Mówi: | Joanna Jabłczyńska |
Funkcja: | aktorka |
Joanna Jabłczyńska: Tęsknię za domem. W tym roku święta będą rodzinne i tradycyjne, o tym marzę
Aktorka z utęsknieniem czeka na święta wielkanocne. Twierdzi, że potrzebuje odpoczynku po miesiącach ciężkiej pracy i intensywnych treningów. W tym roku gwiazda zrezygnowała z zagranicznego wyjazdu i święta spędzi z mamą w domu.
Joanna Jabłczyńska prowadzi bardzo intensywny tryb życia. Pracuje jako radca prawny, gra jedną z głównych ról w serialu TVN „Na Wspólnej”, a od kilku tygodni przygotowuje się do wyjątkowo ciężkich zawodów triathlonowych Diablak 2016. Gwiazda trenuje nawet kilka godzin dziennie, i – jak sama twierdzi – zaczyna jej brakować czasu na życie prywatne, a nawet na odpowiednio długi sen. Nie ukrywa, że potrzebuje odpoczynku i regeneracji sił.
– Z utęsknieniem czekam na święta wielkanocne, kiedy w kancelarii będzie spokój, bo wszyscy klienci rozjadą się do rodzin, w serialu nie będzie planu, więc będzie parę tych dni, żeby trochę ogarnąć w domu, w którym bywam jak w hotelu – mówi Joanna Jabłczyńska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Za życia dziadków aktorka święta wielkanocne spędzała z rodziną w Czersku. Od kilku lat jednak zazwyczaj wyjeżdżała z mamą za granicę, np. do Lloret del Mar w Hiszpanii. Tym razem jednak będzie inaczej, zwłaszcza że tuż przed Wielkanocą gwiazdę czeka wyjazd służbowy.
– W tym roku poprosiłam mamę, żebyśmy po prostu posiedziały w domu, bo ja tęsknię za domem. Święta będą rodzinne, tradycyjne domowe, o takich marzę – mówi Joanna Jabłczyńska.
Gwiazda serialu „Na Wspólnej”, podobnie jak jej mama, nie przywiązuje wagi do świątecznych tradycji kulinarnych. Na wielkanocnym stole nie będzie zatem specjalnie na tę okazję przygotowanym potraw.
– Myślę, że tradycyjnie pójdziemy do kościoła poświęcić święconkę, spędzimy rodzinnie ten czas, ale potraw takich stricte wielkanocnych myślę, że nie będzie – mówi Joanna Jabłczyńska.
Jedną z przyczyn są ograniczenia w zakresie jedzenia, jakie obowiązują aktorkę. Jabłczyńska stosuje dietę wegańską i bezglutenową, co oznacza, że nie może jeść większości wielkanocnych potraw. Od niedawna na nowo wprowadza jednak mięso do swojego jadłospisu ze względu na dużą aktywność fizyczną.
Czytaj także
- 2024-11-14: Artur Barciś: Wystawy sklepowe są już świąteczne – to jest biznes. Jednak kolędy słuchane od listopada zaczynają się nudzić
- 2024-06-07: Joanna Przetakiewicz: Jestem za otwarciem sklepów w niedzielę. To duże ułatwienie dla pracujących matek
- 2024-08-08: Joanna Przetakiewicz: Klienci nie odchodzą od fast fashion i co roku rynek wielkich sieciówek bardzo rośnie. Niestety cierpi na tym nasza planeta
- 2024-04-25: Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
- 2024-04-16: Joanna Jędrzejczyk: Gosia Rozenek-Majdan jest tytanem pracy. Konsekwentnie realizuje swoje cele, pokonując wszelkie słabości
- 2024-05-09: Joanna Jędrzejczyk: Chciałabym przejechać Rajd Dakar. Po zakończeniu kariery sportowej szukam czegoś, co da mi adrenalinę
- 2024-03-29: Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
- 2024-03-28: Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2024-03-26: Piotr Zelt: W tym roku na Wielkanoc jadę na narty w Alpy. Chyba wszystkim jest na rękę, że będę gdzieś daleko
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny
Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.
Prawo
Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.
Ochrona środowiska
Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru
Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.