Newsy

Paulina Smaszcz-Kurzajewska: Nie przesadzam z gotowaniem w święta. Nie chcę potem umrzeć z wyczerpania przy wigilijnym stole

2015-12-23  |  06:55

Prezenterka przygotowywaniem świątecznych dań dzieli się z mamą i teściową. Dzięki temu podczas wigilijnego spotkania żadna z pań nie jest zmęczona nadmiarem obowiązków. W świętach Bożego Narodzenia dla Pauliny Smaszcz-Kurzajewskiej najważniejsza jest rodzina atmosfera i tradycyjne zwyczaje, takie jak pasterka. Podczas mszy chętnie śpiewa kolędy, nie przejmując się, czy robi to czysto i równo z muzyką.

Paulina Smaszcz-Kurzajewska uważa, że Boże Narodzenie to najlepszy czas na rodzinne spotkania. Co roku stara się więc, by przy wigilijnym stole zgromadzili się wszyscy jej bliscy. Prezenterka kultywuje świąteczne zwyczaje, takie jak ubieranie choinki, wizyta mikołaja czy wspólne wyjście na mszę o północy.

Jeszcze jak pada śnieg, jest mikołaj, a dzieci znajdują prezenty, to już w ogóle jest miła atmosfera. Na pasterce mogę sobie pośpiewać, fałszując, nikt nie zwraca mi uwagi, więc to też bardzo lubię – mówi Paulina Smaszcz-Kurzajewska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Prezenterka stara się także nie poddawać przedświątecznej gorączce przygotowań. Gotuje wigilijne potrawy, kupuje prezenty i sprząta, ale nie zapomina o odpoczynku.

Gotuję, ale nie do przesady, nie tak, żeby umrzeć później przy stole wigilijnym z wyczerpania po wyczyszczeniu okien, podłóg i terakoty – mówi Paulina Smaszcz-Kurzajewska.

Za przygotowanie świątecznych posiłków odpowiedzialni są wszyscy goście każdy przywozi potrawę, którą lubi lub która najlepiej mu wychodzi. Prezenterka pochodzi z Poznania, a jej mąż, Maciej Kurzajewski, z Kalisza, na wigilijny stół trafiają więc także dania regionalne.

Moja mama to poznańska kuchnia, wiadomo, zupa z karpia i makiełki. Maćka mama to jest kuchnia kaliska, bardziej jakaś kapusta z grochem, zupa grzybowa – mówi Paulina Smaszcz-Kurzajewska.

Prezenterka podkreśla, że bardzo lubi te wielopokoleniowe, rodzinne spotkania z okazji Bożego Narodzenia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny

Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.

Prawo

Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów

Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.

Ochrona środowiska

Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru

Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.