Newsy

Karol Okrasa: Polacy jedzą za mało warzyw. Powinni częściej przygotowywać je na parze

2016-05-30  |  06:45

Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na przykład dobrze znane warzywa przygotowywać w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki umiejętnemu skomponowaniu składników i przypraw każde danie można przyrządzić tak, żeby trafiło w gust kulinarny. Mięso, ryby i warzywa najlepiej gotować na parze, dusić lub grillować.

Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie. Zgodnie z wytycznymi Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej WHO jej podstawą powinny być warzywa i owoce. Wiele osób nie docenia jednak właściwości tych produktów, nie ma pomysłu na atrakcyjne dania z ich wykorzystaniem i nie potrafi ich umiejętnie przetwarzać tak, by nie straciły swoich właściwości odżywczych.

– Trzeba zmienić przyzwyczajenia i złamać stereotypy mówiące o tym, że warzywa tylko gotowane albo pod postacią surówki. Wprowadźmy nowe elementy: warzywa gotowane na parze, warzywa parowane, zupełnie nowe smaki, podanie tych warzyw z właściwymi dodatkami. Na przykład salsa czy dobry dressing na oliwie może spowodować, że pietruszka ugotowana na parze jest fantastycznym dodatkiem. Warzywa przygotowuje się bardzo prosto, szybko i łatwo – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.

Szef kuchni Karol Okrasa zachęca, by teorię żywienia łączyć z praktyką gotowania. Dzięki odpowiedniemu połączeniu produktów bogatych w witaminy i składniki odżywcze można niemal na każdy dzień skomponować inne menu, które nie tylko będzie pełnowartościowe, lecz także smaczne.

W kuchni wszystko jest możliwe, nawet złamanie każdego przyzwyczajenia. Nie wszystko musi nam smakować, mam tego świadomość. Ale warto próbować, eksperymentować i szukać rozwiązań dla tych warzyw, które na co dzień są w naszej kuchni – marchewka, pietruszka, seler, kalafior, cukinia, tylko że w innej formie – tłumaczy Karol Okrasa.

Ważny jest również sposób przyrządzania dań. Okrasa podkreśla, że jeśli konieczna jest obróbka cieplna, to najlepiej zastosować takie techniki ich przetwarzania, jak gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie na patelni groszkowej. Takie formy przetwarzania pozwalają zachować większość zawartych w warzywach substancji odżywczych.

Myślę, że dobrym pomysłem jest chociażby zerwanie z tym ulubionym przez nas wszystkich kalafiorkiem z bułeczką. Wszyscy go kochamy, ale niech on się pojawia tylko raz na jakiś czas. Innym razem warto podać kalafiora na wpół surowo uprażonego tylko delikatnie na patelni, wymieszanego z taką wegetariańską okrasą, czyli zrobioną z suszonych pomidorów, cebuli na oliwie, która pachnie i smakuje jak dobry boczek – radzi Karol Okrasa.

Według badań przygotowanych przez TNS dla Philipiak Milano jedynie 14 proc. Polaków przygotowuje posiłki na parze, podczas gdy aż 62 proc. respondentów ciągle gotuje mięso i warzywa w wodzie.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Olga Kalicka: Jeżeli pojawi się drugie dziecko, to na pewno będę chciała spędzić z nim rok w domu. Jako mama mogę góry przenosić

Pomimo dużej liczby obowiązków Olga Kalicka sprawnie łączy macierzyństwo z życiem zawodowym. Jej synek skończył już rok, a ona zaangażowała się w nowy projekt teatralny. Dodatkowo promuje własną markę odzieżową. Aktorka przyznaje, że aktywność zawodowa jest jej motorem napędowym, a jednocześnie jest jeszcze na takim etapie, kiedy w pracy bardzo tęskni za domem i dzieckiem, bo wie, jak ważne są  pierwsze miesiące spędzone z maluchem.

Moda

Macademian Girl: Jeżeli ktoś mówi, że musi nosić futro, to należy się zastanowić, czy z tą osobą jest wszystko w porządku

Blogerka modowa uważa, że noszenie naturalnych futer jest przejawem megalomanii i pychy. W obecnych czasach, kiedy producenci proponują konsumentom mnóstwo innych luksusowych produktów, nie trzeba przyczyniać się do cierpienia niewinnych zwierząt tylko po to, by poczuć się stylowo. Macademian Girl zauważa także, że tego typu okrycia wierzchnie są obecnie po prostu niemodne i powinny być powodem do wstydu.

Muzyka

Marcelina Szlachcic: Dzięki Dawidowi Kwiatkowskiemu nauczyłam się współpracować na scenie

Młoda wokalista podkreśla, że udział w pierwszej edycji „The Voice Kids” był dla niej przygodą, dzięki której dużo się nauczyła. W trakcie popularnego talent show była członkiem drużyny Dawida Kwiatkowskiego. Wspomina, że dzięki trenerowi udoskonaliła warsztat wokalny oraz nabyła nowe umiejętności. Dowiedziała się także, na czym polega współpraca, niezwykle pomocna podczas występów scenicznych.

 

Medycyna

Polacy opracowali nowoczesną technologię namnażania komórek odpowiedzialnych za młody wygląd. Nowe rozwiązanie trafi na rynek jeszcze w 2020 roku

Przybywa rozwiązań, które mają wygładzić, odmłodzić i poprawić koloryt skóry. Coraz więcej kobiet decyduje się na zabiegi medycyny estetycznej. Polacy opracowali bezpieczną i naturalną metodę, której efekty mogą utrzymywać się około siedmiu lat. Dzięki pobranym od pacjenta fibroblastom, czyli komórkom odpowiedzialnym za młody wygląd, naukowcy stworzyli preparaty ze 100120 mln fibroblastów na milimetr. Produkt, który zrewolucjonizuje medycynę estetyczną, może trafić na rynek w drugiej połowie 2020 roku.