Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu
Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być po pierwsze ładne, a po drugie bardzo smaczne i może sprawiać przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa, szef kuchni.
Okrasa przekonuje, że zdrowy posiłek wcale nie musi być mały i pozbawiony wszystkich smacznych produktów. Wszystko zależy od odpowiedniego skomponowania potraw, doboru składników i dostosowania do kulinarnych upodobań. Ważny jest również sposób przyrządzania dań.
– Przede wszystkim nie trzeba psuć produktów niewłaściwą obróbką termiczną. Podam przykład chociażby warzyw korzeniowych: pietruszka, seler, marchewka. Wystarczy je upiec w piekarniku albo ugotować na parze i może się okazać, że będą smakować zupełnie inaczej aniżeli do tej pory, kiedy były wygotowane w dużej ilości wody. Pietruszka ugotowana na parze, zachowuje swoją jędrność. Może być doprawiona niewielką ilością miodu czy oliwy i to wszystko zaczyna pachnieć, chrupać, zaskakiwać nas – podkreśla Karol Okrasa.
Produkty gotowane zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą smak i swoje wartości odżywcze. Nie dostarczają więc organizmowi wystarczającej ilości składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Dlatego też szefowie kuchni radzą, by na przykład zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, mięso, ryby i warzywa gotować na parze.
– Gotowanie na parze jest to jedna ze zdrowszych metod przygotowania produktów. Jest bardzo łatwe, szybkie i do wykonania przez każdego – mówi Karol Okrasa.
Zdaniem Karola Okrasy odpowiednio zbilansowana dieta to jednak stanowczo za mało, jeśli chcemy gruntownie zadbać o zdrowie i zachować szczupłą sylwetkę, to musimy też pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.
– Jest kilka elementów, które trzeba wdrożyć do naszego stylu życia, żeby cieszyć się rzeczywiście dobrą kondycją. I tutaj mam na myśli dobrze przyrządzony posiłek, z odpowiednich produktów, a później jeszcze odpowiednie spalenie go – dodaje Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2024-06-24: Przepisy dotyczące tzw. nowej żywności nie nadążają za tempem badań. Na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów opracowanych w laboratoriach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Iga Baumgart-Witan: To jest ostatni rok mojej kariery. Na emeryturze chciałabym się zająć sportem niezawodowym, może zakocham się w telewizji
Ponad dwie dekady swojego życia biegaczka poświęciła sportowi. Nie ukrywa, że w niektórych momentach bardzo trudno było jej pogodzić sferę prywatną z intensywnymi treningami i wyjazdami na zawody, ale zawsze mogła liczyć na wsparcie i pomoc ze strony męża. Na bieżni spędzała dużo czasu i jak zauważyła, bardzo ucierpiały na tym jej relacje przyjacielskie i koleżeńskie. Wkrótce Iga Baumgart-Witan kończy karierę. Zamierza jednak nadal działać w sporcie, szkolić innych i współpracować z klubami. Kusi ją też telewizja.
Media
Problem patotreści w internecie narasta. Potrzebna edukacja dzieci, rodziców i nauczycieli

Co czwarty nastolatek (26 proc.) ogląda w sieci tzw. patostreamy, wulgarne, obsceniczne i nacechowane przemocą widowiska lub transmisje internetowe nadawane na żywo w serwisach streamingowych i mediach społecznościowych – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. To zjawisko mające na młodych ludzi negatywny wpływ wciąż zyskuje na znaczeniu w przestrzeni internetowej, a prawo nie nadąża za rozwojem technologii. Specjaliści zauważają, że nie jest to tylko chwilowa moda, ale poważny problem społeczny, który wymaga zintegrowanych działań edukacyjnych i informacyjnych.
Media
Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca

Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.