Mówi: | Małgorzata Krukowska |
Funkcja: | dietetyk |
Specjalna dieta konieczna dla poprawy wyglądu skóry o tej porze roku
Jesienią i zimą mniej się ruszamy i wychodzimy z domu. Z tego powodu przybywa nam więc zbędnych kilogramów, a piękny wygląd traci nasza skóra, włosy i paznokcie. Specjaliści przekonują, że warto szczególnie w tym czasie zastosować odpowiednią dietę.
Zdaniem dietetyków, najcenniejsze dla pięknego wyglądu są beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz witaminy C i E. Niekoniecznie trzeba ich poszukiwać w składzie kremów czy balsamów. Wystarczy jeść odpowiednie warzywa, owoce i produkty, w których występują one naturalnie.
– Beta-karoten najbardziej wpływa na to, jaki koloryt ma nasza skóra – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Krukowska, dietetyk. – Powinniśmy więc codziennie jeść różnokolorowe warzywa i owoce. Nie tylko te pomarańczowe, bo beta-karoten mają też zielone warzywa, czyli sałata czy brokuł.
Najlepiej jeśli jemy warzywa co najmniej trzy razy do posiłków i to w towarzystwie jakiegoś tłuszczu. Kiedy więc szykujemy sałatkę, warto dodać do niej np. dwie łyżki oliwy. Zresztą oleje posiadają bardzo cenną dla skóry witaminę E, nie bez przyczyny nazywaną eliksirem młodości.
– Jeżeli ktoś ma jakieś tam pojawiające się już problemy ze zmarszczkami czy z elastycznością skóry, to ta witamina E przyjmowana oczywiście regularnie, najlepiej z naturalnych źródeł, będzie miała odpowiednie działanie – wyjaśnia Małgorzata Krukowska i dodaje, że bogate w tę witaminę są m.in. oleje rzepakowe czy słonecznikowe.
Naukowcy są także zgodni co do tego, że zbawienny wpływ dla naszego organizmu i wyglądu ma witamina C. Nie tylko zapobiega przeziębieniom, ale także wpływa na wytwarzanie melatoniny w naszej skórze. Jej niedobór charakteryzuje się m.in. plamami na skórze albo nierównościami np. po letniej opaleniźnie.
– Witamina C również wpływa na odpowiednie usieciowienie skóry, czyli powoduje, że ta skóra jest bardziej ujędrniona. O odpowiednią ilość witaminy C w diecie powinny też zadbać panie, które mają problem z cellulitem – tłumaczy Krukowska.
Najwięcej witaminy C jest w czarnych porzeczkach, kapuście, cytrusach i papryce.
Dla paznokci i włosów zbawienne jest z kolei pełnowartościowe białko, które można znaleźć m.in. w chudym mięsie, rybach, ewentualnie nabiale i jajkach.
– Przyjmując przynajmniej raz dziennie takie produkty powodujemy, że przyjmujemy komplet aminokwasów, który jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu i też dla odpowiedniej regeneracji i budowy właśnie skóry, włosów czy paznokci – zapewnia dietetyczka.
Czytaj także
- 2025-03-05: Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
- 2025-03-17: Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
- 2025-04-01: Małgorzata Potocka: Jestem absolutnie oddana mojemu teatrowi. Jak się robi teatr z pasji, to nie trzeba odpoczywać
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2025-02-17: Radosław Majdan: Nie trenujemy z Małgosią razem, nie rywalizujemy też ze sobą. Gramy w jednym teamie i budujemy siebie nawzajem
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-30: Krystian Ochman: Takich utworów jak „Bohemian Rhapsody” czy „Somebody to Love” to ja bym nie dotykał. Generalnie to chcę odejść od coverów i śpiewać swoje utwory
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.