Mówi: | Anna Jurksztowicz |
Funkcja: | wokalistka |
Anna Jurksztowicz prowadzi bloga kulinarnego. Udostępniła na nim właśnie filmiki z przepisami
Muzyka to nie jedyna pasja Anny Jurksztowicz. Równie chętnie wokalistka poświęca swój czas na gotowanie. Prowadzony przez nią kulinarny blog zyskuje coraz więcej fanów, a Jurksztowicz planuje wzbogacić go o filmiki instruktażowe. Jeszcze do niedawna swojej kulinarnej pasji gwiazda oddawała się przede wszystkim w okresie przedświątecznym, ostatnio dba jednak o to, aby w Wigilię rodzina gromadziła się raczej przy fortepianie niż przy bogato zastawionym stole.
Anna Jurksztowicz od ponad roku prowadzi bloga o tematyce kulinarnej. Ze swoimi czytelnikami dzieli się przepisami na własnoręcznie przygotowane dania. Wszystkie proponowane przez wokalistkę posiłki są pożywne, ale nietuczące. Anna Jurksztowicz uważa bowiem, że nie sztuką jest przygotować pyszne, ale wysokokaloryczne danie, prawdziwym kulinarnym wyczynem jest ugotowanie posiłku smacznego, a jednocześnie mało kalorycznego. Wokalistka jest zadowolona z rozwoju bloga, na Facebooku ma on już półtora tysiąca fanów.
– On się bardzo ładnie rozwija. Tylu ludzi na niego wchodzi, że zaczęłam kręcić filmiki z przepisami. Udzielam porad już nie tylko na piśmie, lecz także z instruktarzem w postaci filmu – mówi Anna Jurksztowicz w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Wokalistka napisała także książkę kucharską, którą planuje wydać. Twierdzi, że w kuchni jej największą inspiracją są podróże. Po każdym powrocie z dalekiego wyjazdu gotuje poznane tam potrawy w domu, a od roku efektami tych eksperymentów dzieli się z czytelnikami bloga. Równie chętnie gotuje jednak tradycyjne dania kuchni wschodniej, także te świąteczne. Zarówno rodzina Anny Jurksztowicz, jak i jej męża Krzesimira Dębskiego pochodzi ze Wschodu, więc artystka ma wiele ciekawych przepisów na wigilijne potrawy.
– Ponieważ moja rodzina pochodzi ze Wschodu, to każda Wigilia musiała się rozpocząć od śledzia. Nie od barszczu, nie od zupy grzybowej, tylko od śledzika. W związku z tym mam kilka fajnych przepisów, a najbardziej spektakularny, który robi wrażenie na wszystkich ludziach na świecie, bo często też nim częstuję różnych obcokrajowców, którzy są moimi gośćmi w domu, są śledzie z suszonymi grzybami, a dokładniej z borowikami – mówi Anna Jurksztowicz.
Wokalistka przyznaje, że przez wiele lat bardzo dbała o to, by na wigilijnym stole znalazło się dużo ciekawych i oryginalnych potraw. Od pewnego czasu stara się jednak, by to nie uginający się od potraw stół był centrum świątecznych spotkań w rodzinnym gronie.
– Stawiam bardziej nacisk na fortepian, chcę żebyśmy się zbierali wokół fortepianu albo kominka i czytali, opowiadali, śpiewali razem, ale nie objadali się. W związku z tym dania są bardzo małe i często mówię do domowników: „Proszę się częstować, bo jedzenia nie ma za dużo”. Mamy problem z obżarstwem, zresztą nie nie tylko w Polsce, bo gdziekolwiek byłam na święta, wszędzie stoły uginały się w tych dniach od ilości jedzenia – mówi Anna Jurksztowicz.
Do pobrania
Czytaj także
- 2024-06-13: Anna Kalczyńska: Ostatni rok dał mi duży oddech i dziś już oglądam „Dzień Dobry TVN” z dystansem. Zmiany doceniamy po jakimś czasie
- 2024-06-20: Anna Kalczyńska: Bałam się przeprowadzki do Warszawy. Wcześniej mieszkałam nieopodal lasu, ale na Saskiej Kępie też jest cudownie
- 2024-02-16: Anna Jurksztowicz: Powinniśmy mieć większą wiedzę na temat osteoporozy. Po 50. roku życia należy mierzyć wzrost i badać gęstość kości
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2023-10-25: W czwartek przedpremierowy pokaz filmu świątecznego „Uwierz w Mikołaja”. Autorką scenariusza jest Ilona Łepkowska
- 2023-11-23: Anna Cieślak: Potrzebujemy w serialach jasnych opowieści i dobrych ludzi. Oni nie boją się pokazać swoich prawdziwych emocji i popełniać błędów
- 2023-11-30: Anna Cieślak: Zuza Grabowska ma w sobie godność, ciepło, szlachetność i spokój. Na planie „Rafiego” opiekowała się ludźmi, zawsze miała czas dla innych
- 2023-10-12: Daria Widawska: Mój tato walczył o to, żebym miała prawo głosu. Nie wybaczyłby mi, gdybym nie poszła na wybory
- 2023-07-20: Anna Kalata: Babska intuicja jest moim najlepszym doradcą podczas inwestowania. Najbardziej lubię lokować pieniądze w nieruchomości
- 2023-05-05: Julia Kamińska: Wkrótce zadebiutuję w roli prowadzącej podcast „SEXPERIENCE 2.0”. Będę rozmawiać na różne tematy, to będzie trochę edukacja, trochę rozmowa o własnych doświadczeniach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.