieci powinny widzieć, że mama naprawdę spędza czas w kuchni, że z zaangażowaniem, oddaniem i sercem przygotowuje posiłki. Później wcale nie jest tak, że jak będziemy na mieście, one będą omijać restauracje fast foodowe szerokim łukiem. To zawsze budzi ciekawość – wyjaśnia Mrozowska.

Aktorka nie wyklucza, że w przyszłości jej córki być może będą chciały zmienić swoje upodobania kulinarne.

Jeżeli one kiedyś, będąc już dorosłymi pannami, stwierdzą, że czegoś im w diecie brakuje i że chciałyby spróbować innych smaków, w tym mięsa i innych rzeczy, które na naszym stole się nie pojawiają, nie będę miała nic przeciwko temu – dodaje Monika Mrozowska.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.