Mówi: | Odeta Moro (dziennikarka) DJ Adamus (DJ, producent muzyczny) Monika Zamachowska (dziennikarka) |
Gwiazdy potrafią gotować. Odecie Moro i Monice Zamachowskiej trudności sprawia jednak przygotowywanie deserów
Odeta Moro i Monika Zamachowska przyznają, że choć gotowanie nie sprawia im żadnego problemu, to upieczenie ciasta czy przygotowanie wytwornego deseru jest już nie lada wyzwaniem. Obie dziennikarki nie lubią słodyczy i włączają je do menu tylko sporadycznie. Przed wizytą znajomych czy rodzinną imprezą okolicznościową korzystają z pomocy cukierników.
– Nie jestem słodkolubna. Nie lubię słodyczy i nigdy ich nie lubiłam, jestem takim człowiekiem, który woli dania słone i ostre. Jeżeli poprosisz mnie dziś: zrób mi ciastko, tort, jakikolwiek deser, to ja nic nie umiem – mówi Odeta Moro agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Odeta Moro tłumaczy, że na jej liście zakupów słodycze pojawiają się tylko wtedy, kiedy spodziewa się gości. W takich momentach korzysta również z ofert cukierni i kawiarni.
– Nie mam szafki ze słodyczami, ale kupuję je czasami, jak przychodzą do mnie znajomi. Mam też takie miejsca, gdzie dają dobre desery, bo wiem, że są ludzie, którzy to lubią. Lubię truskawki z octem balsamicznym, tym gęstym. To jest bardzo wytrawny deser, ale deser – mówi Odeta Moro.
Odecie Moro wtóruje inna dziennikarka – Monika Zamachowska, która również przyznaje, że nie potrafi piec ciast i robić wytwornych deserów. Próbowała wielokrotnie, ale zazwyczaj kończyło się fiaskiem.
– Nie jestem zbyt mocna w słodkościach, w deserach, co niestety źle o mnie świadczy, bo ponoć po deserach poznaje się mistrza kuchni. Najczęściej robię mus albo coś na parze. Natomiast bywają w życiu takie sytuacje, że trzeba upiec tort i próbowałam wielokrotnie, i murzynka, i biszkopt, i babkę ucieraną. Jedyne, co mi wychodzi, to szarlotka – mówi Monika Zamachowska.
DJ Adamus podkreśla, że w kuchni kieruje się zasadą mierz siły na zamiary, dlatego stara się nie eksperymentować ze skomplikowanymi i wyszukanymi potrawami. Milczy na temat umiejętności pieczenia ciast, ale chwali się swoim popisowym daniem.
– Potrawa, która zawsze mi wychodzi i jest moją ulubioną, to tzw. omlet na winie. Polega na tym, że co się nawinie w lodówce, to znajduje się w tym omlecie. I rzeczywiście jestem w tym mistrzem. Również tajska kuchnia jest tak sympatycznie smaczna, tak wielowarstwowa, a jednocześnie tak bardzo prosta, że każdy mając odrobinę zacięcia do kuchennych spraw, potrafi zrobić tajskie dania – mówi DJ Adamus, producent muzyczny.
Monika Zamachowska gotowała ostatnio podczas IV edycji Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy, gdzie jurorami byli m.in. Odeta Moro i DJ Adamus.
Czytaj także
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-13: Monika Miller: Zastanawiam się, czy chcę ślubu tradycyjnego, czy na przykład na plaży w Macedonii. Myślę też, czy zaprosić gości i czy chcę rodzinę
- 2024-09-23: Monika Miller: Troszkę odeszłam z polskiego show-biznesu, bo ja nie do końca do niego pasuję. Na co dzień nie czytam i nie mówię po polsku
- 2024-10-07: Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać
- 2024-10-01: Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi
- 2024-09-23: Monika Mrozowska: Półmaraton dodał mi siły i odwagi. Zamierzam próbować rzeczy, które kiedyś spisałam na straty
- 2024-10-23: Monika Mrozowska: Na ściankach dziewczyny lubią wyglądać za każdym razem inaczej. Trochę mi szkoda na to czasu
- 2024-10-09: Monika Mrozowska: Mamy w mieszkaniu małą lodówkę i dlatego nie robię zakupów na zapas. Dzięki temu nie marnuję jedzenia
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nowe technologie
Artur Barciś: Od sztucznej inteligencji dowiedziałem się, że zmarłem na scenie. Dla niej jestem kompletnie nikim
Aktor nie ma wątpliwości, że sztuczna inteligencja będzie miała wpływ na zawody artystyczne, w tym aktorstwo, dubbing i lektorstwo. Zaznacza też, że może wprowadzać ludzi w błąd, bo na przykład kiedyś na jego temat wygenerowała nieprawdziwe informacje. Dlatego też podkreśla potrzebę stworzenia ram prawnych, aby chronić ludzi przed nieautoryzowanym używaniem ich wizerunku i tożsamości.
Gwiazdy
Tomasz Tylicki: Moje psy raz mieszkają u mnie, raz u moich rodziców. Tak sobie po prostu wędrują i jest im dobrze
Prezenter podkreśla, że szczególne miejsce w jego sercu zajmują dwa pupile: Lola i Kiko, ale teraz więcej czasu psiaki spędzają u jego rodziców, bo liczne obowiązki rodzinne i zawodowe nie pozwalają mu na to, by poświęcił im tyle uwagi, ile potrzebują. Tomasz Tylicki zapewnia jednak, że gdy synek trochę podrośnie, a on zrealizuje pewien życiowy plan, to w przyszłości znajdzie sposób na to, aby czworonogi były z nimi na stałe.
Handel
Lekarze apelują o uregulowanie rynku saszetek z nikotyną. Na ich szkodliwe działanie narażona jest głównie młodzież
Saszetki z nikotyną są dostępne na rynku od kilku lat, ale nadal nie ma żadnych unijnych ani krajowych regulacji dotyczących ich oznakowania, reklamy czy sprzedaży. To powoduje, że tzw. pouches są bardzo łatwo dostępne, bez większych problemów można je kupić nawet przez internet, co przekłada się na ich rosnącą popularność, także wśród dzieci i młodzieży. Eksperci apelują o pilne uregulowanie tego rynku.