Newsy

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł

2016-03-30  |  06:20
Mówi:Monika Zwolińska
Funkcja:współorganizatorka
Firma:Restaurant Week Polska
  • MP4
  • 1 kwietnia rozpoczyna się wiosenna edycja znanego festiwalu Restaurant Week. Potrwa on dziesięć dni, a udział w nim wezmą restauracje z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Łodzi, Poznania i Lublina. W ramach festiwalu miłośnicy dobrej kuchni będą mogli zjeść trzydaniowy obiad lub kolację w cenie 39 zł, a także wziąć udział w warsztatach kulinarnych. 

    Rynek restauracyjny w Polsce coraz bardziej się rozwija. Z danych Restaurant Week wynika, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba restauracji wzrosła o blisko 56 proc. Chodzenie do restauracji staje się coraz bardziej popularne, tylko w ciągu minionego roku o 10 proc. zmalała liczba Polaków nigdy niejadających poza domem. Do tego zjawiska nawiązuje hasło przewodnie wiosennej, szóstej już edycji Restaurant Week: Kwitnąca Scena Restauracyjna. Odbędzie się ona w dniach 1–10 kwietnia. Rezerwacje stolików są dostępne na stronie www.restaurantweek.pl.

    – Restaurant Week to festiwal najlepszych restauracji. Zbieramy najlepsze restauracje z całej Polski i zapraszamy do nich naszych gości, którzy mają szansę spróbować popisowych dań – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Zwolińska, współorganizatorka Restaurant Week Polska. 

    W 6. edycji festiwalu weźmie udział 250 restauracji z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Łodzi i Lublina. Wśród nich znajdują się ekskluzywne lokale, które mogą się poszczycić międzynarodową renomą, np. odznaczeniami Michelin Bib Gourmand jak Brasserie Warszawska. Z samej Warszawy do udziału w festiwalu przystąpiło sześćdziesiąt restauracji.

    – W ramach warszawskiego Restaurant Week będziecie mogli państwo spróbować trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego w takich restauracjach, jak np. Marconi, Le Victoria Brasserie Moderne w Sofitelu, Der Elefant, Chianti, El Popo, Meltemi, Santorini – mówi Monika Zwolińska. 

    Udział w festiwalu to restauracji doskonałą okazja do wypromowania marki i zdobycia nowych bywalców. Gościom pozwala natomiast spróbować nowych smaków w przystępnej cenie. W ramach Restaurant Week odbywa się także wiele wydarzeń towarzyszących, których celem jest przybliżenie uczestnikom kultury stołu, tradycji kulinarnych i technik gotowania. Goście mogą wziąć udział m.in. w warsztatach kulinarnych lub somelierskich. Pełną listę warszawskich wydarzeń można znaleźć na stronie www.restaurantweek.pl/wydarzenia/warszawa/.

    Główne, ogólnopolskie edycje Restaurant Week organizowane są dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Poza tym organizowane są także mniejsze festiwale jak np. warszawski Azja Restaurant Weekend, który odbył się w lutym tego roku. Kolejną edycją będzie Kids Restaurant Week, którego tematem przewodnim będzie edukacja restauracyjna dzieci. Festiwal ten potrwa od 1 do 5 czerwca.

     

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Dom i ogród

    Zdrowie

    Tomasz Ciachorowski: Po czterdziestce nasze ciało nie jest już tak sprawne jak wcześniej. Imają się go różne choroby, dolegliwości i łatwiej o infekcje

    Aktor zaznacza, że po czterdziestce stał się wielkim entuzjastą profilaktyki i na bieżąco monitoruje stan swojego zdrowia. Korzysta więc z dobrodziejstw medycyny i docenia, że dzięki regularnym badaniom może mieć kompleksową wiedzę na temat tego, co się dzieje w jego organizmie. Tomasz Ciachorowski uważa, że w pewnym wieku trzeba już dbać o siebie ze zdwojoną siłą. Dobrą kondycję pomaga mu zachować także aktywny styl życia. Szczególnie lubi jeździć na rowerze.

    Psychologia

    Katarzyna Zielińska: Na dobranoc nie oglądamy telewizji, tylko czytamy dzieciom książki. To jest ten moment, kiedy możemy budować relację z naszymi pociechami

    Aktorka, która jest ambasadorką kampanii #TataTeżCzyta2024, zapewnia, że wraz z mężem z ogromną przyjemnością kultywuje tradycję wieczornego czytania swoim synkom, ośmioletniemu Henrykowi i sześcioletniemu Aleksandrowi. Chłopcy mają już ulubione lektury, wśród nich są miedzy innymi książki detektywistyczne, przyrodnicze, o sporcie i o kosmosie. Katarzyna Zielińska podkreśla, że cała rodzina uwielbia ten wieczorny rytuał i czerpie z niego wiele korzyści.