Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu
Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być po pierwsze ładne, a po drugie bardzo smaczne i może sprawiać przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.
Okrasa przekonuje, że zdrowy posiłek wcale nie musi być mały i pozbawiony wszystkich smacznych produktów. Wszystko zależy od odpowiedniego skomponowania potraw, doboru składników i dostosowania do kulinarnych upodobań. Ważny jest również sposób przyrządzania dań.
– Przede wszystkim nie trzeba psuć produktów niewłaściwą obróbką termiczną. Podam przykład chociażby warzyw korzeniowych: pietruszka, seler, marchewka. Wystarczy je upiec w piekarniku albo ugotować na parze i może się okazać, że będą smakować zupełnie inaczej aniżeli do tej pory, kiedy były wygotowane w dużej ilości wody. Pietruszka ugotowana na parze, zachowuje swoją jędrność. Może być doprawiona niewielką ilością miodu czy oliwy i to wszystko zaczyna pachnieć, chrupać, zaskakiwać nas – podkreśla Karol Okrasa.
Produkty gotowane zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą smak i swoje wartości odżywcze. Nie dostarczają więc organizmowi wystarczającej ilości składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Dlatego też szefowie kuchni radzą, by na przykład zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, mięso, ryby i warzywa gotować na parze.
– Gotowanie na parze jest to jedna ze zdrowszych metod przygotowania produktów. Jest bardzo łatwe, szybkie i do wykonania przez każdego – mówi Karol Okrasa.
Zdaniem Karola Okrasy odpowiednio zbilansowana dieta to jednak stanowczo za mało, jeśli chcemy gruntownie zadbać o zdrowie i zachować szczupłą sylwetkę, to musimy też pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.
– Jest kilka elementów, które trzeba wdrożyć do naszego stylu życia, żeby cieszyć się rzeczywiście dobrą kondycją. I tutaj mam na myśli dobrze przyrządzony posiłek, z odpowiednich produktów, a później jeszcze odpowiednie spalenie go – dodaje Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-01: Marcelina Zawadzka: Zwierzęta hodowlane jak krowy czy konie są mądrzejsze od zwierząt domowych. Świat jest dla nich dość brutalny, ale ja ograniczyłam jedzenie mięsa
- 2023-12-21: Specjalne etykiety mogłyby zniechęcać konsumentów do kupowania mięsa. To skuteczniejsza metoda na ograniczenie jego spożycia niż zakazy czy wzrost cen
- 2023-11-30: Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-12-27: Mięso komórkowe może się stać realną alternatywą dla tego pochodzącego z uboju. Za rozwojem technologii musi też podążyć prawo
- 2023-12-06: Warto sprawdzić, czy śledź kupowany na wigilijny stół ma certyfikat zrównoważonych połowów. Sytuacja tego gatunku dramatycznie się pogarsza
- 2023-11-14: Rozmiar opisów w menu może wpływać na wybory gości restauracji. Niższa kaloryczność opisana większą czcionką skłania do zdrowszych opcji
- 2023-10-27: W Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników produktów zwierzęcych. Na świecie na znaczeniu zyskuje sektor mięsa laboratoryjnego
- 2023-09-12: Jedna trzecia mórz i oceanów jest przełowiona. Agresywne połowy działają na szkodę środowiska, gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.