Newsy

Karol Okrasa: Polacy jedzą za mało warzyw. Powinni częściej przygotowywać je na parze

2016-05-30  |  06:45

Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na przykład dobrze znane warzywa przygotowywać w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki umiejętnemu skomponowaniu składników i przypraw każde danie można przyrządzić tak, żeby trafiło w gust kulinarny. Mięso, ryby i warzywa najlepiej gotować na parze, dusić lub grillować.

Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie. Zgodnie z wytycznymi Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej WHO jej podstawą powinny być warzywa i owoce. Wiele osób nie docenia jednak właściwości tych produktów, nie ma pomysłu na atrakcyjne dania z ich wykorzystaniem i nie potrafi ich umiejętnie przetwarzać tak, by nie straciły swoich właściwości odżywczych.

– Trzeba zmienić przyzwyczajenia i złamać stereotypy mówiące o tym, że warzywa tylko gotowane albo pod postacią surówki. Wprowadźmy nowe elementy: warzywa gotowane na parze, warzywa parowane, zupełnie nowe smaki, podanie tych warzyw z właściwymi dodatkami. Na przykład salsa czy dobry dressing na oliwie może spowodować, że pietruszka ugotowana na parze jest fantastycznym dodatkiem. Warzywa przygotowuje się bardzo prosto, szybko i łatwo – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.

Szef kuchni Karol Okrasa zachęca, by teorię żywienia łączyć z praktyką gotowania. Dzięki odpowiedniemu połączeniu produktów bogatych w witaminy i składniki odżywcze można niemal na każdy dzień skomponować inne menu, które nie tylko będzie pełnowartościowe, lecz także smaczne.

W kuchni wszystko jest możliwe, nawet złamanie każdego przyzwyczajenia. Nie wszystko musi nam smakować, mam tego świadomość. Ale warto próbować, eksperymentować i szukać rozwiązań dla tych warzyw, które na co dzień są w naszej kuchni – marchewka, pietruszka, seler, kalafior, cukinia, tylko że w innej formie – tłumaczy Karol Okrasa.

Ważny jest również sposób przyrządzania dań. Okrasa podkreśla, że jeśli konieczna jest obróbka cieplna, to najlepiej zastosować takie techniki ich przetwarzania, jak gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie na patelni groszkowej. Takie formy przetwarzania pozwalają zachować większość zawartych w warzywach substancji odżywczych.

Myślę, że dobrym pomysłem jest chociażby zerwanie z tym ulubionym przez nas wszystkich kalafiorkiem z bułeczką. Wszyscy go kochamy, ale niech on się pojawia tylko raz na jakiś czas. Innym razem warto podać kalafiora na wpół surowo uprażonego tylko delikatnie na patelni, wymieszanego z taką wegetariańską okrasą, czyli zrobioną z suszonych pomidorów, cebuli na oliwie, która pachnie i smakuje jak dobry boczek – radzi Karol Okrasa.

Według badań przygotowanych przez TNS dla Philipiak Milano jedynie 14 proc. Polaków przygotowuje posiłki na parze, podczas gdy aż 62 proc. respondentów ciągle gotuje mięso i warzywa w wodzie.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.