Mówi: | Joanna Horodyńska |
Funkcja: | stylistka |
Joanna Horodyńska: w modzie festiwalowej króluje styl boho, hippie i rock’n’roll
– Przede wszystkim muszą być wygodne buty i one niech będą takim punktem wyjścia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Horodyńska, stylistka. – Jeśli będą sportowe, to możemy dokooptować każdy inny styl. Żonglowałabym tymi tematami: boho, hippie, punk, rock’n’roll, nie wchodziłabym w żadną elegancję, klasykę. Warto też pokazać ramiona albo nogi. Jeśli mamy jakąś kurtkę puchową, bo jest zimno, to mogą pojawić się nawet szorty z rajstopami. Warstwowość, nakładanie T-shirtów, na to bluzy, jakieś kamizelki, szal, to też się świetnie sprawdzi.
Dziewczyny, które chcą wyróżniać się z tłumu, powinny wybrać luźne sukienki, bluzki z etnicznymi nadrukami, dżinsowe szorty, ogrodniczki i kurtki w stylu bomber. Modnymi dodatkami są torby z frędzlami, opaski ze sztucznych kwiatów i plecione kapelusze. Pasują one zarówno do rockowych stylizacji z podartymi spodniami typu boyfriend i skórzaną kurtką, jak i do hippisowskiej ferii barw.
– Nakrycia głowy są genialnym rozwiązaniem: opaski, kapelusze czy berety. To jest coś, co można właśnie założyć na tego rodzaju imprezę, wykorzystując z dżinsowymi szortami, punkowymi butami, parką, rozciągniętym T-shirtem. Do tego świetnie się sprawdzą niewielkie torebki na długich sznurkach albo łańcuszkach. Albo też torebki, które będą takimi nerkami, czyli na pasku. – tłumaczy Joanna Horodyńska.
Jeśli chodzi o festiwalową modę dla panów, to najbardziej trendy są T-shirty z hawajskimi fotonadrukami, koszule w kratę i krótkie spodenki. Kolekcja męska to także inspiracje stylem lat 80.: geometryczne wzory i neonowe kolory.
Czytaj także
- 2024-04-03: Monika Richardson: Nowy kolor włosów to nowa energia. Dzisiaj jestem ruda, ale jutro może wrócę do fioletowych
- 2024-02-14: Monika Richardson: Styl zarządzania własnym biznesem to skomplikowana sprawa. Mój styl jest partnerski – nie na kumpelę, ale i nie na złą babę czy żmiję
- 2024-01-24: Ewa Minge: Opracowałam inteligentną kolekcję ubrań. Projekty mają różnego rodzaju czujniki pozwalające monitorować stan zdrowia
- 2024-01-16: Ewa Minge: Rynek mody udaje, że ma się dobrze, ale tak nie jest. Jesteśmy zalewani przez bardzo tanią modę fast-foodową z Azji, z którą projektantom ciężko jest konkurować
- 2024-01-04: Radosław Liszewski: Nie mam nałogów, z którymi muszę walczyć. Moje jedyne postanowienie noworoczne jest więc takie, że jeszcze bardziej wezmę się za siebie, żeby lepiej wyglądać
- 2024-01-11: Kobiety zwykle jeżdżą bezpieczniej niż mężczyźni i rzadziej powodują wypadki. Stereotypy dotyczące ich stylu jazdy wciąż jednak są żywe
- 2023-09-18: Choroby cywilizacyjne coraz większym obciążeniem dla systemu ochrony zdrowia. Jedną z głównych przyczyn jest palenie i niezdrowy tryb życia
- 2023-10-26: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Polacy coraz bardziej kochają modę vintage i rzeczy używane. Nie krępujemy się tego, że na kolejnym evencie jesteśmy w tej samej sukience
- 2023-10-05: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Ekologiczna moda to w tym momencie iluzja. Klienci często są wprowadzani w błąd
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.