Mówi: | Katarzyna Żychowicz-Żabowska |
Firma: | PizzaPortal.pl |
Pizza i pierogi to najczęściej zamawiane przez Polaków dania na wynos
Polacy, Niemcy i Szwedzi najchętniej wybierają pizzę, Czesi – sałatki, Brytyjczycy – przysmaki kuchni indyjskiej, a Turcy i Grecy – potrawy regionalne. Tak wynika z zestawienia, które pokazuje, jakie potrawy najczęściej zamawiają na wynos mieszkańcy siedmiu wybranych państw europejskich. Niezależnie od szerokości geograficznej królują typowe włoskie potrawy.
– W Polsce w zamówieniach króluje pizza, ale jesteśmy także wierni tradycji, ponieważ na drugim miejscu są pierogi. Z kolei na piątym miejscu, zaraz za kuchnią włoską, znalazły się przysmaki kuchni meksykańskiej, takie jak burrito czy quesadillas. Kuchnia, która wydawałaby się mało popularna, o której rzadko o niej słyszymy, w naszych zamówieniach zajęła miejsce tuż za podium – mówi agencji informacyjnej Newseria Katarzyna Żychowicz-Żabowska z PizzaPortal.pl.
Każda społeczność wykształciła swoją własną kulturę, obyczaje oraz specyficzną kuchnię, która często podbija serca smakoszy na całym świecie. Tak jest właśnie w przypadku pizzy, która znajduje się w pierwszej trójce zamówień każdego z siedmiu krajów.
– Szwecja wcale nie zamawia łososia. Na ich talerzach również króluje pizza, ale zaraz za nią są zdrowe, świeże sałatki, a dopiero później burgery. Niemcy także preferują pizzę i kuchnię włoską. Dalej w zestawieniu znajdują się potrawy kuchni azjatyckiej, w tym sushi – wylicza Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Szwedzi i Niemcy często sięgają do menu z zagranicy, a z kolei mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są wierni regionalnym przysmakom.
– Turcy i Grecy gustują w swoich potrawach. W Grecji na pierwszym miejscu znajdują się souvlaki, natomiast w Turcji króluje kebab – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Charakterystyczne regionalne przysmaki stanowią inspiracje dla szefów kuchni z różnych restauracji, dzięki czemu można cieszyć się smakiem dań kuchni z całego świata, nie ruszając się z własnego domu.
– Interesująca w naszym zestawieniu jest Wielka Brytania, ponieważ na talerzach Brytyjczyków królują przysmaki kuchni indyjskiej. To właśnie te przyprawy i smaki przypadły im do gustu. Natomiast ich klasyk, taki jak „fish and chips” znajduje się daleko, dopiero na dziewiątym miejscu – tłumaczy Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Na tle innych zdecydowanie wyróżniają się Czesi. W oderwaniu od swojej tradycyjnej, dość ciężkiej kuchni preferują lekkie i zdrowe sałatki, które znalazły się na czele rankingu. Na drugim miejscu uplasowała się pizza, a pierwszą trójkę zamykają makarony.
Katarzyna Żychowicz-Żabowska podkreśla, że ciekawe są również preferencje kulinarne mieszkańców dalekich zakątków świata, takich jak Chiny czy Korea.
– W zamówieniach w Korei królują pieczone głowy królików, natomiast w Chinach – kurze łapki, które kojarzymy w Polsce jako dodawane do rosołu i które w tej chwili właściwie odchodzą w niepamięć – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Czytaj także
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: Ruch na lotniskach regionalnych niezagrożony. Centralne lotnisko ma być nie konkurencją, ale uzupełnieniem oferty lotniczej
- 2024-09-24: Lotniska regionalne z dużym wzrostem czarterów. Stały się motorem napędowym ruchu pasażerskiego
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-06-28: Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
- 2024-06-21: Polskie samorządy zaczynają wydatkować pieniądze z KPO. Obawiają się, że nie wystarczy im na to czasu
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2024-06-24: Przepisy dotyczące tzw. nowej żywności nie nadążają za tempem badań. Na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów opracowanych w laboratoriach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Joanna Kurowska: Okres świąteczny daje ludziom poczucie bezpieczeństwa i jest takim powrotem do dzieciństwa. Nie czepiam się tego, że ktoś dekoruje swój dom już w listopadzie
Aktorka nie widzi nic złego w tym, że już w listopadzie na sklepowych półkach pojawiają się dekoracje związane z Bożym Narodzeniem. Jak zauważa, nie brakuje osób, które chętnie je wtedy kupują i dużo wcześniej przystrajają swoje mieszkania, ubierają choinki czy zakładają iluminacje. Trendy wyznaczają też gwiazdy, które już teraz dzielą się w mediach społecznościowych świątecznymi inspiracjami. Zdaniem Joanny Kurowskiej nikt nie ma prawa do krytyki kierowników sklepów, konsumentów czy znanych osób. Każdy z nich kieruje się bowiem w tej kwestii innymi pobudkami.
Problemy społeczne
W tym roku liczba nowych zakażeń wirusem HIV sięgnie w Polsce 2 tys. Większość z nich rozpoznawana jest na późnym etapie
W 2023 roku na świecie żyło ok. 40 mln osób zakażonych wirusem HIV. Z powodu chorób związanych z AIDS zmarło 630 tys. – wynika z danych ONZ. W Polsce przez 10 miesięcy 2024 roku odnotowano niemal 2 tys. zakażeń. Większość przypadków jest rozpoznawana na późnym etapie zakażenia. Rzadko się testujemy, nie znamy też możliwości profilaktyki przed- i poekspozycyjnej – przypominają eksperci z okazji obchodzonego 1 grudnia Światowego Dnia Walki z AIDS.
Media
Dawid Kwiatkowski: Uczestnicy „Must Be the Music” starają się zaczepiać nas na korytarzach. Ja uciekam, bo przed castingiem nie chcę wchodzić w żadne relacje
Nowy juror w programie „Must Be the Music” przyznaje, że na planie produkcji panują duże emocje. Na castingi zgłosiło się bowiem wielu utalentowanych solistów i różne zespoły muzyczne, a każdy chce wypaść jak najlepiej i przejść do kolejnego etapu. Niektórzy uczestnicy próbują w kuluarach zbliżyć się do jurorów i być może w ten sposób też coś „ugrać”, ale Dawid Kwiatkowski zaznacza, że on sam nie daje się w żaden sposób przekupić. Jest obiektywny, bezstronny i jego ocena podyktowana jest tylko tym, co widzi i słyszy ze sceny.