Mówi: | Robert Sowa, restaurator, szef kuchni Zygmunt Chajzer, prezenter |
Robert Sowa: Amatorzy mają coś, czego im zazdrości każdy kucharz – swobodę. Oni się nie napinają, oni się bawią i gotują z serca
Polacy coraz chętniej otwierają swoje kuchnie przed znajomymi i umawiają się na wspólne gotowanie. Home cooking dla przyjemności, bez pośpiechu i poczucia obowiązku staje się w Polsce coraz silniejszym trendem. Znajomi spotykają się po to, by eksperymentować z różnymi potrawami, testować przepisy międzynarodowych kuchni i delektować się smakiem nieznanych dotąd produktów. Dobrą tradycją jest też celebrowanie wspólnych posiłków.
Zamiast umawiać się ze znajomymi na mieście i w poszukiwaniu odpowiedniego menu odwiedzać kolejne restauracje, Polacy coraz chętniej organizują spotkania towarzyskie w swoich prywatnych kuchniach. Nie zamawiają jednak dań z dowozem do domu, tylko przyrządzają ulubione potrawy wspólnie z zaproszonymi gośćmi.
– Amatorskie gotowanie w Polsce jest bardzo modne i dzisiaj prywatnie ludzie spotykają się na takim home cooking. Gotują w domu, na warsztatach kulinarnych, wynajmują nas, ja na przykład bardzo często z różnymi firmami gotuję kolacje czy lunche itd. Amatorzy bawią się w gotowanie i całkiem nieźle im to wychodzi, coraz więcej wiedzą na temat gotowania, podróżują, więc znają autentyczne smaki dań i poznają coraz więcej produktów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Robert Sowa, restaurator, szef kuchni.
Robert Sowa był jurorem w poprzedni weekend w XI Konkursie Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, który odbył się w Pabianicach pod Łodzią. Ideą konkursu była popularyzacja kuchni włoskiej, która jest jedną z najpopularniejszych wśród Polaków. W konkursie rywalizowało ośmiu amatorów, którzy mieli przygotować włoskie danie z wykorzystaniem makaronu bezglutenowego. Ich poziom znany szef kuchni ocenia bardzo wysoko.
Sowa przyznaje, że chętnie udziela porad tym, którzy w kuchni dopiero debiutują. By zacząć swoją kulinarną przygodę, niekoniecznie trzeba ukończyć kurs gastronomiczny, wystarczy smykałka do gotowania, chęci i odrobina wyobraźni. Często najlepsze danie powstają metodą prób i błędów. Dlatego też Polacy coraz chętniej eksperymentują ze smakami świata, doskonalą umiejętności i odkrywają nowe kulinarne doznania
– Amatorzy mają coś, czego im zazdrości każdy kucharz – swobodę. Oni się nie napinają, oni się bawią, oni gotują z serca – podkreśla Robert Sowa.
Moda na zdrowe odżywianie zatacza coraz szersze kręgi. Nieprzekonani do samodzielnego gotowania coraz chętniej próbują swoich sił w kuchni, eksperymentują z nowymi smakami i potrawami, czerpią pomysły z blogów oraz szukają inspiracji w Internecie.
– Ja jestem tak naprawdę amatorem, ale lubię dobrze jeść i bardzo cenię dobrą kuchnię. Na pierwszym miejscu u mnie zawsze jest kuchnia polska. Uwielbiam zupy, uwielbiam ziemniaki, uwielbiam mięso, kapustę. Z kolei z kuchni włoskiej zdecydowanie wybieram makarony, które są pożywne, zdrowe i kiedy są niedogotowane, czyli al dente, nie tuczą – mówi Zygmunt Chajzer, prezenter.
Domowa kuchnia często oparta jest na zdrowych produktach – dania są zbilansowane, z dużą ilością warzyw i owoców oraz ograniczonym użyciem cukru i tłuszczu. Niezwykle modne są dania bezmięsne i potrawy jednogarnkowe.
– Najważniejszy jest smak, bo zdarzają się potrawy, które fajnie wyglądają i są z dobrych składników, natomiast brakuje im charakteru, odpowiednich przypraw. Każda potrawa powinna mieć swój charakter. Jeśli ona jest taka, że nie jej zapamiętamy, to znaczy, że nie była warta zapamiętania – dodaje Zygmunt Chajzer.
Coraz więcej Polaków traktuje też kuchnię jako miejsce wymiany zdolności kucharskich. Chętnie dzielą się ze znajomymi swoją wiedzą, doświadczeniem i są otwarci na nowe inspiracje.
Czytaj także
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2023-09-04: Spada liczba włamań do domów i rośnie wykrywalność takich przestępstw. Może na to wpływać popularyzacja systemów zabezpieczających
- 2023-07-03: Polacy coraz chętniej korzystają z domowego assistance. Najczęściej z pomocy hydraulika i specjalistów od sprzętu RTV i AGD
- 2024-02-22: Ubezpieczyciele zapewniają pomoc fachowców w przypadku domowych awarii. Popularność takich usług rośnie
- 2023-07-20: Ekstremalna pogoda powoduje coraz większe straty majątkowe. Wiosną i latem liczba takich szkód rośnie kilkukrotnie
- 2023-04-07: Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej. Przepisy określają także, kiedy mogą odmówić na nią zgody
- 2023-03-07: Włochy liderem certyfikacji żywności. Sprzedaż takich produktów sięga 20 mld euro
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.