Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu
Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być po pierwsze ładne, a po drugie bardzo smaczne i może sprawiać przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.
Okrasa przekonuje, że zdrowy posiłek wcale nie musi być mały i pozbawiony wszystkich smacznych produktów. Wszystko zależy od odpowiedniego skomponowania potraw, doboru składników i dostosowania do kulinarnych upodobań. Ważny jest również sposób przyrządzania dań.
– Przede wszystkim nie trzeba psuć produktów niewłaściwą obróbką termiczną. Podam przykład chociażby warzyw korzeniowych: pietruszka, seler, marchewka. Wystarczy je upiec w piekarniku albo ugotować na parze i może się okazać, że będą smakować zupełnie inaczej aniżeli do tej pory, kiedy były wygotowane w dużej ilości wody. Pietruszka ugotowana na parze, zachowuje swoją jędrność. Może być doprawiona niewielką ilością miodu czy oliwy i to wszystko zaczyna pachnieć, chrupać, zaskakiwać nas – podkreśla Karol Okrasa.
Produkty gotowane zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą smak i swoje wartości odżywcze. Nie dostarczają więc organizmowi wystarczającej ilości składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Dlatego też szefowie kuchni radzą, by na przykład zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, mięso, ryby i warzywa gotować na parze.
– Gotowanie na parze jest to jedna ze zdrowszych metod przygotowania produktów. Jest bardzo łatwe, szybkie i do wykonania przez każdego – mówi Karol Okrasa.
Zdaniem Karola Okrasy odpowiednio zbilansowana dieta to jednak stanowczo za mało, jeśli chcemy gruntownie zadbać o zdrowie i zachować szczupłą sylwetkę, to musimy też pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.
– Jest kilka elementów, które trzeba wdrożyć do naszego stylu życia, żeby cieszyć się rzeczywiście dobrą kondycją. I tutaj mam na myśli dobrze przyrządzony posiłek, z odpowiednich produktów, a później jeszcze odpowiednie spalenie go – dodaje Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2025-03-21: Rośnie zainteresowanie białymi rybami jak dorsz czy mintaj. W Polsce zaledwie 5–10 proc. sprzedaży pochodzi ze zrównoważonych połowów
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Gwiazdy: Scena polityczna stała się ringiem, a politycy nie szanują siebie nawzajem. Każdy ma prawo widzieć świat inaczej
Nie milkną echa wyborów prezydenckich, a wynik starcia o fotel głowy państwa wciąż jest szeroko komentowany, tym bardziej że wciąż pojawiają się kolejne informacje o anomaliach w komisjach wyborczych i nieprawidłowościach podczas liczenia głosów. To budzi kontrowersje, tym bardziej że zwycięzca miał minimalną przewagę nad kontrkandydatem. Iwona Guzowska i Qczaj zauważają, że w dzisiejszych czasach politycy nie szanują siebie nawzajem i nie potrafią ze sobą rozmawiać, dlatego tak trudno jest im osiągnąć kompromis. Z kolei Damian Janikowski dodaje, że podziały na górze przenoszą się na nastroje społeczne.
Konsument
ZUS zatwierdził standardy dofinansowania posiłków dla pracowników. To nowy rozdział w firmowych benefitach

W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków zawodowych ZUS oficjalnie zatwierdził katalog standardów dotyczących dofinansowania posiłków pracowniczych. Po stronie pracodawcy ogranicza to formalności do minimum – świadczenia żywieniowe mogą być wyłączone z ZUS do kwoty 450 zł miesięcznie pod warunkiem, że firma wdroży określone rozwiązania. Z kolei dla pracowników oznacza to odczuwalne wsparcie domowego budżetu.
Transport
Bolt rozpoczyna szkolenia z bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Będzie wprowadzać także nowe funkcje bezpieczeństwa

W I kwartale br. na polskich drogach było bezpieczniej niż rok wcześniej, ale wciąż jest jeszcze wiele do poprawy – wynika z danych Policji. W poprawę bezpieczeństwa na drogach angażuje się Bolt, organizując szkolenia dla partnerów flotowych firmy, z których finalnie skorzystają kierowcy taksówek. Cykl zajęć poprowadzą eksperci Centrum Inicjatyw Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Bolt podkreśla, że działania na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym to element wartego 100 mln euro globalnego programu inicjatyw na rzecz poprawy bezpieczeństwa przejazdów zamawianych przez aplikację firmy.