Mówi: | Katarzyna Bosacka |
Funkcja: | dziennikarka |
Katarzyna Bosacka: jako Matka Teresa polskiego spożywczaka cieszę się z boomu na zdrową żywność
W Polsce widać pęd ku zdrowemu żywieniu – mówi dziennikarka. Cieszy ją, że Polacy przywiązują coraz większą wagę do jakości spożywanych produktów, sami pieką domowy chleb lub wytwarzają wędliny. Gwiazda przestrzega jednak przed popadaniem w skrajności i zmienianiem zdrowego stylu odżywiania w rodzaj życiowej filozofii.
Z roku na rok rośnie świadomość Polaków w zakresie zdrowego odżywiania. Jak pokazuje raport Cheers, 59 proc. konsumentów spożywa przepisową liczbę posiłków dziennie, 55 proc. je warzywa i owoce przynajmniej pięć razy w tygodniu, a aż 66 proc. deklaruje, że tylko sporadycznie sięga po żywność typu fast food. Katarzyna Bosacka podkreśla, że w Warszawie stale pojawiają się nowe lokale oferujące zdrową żywność, zwłaszcza wegańską. Obecnie stolica Polski może pod tym względem konkurować nawet z takimi miastami jak Berlin czy Los Angeles, uważanymi za najbardziej przyjazne weganom miasta świata.
– Też słyszę na co dzień: piekę chleb, już w ogóle nie kupuję wędlin sklepowych, tylko robię swoje, ktoś tam ma wędzarnię ryb, ktoś zaczął robić kiełbasy. Widać pęd ku zdrowemu żywieniu i jako Matka Teresa polskiego spożywczaka jestem absolutnie za i się bardzo cieszę – mówi dziennikarka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Katarzyna Bosacka na co dzień stosuje się do zasad zdrowego życia, stara się też zaszczepić je u czwórki swoich dzieci. Jej zdaniem przykład płynący od rodziców jest najlepszym sposobem na przekonanie maluchów do zdrowej diety – jeśli dzieci są przyzwyczajone do domowych smaków, mniej chętnie sięgają po niezdrowe przekąski. Dziennikarka uważa jednocześnie, że nie należy zabraniać wszystkiego, lody, wata cukrowa i lemoniada to smaki dzieciństwa i maluchy powinny je poznać. Na jej stole tego rodzaju potrawy również się pojawiają, choć dzieci preferują zdrowe posiłki, do których są przyzwyczajone.
– Ostatnio pamiętam, jak Franek poprosił mnie, żebym kupiła chipsy na mecz Polska-Senegal. Wybraliśmy te z ziemniaków, postawiłam je na stole przy telewizorze, Franek zjadł może dwa, przyszedł pies, włożył ryj, zjadł do końca i tak się skończyło jedzenie chipsów u Bosackiej – mówi gwiazda.
Dziennikarka przestrzega przed popadaniem w skrajności, co może prowadzić do zaburzenia odżywiania określanego mianem ortoreksji. Sprzeciwia się przestrzeganiu restrykcyjnej diety na co dzień, bez wyjątków. Jej zdaniem pozwolenie sobie na niezdrową przekąskę, np. pączka w tłusty czwartek, nie odbije się niekorzystnie na zdrowiu, da natomiast sporo przyjemności.
– Niektórzy nawet zalecają, znani blogerzy, Polakom w tłusty czwartek, żeby jeść pączki bez tłuszczu, bez cukru, bez laktozy, bez mleka i bez glutenu. Zdrowe żywienie jest bardzo ważne, ale jeśli zamienia się w religię, bo to też niedobrze – mówi Katarzyna Bosacka.
Czytaj także
- 2024-04-11: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Regularne badania profilaktyczne stawiamy sobie za punkt honoru. Chcemy być zdrowi i aktywni
- 2023-11-09: Katarzyna Warnke: „Zielona granica” przywróciła ludzkie podejście do sprawy uchodźców. Niestety wiele rządów i instytucji nastawia nas w tej kwestii lękowo i agresywnie
- 2023-11-15: Katarzyna Warnke: My Polacy skrzętnie chowamy naszą seksualność w jakiś ciemny kąt i trochę się jej wstydzimy. A przecież już nawet sama rozmowa na ten temat może być podniecająca
- 2023-07-04: Katarzyna Butowtt: Początek reklam w Polsce był dosyć dziwny, siermiężny, ale szybko się rozwinął. Było to dla nas bardzo opłacalne wyzwanie
- 2023-06-14: Katarzyna Butowtt: Nie nadawałam się do prowadzenia agencji modelek. Mój biznes był przejrzysty, ale klienci stosowali metody, do których nie chciałam się naginać
- 2023-06-07: Katarzyna Butowtt: Od ponad 10 lat jestem wolontariuszem Fundacji Dr Clown. Terapia śmiechem ma dla pacjentów kolosalne znaczenie
- 2023-02-08: Katarzyna Zdanowicz: Gama kolorów i fasonów odpowiednich na wizję się zmienia. Po kilkunastu latach pracy w telewizji już nie mam ochoty na granatowe marynarki
- 2023-04-12: Katarzyna Zdanowicz: W moim podcaście interesuje mnie nie tyle osoba, która ma znane nazwisko, tylko jej historia. Wiele opowieści robi na mnie wrażenie i na długo zostaje w myślach
- 2023-02-01: Katarzyna Glinka: Kończę pracę nad scenariuszem własnej sztuki i piszę książkę. To będzie bardzo ciekawy rok
- 2023-03-02: Katarzyna Butowtt: Rola w filmie „Jezioro Słone” zryła mi mózg i moje życie już nigdy nie będzie takie samo. Pozwoliła mi się ocknąć i przebudzić
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Monika Richardson: Martwi mnie globalne ocieplenie klimatu. Zastanawiam się, jaki świat szykujemy dla naszych wnuków
Europejska Agencja Środowiska (EEA) alarmuje, że w związku z ocieplaniem się klimatu Europie zagraża wiele niebezpieczeństw, wśród nich ekstremalne zjawiska pogodowe – trąby powietrzne, fale upałów, powodzie, susze oraz pożary, a także wzrost zachorowań na różne choroby. W tej sytuacji Monika Richardson dziwi się temu, że wiele osób nie zważa na niekorzystne zmiany klimatyczne i zamiast im zapobiegać, poprzez swoje złe nawyki przyczyniają się tylko do pogłębienia problemu.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.
Finanse
Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł
Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.