Newsy

Powiększenie piersi jest najczęściej wykonywaną operacją plastyczną

2014-01-24  |  06:30
Na chirurgiczną korekcję piersi decydują się kobiety, które nie są zadowolone z rozmiaru lub kształtu swojego biustu, mają asymetryczne piersi lub chcą przywrócić im dawny wygląd, np. sprzed karmienia dziecka. Zabieg znacznie poprawia samoocenę pacjentek i jest najczęściej wykonywaną operacją plastyczną na świecie, również w Polsce. Obecnie stosowane metody korekcji są dużo bezpieczniejsze niż te wykorzystywane dawniej.

Piersi powiększa się najczęściej przy użyciu wkładek silikonowych. W przeszłości wkładki pękały i wymagały wymiany po kilku latach. Teraz możemy zrobić korekcję raz i te wkładki mogą już zostać do końca życia. Producenci wkładek dają dożywotnią gwarancję – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Piotr Osuch, chirurg plastyczny.

Implanty nie mają wpływu na karmienie piersią i nie podwyższają ryzyka raka gruczołu mlekowego. Po ich wszczepieniu należy jednak brać udział w okresowych badaniach kontrolnych. Decyzję o zabiegu można podjąć już w wieku 18 lat, jednak lekarze zalecają przeprowadzanie operacji dopiero po ukończeniu 20 roku życia, gdy piersi są w pełni uformowane. Korekcję biustu wykonuje się najczęściej w znieczuleniu ogólnym. Implanty wprowadza się pod tkankę gruczołu mlekowego lub głębiej, pod mięsień piersiowy. W zależności od pożądanego efektu, stosuje się wkładki o kształcie okrągłym lub anatomicznym.

Te w kształcie okrągłym stosuje się w sytuacjach, kiedy kobieta posiada niewielki biust i chcemy tylko zwiększyć jego objętość. Natomiast wkładki anatomiczne są idealnym wyborem u pacjentek, które są szczupłe i ich biust jest bardzo mały – tłumaczy Piotr Osuch.

Przez dwa tygodnie po operacji mogą utrzymywać się objawy bólowe, natomiast przez dwa miesiące nie wolno podnosić ciężkich rzeczy i wykonywać forsownych ćwiczeń fizycznych.  Dopiero po tym okresie piersi uzyskują ostateczny wygląd i możliwy jest powrót do pełnej aktywności, w tym sportowej.

Badanie analizujące psychologiczne konsekwencje zabiegu powiększenia piersi u 225 kobiet wykazało, że operacja znacznie podwyższa samoocenę i jakość życia. 98 proc. badanych deklarowało satysfakcję z wyników zabiegu.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.