Mówi: | Katarzyna Żychowicz-Żabowska |
Firma: | PizzaPortal.pl |
Pizza i pierogi to najczęściej zamawiane przez Polaków dania na wynos
Polacy, Niemcy i Szwedzi najchętniej wybierają pizzę, Czesi – sałatki, Brytyjczycy – przysmaki kuchni indyjskiej, a Turcy i Grecy – potrawy regionalne. Tak wynika z zestawienia, które pokazuje, jakie potrawy najczęściej zamawiają na wynos mieszkańcy siedmiu wybranych państw europejskich. Niezależnie od szerokości geograficznej królują typowe włoskie potrawy.
– W Polsce w zamówieniach króluje pizza, ale jesteśmy także wierni tradycji, ponieważ na drugim miejscu są pierogi. Z kolei na piątym miejscu, zaraz za kuchnią włoską, znalazły się przysmaki kuchni meksykańskiej, takie jak burrito czy quesadillas. Kuchnia, która wydawałaby się mało popularna, o której rzadko o niej słyszymy, w naszych zamówieniach zajęła miejsce tuż za podium – mówi agencji informacyjnej Newseria Katarzyna Żychowicz-Żabowska z PizzaPortal.pl.
Każda społeczność wykształciła swoją własną kulturę, obyczaje oraz specyficzną kuchnię, która często podbija serca smakoszy na całym świecie. Tak jest właśnie w przypadku pizzy, która znajduje się w pierwszej trójce zamówień każdego z siedmiu krajów.
– Szwecja wcale nie zamawia łososia. Na ich talerzach również króluje pizza, ale zaraz za nią są zdrowe, świeże sałatki, a dopiero później burgery. Niemcy także preferują pizzę i kuchnię włoską. Dalej w zestawieniu znajdują się potrawy kuchni azjatyckiej, w tym sushi – wylicza Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Szwedzi i Niemcy często sięgają do menu z zagranicy, a z kolei mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są wierni regionalnym przysmakom.
– Turcy i Grecy gustują w swoich potrawach. W Grecji na pierwszym miejscu znajdują się souvlaki, natomiast w Turcji króluje kebab – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Charakterystyczne regionalne przysmaki stanowią inspiracje dla szefów kuchni z różnych restauracji, dzięki czemu można cieszyć się smakiem dań kuchni z całego świata, nie ruszając się z własnego domu.
– Interesująca w naszym zestawieniu jest Wielka Brytania, ponieważ na talerzach Brytyjczyków królują przysmaki kuchni indyjskiej. To właśnie te przyprawy i smaki przypadły im do gustu. Natomiast ich klasyk, taki jak „fish and chips” znajduje się daleko, dopiero na dziewiątym miejscu – tłumaczy Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Na tle innych zdecydowanie wyróżniają się Czesi. W oderwaniu od swojej tradycyjnej, dość ciężkiej kuchni preferują lekkie i zdrowe sałatki, które znalazły się na czele rankingu. Na drugim miejscu uplasowała się pizza, a pierwszą trójkę zamykają makarony.
Katarzyna Żychowicz-Żabowska podkreśla, że ciekawe są również preferencje kulinarne mieszkańców dalekich zakątków świata, takich jak Chiny czy Korea.
– W zamówieniach w Korei królują pieczone głowy królików, natomiast w Chinach – kurze łapki, które kojarzymy w Polsce jako dodawane do rosołu i które w tej chwili właściwie odchodzą w niepamięć – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Czytaj także
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-10-29: Ruch na lotniskach regionalnych niezagrożony. Centralne lotnisko ma być nie konkurencją, ale uzupełnieniem oferty lotniczej
- 2024-09-24: Lotniska regionalne z dużym wzrostem czarterów. Stały się motorem napędowym ruchu pasażerskiego
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-06-28: Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.