Mówi: | Michał Prugar-Ketling |
Funkcja: | współwłaściciel marki Pitti Style |
Stylowy mężczyzna powinien mieć przynajmniej jedną porządną parę butów na formalne okazje i drugą na mniej oficjalne
W zestawach formalnych najbardziej pożądana jest czerń i klasyczny wzór. Wszelkie aplikacje, zadarte noski, dodatkowe rozcięcia czy zabawa formą sprawiają, że buty stają się mniej eleganckie i mogą się przeterminować wraz z przemijającą modą. W stylizacjach dziennych można natomiast postawić na kolor koniakowy, wiśniowy czy zielony. W tym sezonie modne są także buty typu brogs. Są one na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do garnituru, jak i do dżinsów.
Najbardziej eleganckie buty to czarne oxfordy, które swoje korzenie mają aż w XVIII-wiecznej Szkocji. Popularne stały się natomiast na początku XIX wieku na Uniwersytecie Oksfordzkim, od którego wzięły swoją nazwę.
– Trzymając się takich klasycznych zasad elegancji, czarne buty są tymi najbardziej formalnymi. Istnieje też taka zasada, że po godzinie osiemnastej zakładamy wyłącznie buty w tym kolorze. W przypadku smokingu zakładamy lakierki bądź właśnie czarne buty bez dodatkowych zdobień – mówi agencji Newseria Lifestyle Michał Prugar-Ketling, współwłaściciel marki Pitti Style.
W stylizacjach dziennych można pozwolić sobie na nieco więcej ekstrawagancji.
– Na przykład do garnituru granatowego można wybrać buty koloru brązowego lub koniakowego. Jeśli ktoś może pozwolić sobie na odejście od takich klasycznych standardów i reguł, czyli jest takim współczesnym dandysem, to może założyć buty w kolorze wiśniowym lub w kolorze zielonym. To już jest kwestia odpowiedniego dobrania dodatków i całej reszty. Niemniej jednak, gdy możemy sobie pozwolić, to faktycznie zaszalejmy trochę, zakładając buty niekoniecznie czarne – podkreśla Michał Prugar-Ketling.
Z brytyjskiej etykiety ubioru wywodzi się zasada no „brown in town”. Wynika to stąd, że mężczyźni pracujący w londyńskim centrum handlu międzynarodowego i usług bankowych do pracy ubierali się tylko w czerń, granat i szarości, czyli ciemne, stonowane kolory. Brąz był zarezerwowany dla strojów casualowych. Był to także kolor, w który ubierano się podczas wyjazdów na wieś czy na polowania. W różnych odcieniach brązu noszono na wsi zarówno tweedowe czy filcowe garnitury, jak i kapelusze czy obuwie.
– Zasada „no brown in town” właściwie istnieje od wieków i tak naprawdę trzymają się jej ludzie, którzy muszą przestrzegać takiej etykiety ubioru i takiego klasycznego dress code’u. Coraz rzadziej spotykamy też brązowe zamszowe buty na salonach – mówi Michał Prugar-Ketling.
W tym sezonie do mody wracają również buty typu brogs.
– Są to buty z nakładanymi kawałkami skóry, z dodatkowymi przeszyciami. Co ciekawe, wzięły się one od rolników na Wyspach Brytyjskich, którzy nosili takie buty, ponieważ nie mieli kaloszy, a te dodatkowe warstwy chroniły ich przed chłonięciem wilgoci, a dziurki pozwalały z kolei na to, żeby buty szybciej schły. Natomiast dzisiaj ma to wyłącznie walory estetyczne. Fred Astaire wprowadził te buty na salony i dzisiaj one stanowią taki właściwie uniwersalny element męskiej garderoby, który doskonale sprawdza się i przy dżinsach, i przy garniturach – tłumaczy Michał Prugar-Ketling.
Przy zakupie butów trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na ich jakość, klasyczny wzór i sprawdzoną markę.
– Odpowiednio dobrane buty to swego rodzaju inwestycja. Od dawna wiadomo, że zarówno kobiety, jak i partnerzy biznesowi w stroju mężczyzny bardzo często zwracają uwagę na buty i poziom ich zadbania. Warto więc zainwestować w nie nieco więcej, zwrócić uwagę na to, czy są one szyte, czy są klejone, czy ich wnętrze jest wykonane z naturalnej skóry, najlepiej cielęcej, czy podeszwa jest wysokiej jakości – mówi Michał Prugar-Ketling.
Warto również pamiętać o prawidłowym sposobie przechowywania obuwia. 30 minut po noszeniu buty powinny być włożone w prawidła z drzewa cedrowego.
– Jeśli miałbym zasugerować idealne buty na jesień i zimę, które łączą w sobie kompromis między elegancją, komfortem, wygodą a praktycznością, to postawiłbym na klasyczne sztyblety za kostkę – najlepiej z czarnej skóry gładkiej bądź przypominającej nieco skórkę pomarańczy. Najlepiej, żeby to były buty już podbite, z zelówką na przodzie, ponieważ nasz klimat oraz sól na ulicach zimą potrafi bardzo skrócić żywotność takiego obuwia – dodaje Michał Prugar-Ketling.
Czytaj także
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2023-04-14: PLICH: Jestem dość konserwatywny w kwestii sukien ślubnych. Kipiące seksem gorsety i zbyt głębokie dekolty to brak szacunku do Kościoła i religii
- 2023-03-08: Magdalena Antosiewicz: Teraz Polki mniej kupują. Coraz bardziej zwracają uwagę na jakość, a nie na ilość
- 2022-11-17: Sandra Dorsz: Dzięki mojej pracy nauczyłam się chodzić na szpilkach. Nie ma znaczenia, czy jest to but na koturnie, czy na megacieniutkim obcasie – zawsze sobie poradzę
- 2022-08-03: Michał Piróg: Ciuchy powinny być zabawą. Dla jednych to jest ich być albo nie być, a dla mnie to po prostu szmatki
- 2022-09-26: Polska spółka stworzyła innowacyjną terapię chorób autoimmunologicznych. Limfocyty TREG coraz bliżej rejestracji w leczeniu cukrzycy typu I u dzieci
- 2022-06-06: Polacy opracowali nośnik, dzięki któremu więcej leków będzie można podawać przez skórę. Za kilka lat na rynku mogą się pojawić maści albo plastry na raka
- 2022-05-13: Irena Kamińska-Radomska: Polki są coraz bardziej eleganckie, bo chętnie stawiają na klasykę. Już minęły te czasy, kiedy obwieszały się nie wiadomo czym
- 2022-09-07: Polska piłka nożna przyspiesza prace nad własnymi innowacjami. Technologie wdrażane w sporcie są potem chętnie przyjmowane na rynku amatorskim
- 2022-05-13: Nawet 100 tys. Polaków umiera rocznie wskutek chorób spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza. Smog zwiększa również ryzyko rozwoju cukrzycy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.