Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu
Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być po pierwsze ładne, a po drugie bardzo smaczne i może sprawiać przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.
Okrasa przekonuje, że zdrowy posiłek wcale nie musi być mały i pozbawiony wszystkich smacznych produktów. Wszystko zależy od odpowiedniego skomponowania potraw, doboru składników i dostosowania do kulinarnych upodobań. Ważny jest również sposób przyrządzania dań.
– Przede wszystkim nie trzeba psuć produktów niewłaściwą obróbką termiczną. Podam przykład chociażby warzyw korzeniowych: pietruszka, seler, marchewka. Wystarczy je upiec w piekarniku albo ugotować na parze i może się okazać, że będą smakować zupełnie inaczej aniżeli do tej pory, kiedy były wygotowane w dużej ilości wody. Pietruszka ugotowana na parze, zachowuje swoją jędrność. Może być doprawiona niewielką ilością miodu czy oliwy i to wszystko zaczyna pachnieć, chrupać, zaskakiwać nas – podkreśla Karol Okrasa.
Produkty gotowane zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą smak i swoje wartości odżywcze. Nie dostarczają więc organizmowi wystarczającej ilości składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Dlatego też szefowie kuchni radzą, by na przykład zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, mięso, ryby i warzywa gotować na parze.
– Gotowanie na parze jest to jedna ze zdrowszych metod przygotowania produktów. Jest bardzo łatwe, szybkie i do wykonania przez każdego – mówi Karol Okrasa.
Zdaniem Karola Okrasy odpowiednio zbilansowana dieta to jednak stanowczo za mało, jeśli chcemy gruntownie zadbać o zdrowie i zachować szczupłą sylwetkę, to musimy też pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.
– Jest kilka elementów, które trzeba wdrożyć do naszego stylu życia, żeby cieszyć się rzeczywiście dobrą kondycją. I tutaj mam na myśli dobrze przyrządzony posiłek, z odpowiednich produktów, a później jeszcze odpowiednie spalenie go – dodaje Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2024-06-24: Przepisy dotyczące tzw. nowej żywności nie nadążają za tempem badań. Na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów opracowanych w laboratoriach
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-01: Marcelina Zawadzka: Zwierzęta hodowlane jak krowy czy konie są mądrzejsze od zwierząt domowych. Świat jest dla nich dość brutalny, ale ja ograniczyłam jedzenie mięsa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.