Newsy

Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku

2013-12-02  |  06:10

Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.

Zdaniem dietetyków, najcenniejsze dla pięknego wyglądu są beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz witaminy C i E. Niekoniecznie trzeba ich poszukiwać w składzie kremów czy balsamów. Wystarczy jeść odpowiednie warzywa, owoce i produkty, w których występują one naturalnie.

– Beta-karoten najbardziej wpływa na to, jaki koloryt ma nasza skóra – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Krukowska, dietetyk. – Powinniśmy więc codziennie jeść różnokolorowe warzywa i owoce. Nie tylko te pomarańczowe, bo beta-karoten mają też zielone warzywa, czyli sałata czy brokuł.

Najlepiej jeśli jemy warzywa co najmniej trzy razy do posiłków i to w towarzystwie jakiegoś tłuszczu. Kiedy więc szykujemy sałatkę, warto dodać do niej np. dwie łyżki oliwy. Zresztą oleje posiadają bardzo cenną dla skóry witaminę E, nie bez przyczyny nazywaną eliksirem młodości.

– Jeżeli ktoś ma jakieś tam pojawiające się już problemy ze zmarszczkami czy z elastycznością skóry, to ta witamina E przyjmowana oczywiście regularnie, najlepiej z naturalnych źródeł, będzie miała odpowiednie działanie – wyjaśnia Małgorzata Krukowska i dodaje, że bogate w tę witaminę są m.in. oleje rzepakowe czy słonecznikowe.

Naukowcy są także zgodni co do tego, że zbawienny wpływ dla naszego organizmu i wyglądu ma witamina C. Nie tylko zapobiega przeziębieniom, ale także wpływa na wytwarzanie melatoniny w naszej skórze. Jej niedobór charakteryzuje się m.in. plamami na skórze albo nierównościami np. po letniej opaleniźnie.

– Witamina C również wpływa na odpowiednie usieciowienie skóry, czyli powoduje, że ta skóra jest bardziej ujędrniona. O odpowiednią ilość witaminy C w diecie powinny też zadbać panie, które mają problem z cellulitem – tłumaczy Krukowska.

Najwięcej witaminy C jest w czarnych porzeczkach, kapuście, cytrusach i papryce.

Dla paznokci i włosów zbawienne jest z kolei pełnowartościowe białko, które można znaleźć m.in. w chudym mięsie, rybach, ewentualnie nabiale i jajkach.

– Przyjmując przynajmniej raz dziennie takie produkty powodujemy, że przyjmujemy komplet aminokwasów, który jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu i też dla odpowiedniej regeneracji i budowy właśnie skóry, włosów czy paznokci – zapewnia dietetyczka.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.