Newsy

Na początku lutego płyta zespołu Pawła Małaszyńskiego. Jej nazwa pochodzi od numeru pokoju hotelowego

2014-01-27  |  07:10
10 lutego ukaże się najnowsza płyta grupy Cochise, której liderem jest Paweł Małaszyński. Krążek o nazwie „118” wydany zostanie nakładem wytwórni Metal Mind Production. Znajdzie się na nim 13 kompozycji napisanych w języku angielskim.

Najnowszy materiał formacji pokazuje, jak wielkie postępy zrobił zespół od czasów swojego debiutu. Z nazwą płyty łączy się również interesująca historia, która przydarzyła się liderowi Cochise – Pawłowi Małaszyńskiemu.

– Tytuł płyty i okładka miały być zupełnie inne. Jej projekt powstał mniej więcej rok temu. Jednak przez ostatnie dwa lata w związku z moją pracą bardzo dużo podróżowałem. Co ciekawe zawsze zatrzymywałem się w pokoju 118. Nie wiem, dlaczego zaczął mnie prześladować ten numer. Postanowiłem więc, że tak powinna nazwać się nasza płyta – tłumaczy Małaszyński.

Artysta nie ukrywa, że miał problem z przekonaniem kolegów z zespołu do swojego nowego zamysłu. Jednak ostatecznie koncepcja przypadła im do gustu.

Najpierw musiałem oczywiście porozmawiać o tym pomyśle z resztą zespołu. Na początku nie rozumieli powodu zmiany. W mojej głowie powstał pomysł na intymne i klaustrofobiczne utwory. Zacząłem zastanawiać się nad faktem, że jeden pokój hotelowy był świadkiem wielu wydarzeń. Postanowiłem, że 13 utworów, które nagraliśmy będą rozgrywać się w pokoju 118 – mówi aktor agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Zespół Cochise powstał w 2004 roku w Białymstoku. Lider grupy zdradza, że okrągła rocznica istnienia formacji nie będzie obchodzona w żaden szczególny sposób.

Żaden z nas nie przypuszczał, że przetrwamy 10 lat. Myślę, że nie będzie to jakaś specjalna okazja do świętowania. 10-lecie Cochise będzie rokiem promowania nowego krążka. Będziemy chcieli też zagrać jak najwięcej koncertów. To nasze priorytety  – stwierdza Małaszyński.

Oprócz Pawła Małaszyńskiego, założycielami formacji byli: Dariusz Korzeniewski, Wojciech Napora oraz Radosław Jasiński. W 2008 Dariusza Korzeniewskiego zastąpił Czarek Mielko. W nowym składzie grupa nagrała już dwa albumy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.