Newsy

Wielkanoc gwiazd: Magda Gessler zje kiełbasę własnej roboty, a Marcin Tyszka spędzi święta w pracy

2014-04-18  |  07:10
Mówi:Marta Grycan (właścicielka cukierni)
Magda Gessler (restauratorka)
Barbara Kurdej-Szatan (aktorka)
Marcin Tyszka (fotograf)
Agnieszka Cegielska (prezenterka telewizyjna)
Krystyna Mazurówna (tancerka, choreograf)
  • MP4
  • Agnieszka Cegielska spędzi Wielkanoc w rodzinnym domu w Malborku, Marta Grycan planuje świąteczne śniadanie w ogrodzie, a Magda Gessler stawia na tradycyjne potrawy. Dla większości gwiazd święta będą wyjątkowym czasem spędzonym w gronie najbliższych osób przy suto zastawionym stole. Ale są też tacy, którzy nie przywiązują wagi do tradycji i nie zamierzają specjalnie celebrować nadchodzących dni. Marcin Tyszka ma zaplanowaną sesję zdjęciową, a Krystyna Mazurówna wybiera się do Krakowa.

    Magda Gessler przyznaje, że jest tradycjonalistką i na świątecznym stole w jej domu nie może zabraknąć swojskich wędlin.

    Na pewno biała kiełbasa, którą sama robię, cielęca. Sama ją masuję jak masaż i robię do niej konfiturę z cebuli z karmelem, goździkami i cynamonem. Bardzo lubię na Wielkanoc szynkę. Sama ją pekluję, wędzę i ona jest po prostu fantastyczna, z tłuszczykiem. Ubóstwiam chrzan z koglem-moglem – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magda Gessler, restauratorka.

    Barbara Kudej-Szatan nie wyobraża sobie natomiast wielkanocnego śniadania bez specjalnej pasty jajecznej.

    Zawsze na Wielkanoc jajko jemy w taki sposób, że je tak rozdrabniamy widelcem i do tego dodajemy majonez, chrzan i trochę musztardy. Robi się taka pasta jajeczna. I zawsze się stukamy jajkami, kto wygra, ten będzie miał szczęście przez cały rok. I zawsze oczywiście musi to być jedna strona i druga – mówi  Barbara Kurdej-Szatan, aktorka.

    Agnieszka Cegielska i Marta Grycan liczą, że w tym roku pogoda dopisze i wielkanocne śniadanie będzie można zjeść na tarasie lub w ogrodzie.

    Ja wracam do domu jak bumerang na każde święta, do Malborka, do ogrodu dziadków. Będziemy malować  pisanki i mam nadzieję, że tym razem będą skąpane w słońcu, bo pamiętam takie zdjęcie ze świąt z zeszłego roku, kiedy sypnęło śniegiem – mówi Agnieszka Cegielska, prezenterka telewizyjna.

    Będziemy w domu, dlatego że święta z reguły spędzamy w domu. Przyjeżdża moja mama. Mam nadzieję, że będą święta w ogrodzie: lekkie, kolorowe i wesołe. Planujemy mało takich tradycyjnych, ciężkich potraw. Jajka, baby drożdżowe i chałki plecione muszą być, bo to jest tradycja. Natomiast dużo będzie właśnie takich lekkich, wiosennych rzeczy – mówi Marta Grycan, właścicielka cukierni.

    Nie wszyscy jednak poddają się świątecznej atmosferze. Dla Marcina Tyszki i Krystyny Mazurówny nadchodzące święta to zupełnie zwyczajne dni i nie zamierzają ich specjalnie celebrować.

    Akurat Wielkanoc nie jest dla mnie jakimś wielkim świętem, które trzeba spędzać rodzinnie. Pracuję w lany poniedziałek, bo to jedyny dzień, kiedy możemy właśnie zdobyć na sesję polską supermodelkę. I we wtorek po świętach znowu wyjeżdżam do pracy – mówi Marcin Tyszka, fotograf.

    Wielkanoc obchodzę głównie bokiem. To są takie śmieszne rytuały, zabobonne. Mam przyjaciół w Krakowie, do których często przyjeżdżam. I za każdym razem proszę, że jak przyjadę – przyjeżdżam rannym samolotem – żeby było śniadanie wielkanocne. I jest bez względu na porę roku – mówi Krystyna Mazurówna, tancerka i choreograf.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

    Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

    Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

    Gwiazdy

    Handel

    Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

    Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

    Infrastruktura

    Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

    Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.