Newsy

Marcelina Zawadzka: Potrawy na święta gotuje mama i babcia. Ja pomagam przy sprzątaniu

2016-03-25  |  06:45
Mówi:Marcelina Zawadzka
Funkcja:prezenterka, Miss Polonia 2011
  • MP4
  • Prezenterka niecierpliwie oczekuje Wielkanocy. Nie może się doczekać spotkania z rodziną i pysznych potraw na świątecznym stole. Uwielbia zwłaszcza ciasta swojej mamy i faszerowane jajka robione przez babcię. Sama mało gotuje, woli pomagać przy sprzątaniu i zmywaniu.

    Marcelina Zawadzka nie ulega modzie na świąteczne wyjazdy do ciepłych krajów. Wielkanoc spędzi tradycyjnie w gronie rodzinnym. Prezenterka pracuje jeszcze w Wielką Sobotę prowadzi weekendowe wydanie programu „Pytanie na śniadanie”. Zaraz potem wyrusza jednak z siostrą, Karoliną, do rodzinnego Malborka.

    – Do mojej babci, drugiej siostry, Antosi, bo jestem chrzestną 3-letniej Antosi, więc bardzo się cieszę. Spędzę chyba 3 dni z moją rodziną, więc to już jest dużo – mówi Marcelina Zawadzka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Prezenterka zazwyczaj przyjeżdża do domu w ostatniej chwili, nie jest więc w stanie całkowicie zaangażować się w świąteczne przygotowania. Gotowaniem zajmuje się jej mama i babcia, ona natomiast pomaga przy sprzątaniu. Twierdzi, że jej mama znacznie lepiej niż ona radzi sobie z przygotowaniem potraw, zwłaszcza ciast.

    – Jestem specjalistą od zmywania, wolę nawet zmywać niż gotować. Ale jesteśmy trzy siostry i staramy się, jak najwięcej pomagać przed świętami i w trakcie – mówi Marcelina Zawadzka.

    Gwiazda „Pytania na śniadanie” na czas świąt zapomina o diecie. Nie ukrywa, że uwielbia wielkanocne potrawy, zwłaszcza pieczenie i ciasta przyrządzane przez jej mamę oraz faszerowane jajka, które są specjalnością jej babci. Już sama myśl o świątecznych posiłkach sprawia, że prezenterka niecierpliwie oczekuje Wielkanocy.

    – Nawet teraz, kiedy mamy w programie „Pytanie na Śniadanie” przygotowania do świąt, ja już mówię: kiedy, kiedy. Uwielbiam makowiec i sernik mojej mamy – mówi Marcelina Zawadzka.

    Była Miss Polonia dołączyła do grona stałych prowadzących „Pytanie na śniadanie” jesienią 2015 roku. Zastąpiła w tej roli Iwonę Radziszewską.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.