Mówi: | Marcelina Zawadzka |
Funkcja: | modelka, prezenterka telewizyjna |
Marcelina Zawadzka: pieczenie ciast to dla mnie trochę sport ekstremalny
Gwiazda TVP przyznaje, że nie najlepiej radzi sobie w kuchni. Nie przepada za gotowaniem, przygotowywanie słodkich wypieków uważa natomiast za rodzaj sportu ekstremalnego. Lubi jednak wyzwania, dlatego próbuje się nauczyć sztuki pieczenia, pracując na planie programu „Bake Off – Ale ciacho!”.
Marcelina Zawadzka została nową współprowadzącą program „Bake Off – Ale ciacho!”. Traktuje to jako wyjątkowe wyzwanie
– Miałam 19 lat jak wyprowadziłam się z domu, więc z pieczeniem mam trochę na bakier – mówi Marcelina Zawadzka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Prezenterka nie przepada również za gotowaniem, zwłaszcza gdy musi przyrządzać posiłki wyłącznie dla siebie. Od pięciu miesięcy Marcelina Zawadzka mieszka sama. Wcześniej, gdy dzieliła mieszkanie z siostrą, znacznie częściej zajmowała się gotowaniem. Teraz jednak nie przywiązuje do tego tak wielkiej wagi.
– Zamówiłam sobie taką dietę na plan, więc ona przyjeżdża do mnie, ładuję ją do samochodu i przez cały dzień przynajmniej mam co jeść – mówi Marcelina Zawadzka.
Gwiazda programu „Pytanie na śniadanie” uważa, że jej ograniczone umiejętności kulinarne to także efekt braku czasu. Zawadzka lubi szybkie życie, wypełnione obowiązkami zawodowymi i pasjami, które stale rozwija. Nie wyklucza jednak, że gdyby miała kilka godzin wolnego w ciągu, chętnie wybrałaby się na zakupy spożywcze i zajęła gotowaniem.
– Mam tak, że jak sobie wymyślę, że chcę coś zjeść, to też nie mam cierpliwości i chcę od razu to zjeść, wiec moja cierpliwość w kuchni jest dosyć słaba – mówi Marcelina Zawadzka.
Obecnie prezenterka próbuje się uczyć sztuki pieczenia na planie programu „Bake Off – Ale ciacho!”. Twierdzi, że chłonie wszystkie informacje na ten temat od uczestników, którzy mają wyjątkowe umiejętności kulinarne. Większość nie ma wykształcenia w tym kierunku i wykonuje inne zawody. Wśród uczestników jest m.in. bankowiec i nastoletni uczeń.
– Ja też się uczę sztuki pieczenia, bo to jest dla mnie taki trochę sport ekstremalny. Akurat lubię wyzwania, więc temu też się poddałam – mówi Marcelina Zawadzka.
Drugą gospodynią kulinarnego show jest Dorota Czaja. Marcelina Zawadzka twierdzi, że bardzo lubią się prywatnie, a na planie świetnie się uzupełniają. Ona sama wnosi do programu swoją niespożytą energię, Dorota Czaja natomiast serce do pieczenia ciast. „Bake Off – Ale ciacho!” można oglądać w każdy poniedziałek o godz. 21.45 na antenie TVP2.
Czytaj także
- 2024-04-19: Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-03-11: Monika Richardson: Po 25 latach pracy w telewizji niełatwo było mi zmienić zawód. Teraz jestem nauczycielką języków obcych i uczę nawet polskiego uchodźców z Ukrainy
- 2024-02-07: Monika Richardson: Jeżeli miałabym wracać do telewizji, to tylko do mediów publicznych. W TVP panuje jednak większy chaos, niż zakładałam, i brakuje strategii wprowadzania zmian
- 2024-02-01: Marcelina Zawadzka: Zwierzęta hodowlane jak krowy czy konie są mądrzejsze od zwierząt domowych. Świat jest dla nich dość brutalny, ale ja ograniczyłam jedzenie mięsa
- 2024-01-26: Marcelina Zawadzka: Dzięki „Farmie” przekonałam się, jak ciężko pracują rolnicy każdego dnia. Uprawa roli i hodowla zwierząt kosztuje ich wiele czasu i energii
- 2024-01-19: Marcelina Zawadzka: Bardzo tęsknię za moją babcią i często ją wspominam. Zawsze bardzo we mnie wierzyła
- 2024-01-09: Tomasz Kammel: Wkrótce będę realizował pewien projekt związany z edukacją dzieci. Chodzi o to, by już dziś mogły się one rozwijać pod kątem kompetencji przydatnych w przyszłości
- 2023-12-22: Tomasz Kammel: Obawę o pracę ma każdy człowiek, który pracuje. Ja przez 27 lat w mediach starałem się robić swoje i dostosowywać się do zmian
- 2023-12-28: Joanna Liszowska: Pierwszy raz wystąpię podczas „Sylwestra marzeń z Dwójką” w Zakopanem. Mimo dwudziestoletniego doświadczenia na scenie mam tremę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.