Newsy

Monika Jarosińska: Postanowiłam, że chcę być troszeczkę bardziej fit. W mojej diecie często brakuje warzyw i owoców

2019-05-10  |  06:17

Aktorka podkreśla, że jest zadowolona ze swojego wyglądu i nie widzi potrzeby wprowadzania jakichś dużych zmian. Dlatego też nie planuje wiosennej metamorfozy ani restrykcyjnej diety. Jedyne na co się ostatnio zdecydowała – to większa aktywność fizyczna i regularne, zdrowe posiłki.

Monika Jarosińska przyznaje, że nie lubi działać pod wpływem presji, złożonych obietnic czy goniących terminów. Dlatego też nie ulega modzie na noworoczne czy wiosenne postanowienia.

– Nigdy nie robiłam sobie żadnych postanowień, bo za każdym razem jak sobie powiedziałam, że np. za tydzień będę robić to, to i to, to im bliżej przychodziło do tego dnia, to robiłam wszystko, żeby tego nie robić. Jeśli będę mieć na coś ochotę, to oczywiście jak najbardziej się w to zaangażuję. Ale nie robię absolutnie żadnych postanowień – mówi agencji Newseria Lifestyle Monika Jarosińska.

Aktorka tłumaczy, że wprowadza zmiany w swoim życiu przede wszystkim wtedy, kiedy wewnętrznie odczuwa taką potrzebę, jakiś określony impuls.

– Postanowiłam, że chcę być troszeczkę bardziej fit. W tym roku kończę 45 lat, nigdy nie ukrywałam wieku. Uważam, że to jest fantastyczny wiek i ta druga połowa życia jest chyba ciekawsza niż ta pierwsza. I bardziej chciałabym o siebie zadbać. Ale bez przesady, jeśli będę miała ochotę na fast fooda w danym momencie, to oczywiście popełnię ten – powiedzmy w cudzysłowie – grzech – mówi Monika Jarosińska.

Wokalistka planuje natomiast nieco zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić do tygodniowego grafiku więcej aktywności fizycznej.

– Na pewno chciałabym postawić na więcej ruchu, więcej warzyw, więcej owoców, bo nie ukrywam, że w mojej diecie bardzo często tego brakuje. Żyję dosyć szybko i czasami jem tylko po to, żeby zjeść, żeby mieć ten żołądek zapełniony – przyznaje.

Monika Jarosińska podkreśla, że nadszedł w jej życiu taki moment, kiedy z dystansem podchodzi do swojego wyglądu. Umie podkreślać walory swojej sylwetki, akceptuje mankamenty i nie ulega presji na odchudzanie się za wszelką cenę.

– Nie patrzę na kostium kąpielowy, na to, czy będę miała więcej kilogramów, większy cellulit. Naprawdę wiele rzeczy przestało mi po prostu przeszkadzać w sobie, zaczęłam siebie bardziej lubić i akceptować. Jeśli coś będzie mi rzeczywiście przeszkadzało, że nie będę mogła o tym przestać myśleć, to na pewno będę coś zmieniać. Ale to nie jest tak, że będę chciała komuś cokolwiek udowadniać, bo nie mam takiej potrzeby. Muszę siebie lubić, siebie samą taką, jaką jestem, a pewne rzeczy, drobiazgi, to zawsze można poprawić – mówi Monika Jarosińska.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Anna Nowak-Ibisz: Gdy u nas promowało się dezodoranty, Niemki zaczynały wcierać w pachy sok z cytryny. Obecnie polskie firmy również idą tą drogą

Według prezenterki telewizyjnej polska kuchnia wyróżnia się na tle świata. Potrawy, które serwują rodzimi kucharze, odznacza przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Korzystanie z dawnych receptur nie oznacza jednak nudy. Eksperymenty pomagają bowiem stworzyć nową jakość i uczynić dania ciekawymi. Anna Nowak-Ibisz zaznacza, że w trakcie ostatnich lat manufaktury stały się bardzo popularne. Przyznaje, że jest miłośniczką kosmetyków wytwarzanych w małych, rodzinnych firmach.

 
 

Handel

W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność. Zwracają też coraz większą uwagę na jej jakość

Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio, choć na ogół barierą jest ich wysoka cena. Ponad połowa Polaków, sięgając po takie produkty, nie ma też pewności co do ich prawdziwego źródła pochodzenia. To oznacza, że konsumenci potrzebują dodatkowej informacji, a producenci – większej promocji swoich jakościowych wyrobów. Temu właśnie służy konkurs „KUKBUK Poleca”, który od czterech lat nagradza najlepszą polską żywność i wyroby regionalne. A w dobie pandemii żywność od krajowych dostawców jest wśród Polaków coraz popularniejsza.

Medycyna

Naukowcy opracowali urządzenie do noszenia umożliwiające komunikowanie się osobom z paraliżem twarzy. Sprawdzi też skuteczność leczenia [DEPESZA]

Stwardnienie zanikowe to choroba, która prowadzi do zaniku mięśni, także tych, które pozwalają mówić. Szacuje się, że nawet 75 proc. osób, u których zdiagnozowano ALS, będzie potrzebować jakiejś formy pomocy, aby skutecznie się komunikować. Naukowcy z MIT stworzyli niewidoczny czujnik dla chorych, który przymocowany do twarzy mierzy drobne ruchy, takie jak drganie lub uśmiech. W ten sposób pacjenci mogą przekazywać emocje.