Mówi: | Monika Krzywkowska |
Funkcja: | aktorka |
Monika Krzywkowska: Zrezygnowałam z mięsa. Nie mam jednak ortodoksyjnych przekonań
Monika Krzywkowska, która ostatnio schudła, przyznała, że przestała jeść mięso i została wegetarianką. Dieta bezmięsna nie jest wynikiem przekonań, lecz lepszego samopoczucia. Jej rodzina trzyma się jednak tradycyjnej kuchni. Aktorka wyznała także, że odkąd pamięta, stosowała różne diety, aby mieć szczupłą sylwetkę.
– Całe moje dorosłe życie związane było z różnymi dietami, poszukiwaniem sposobu odżywiania, który pozwoliłby mi zapanować nad wagą. Poszukiwałam, eksperymentowałam. Teraz zrezygnowałam z mięsa. Nie mówię, że na zawsze. Po prostu szukam tego, po czym się dobrze czuję – mówi Monika Krzywkowska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Aktorka ostatnio schudła i zmieniła fryzurę. Na premierze serialu „Skazane”, w którym gra jedną z głównych ról, pojawiła się w długiej czerwonej sukni, zbierając pozytywne opinie o swoim wyglądzie. Gwiazda podkreśla, że wyrzucenie z jadłospisu mięsa, nie jest związane z jakimiś przekonaniami.
– Nie mam ortodoksyjnych przekonań, choć wydaje mi się, że przemysł mięsny wprowadza na rynek za dużo mięsa. To jest niepotrzebne. Przeraża mnie polityka ogólnoświatowa. Nie chcę brać w tym udziału. To jednak jest tylko moje osobiste zdanie, więc absolutnie nie chcę nieść tutaj żadnego zielonego sztandaru nad sobą – przekonuje Monika Krzywkowska.
Podkreśla, że jej rodzina na co dzień jada mięso.
– Moja rodzina nie jest wegetariańska. Święta i wszystkie wakacje to jest czas, kiedy oni wszyscy smażą kiełbasę, jedzą, co chcą, ale mi to absolutnie nie przeszkadza – mówi aktorka.
Nowy serial „Skazane” w stacji Polsat będzie miał premierę we wrześniu. Monika Krzywkowska zagra Sylwię, zamożną żonę jednego z bossów mafii. W nowej produkcji będzie można zobaczyć także Olgę Bołądź, Paulinę Gałązkę i Beatę Ścibakówną.
Czytaj także
- 2025-03-27: Marta Wierzbicka: Mam różne doświadczenia z polską służbą zdrowia. Mój problem bardzo szybko udało się rozwiązać w prywatnym szpitalu
- 2025-03-21: Joanna Liszowska: Mam nadzieję, że nigdy nie będę świadkiem wypadku. Bałabym się udzielać pomocy, bo to niebywała odpowiedzialność
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-09-13: Monika Miller: Zastanawiam się, czy chcę ślubu tradycyjnego, czy na przykład na plaży w Macedonii. Myślę też, czy zaprosić gości i czy chcę rodzinę
- 2024-09-23: Monika Miller: Troszkę odeszłam z polskiego show-biznesu, bo ja nie do końca do niego pasuję. Na co dzień nie czytam i nie mówię po polsku
- 2024-10-07: Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.