Mówi: | Katarzyna Żychowicz-Żabowska |
Firma: | PizzaPortal.pl |
Pizza i pierogi to najczęściej zamawiane przez Polaków dania na wynos
Polacy, Niemcy i Szwedzi najchętniej wybierają pizzę, Czesi – sałatki, Brytyjczycy – przysmaki kuchni indyjskiej, a Turcy i Grecy – potrawy regionalne. Tak wynika z zestawienia, które pokazuje, jakie potrawy najczęściej zamawiają na wynos mieszkańcy siedmiu wybranych państw europejskich. Niezależnie od szerokości geograficznej królują typowe włoskie potrawy.
– W Polsce w zamówieniach króluje pizza, ale jesteśmy także wierni tradycji, ponieważ na drugim miejscu są pierogi. Z kolei na piątym miejscu, zaraz za kuchnią włoską, znalazły się przysmaki kuchni meksykańskiej, takie jak burrito czy quesadillas. Kuchnia, która wydawałaby się mało popularna, o której rzadko o niej słyszymy, w naszych zamówieniach zajęła miejsce tuż za podium – mówi agencji informacyjnej Newseria Katarzyna Żychowicz-Żabowska z PizzaPortal.pl.
Każda społeczność wykształciła swoją własną kulturę, obyczaje oraz specyficzną kuchnię, która często podbija serca smakoszy na całym świecie. Tak jest właśnie w przypadku pizzy, która znajduje się w pierwszej trójce zamówień każdego z siedmiu krajów.
– Szwecja wcale nie zamawia łososia. Na ich talerzach również króluje pizza, ale zaraz za nią są zdrowe, świeże sałatki, a dopiero później burgery. Niemcy także preferują pizzę i kuchnię włoską. Dalej w zestawieniu znajdują się potrawy kuchni azjatyckiej, w tym sushi – wylicza Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Szwedzi i Niemcy często sięgają do menu z zagranicy, a z kolei mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są wierni regionalnym przysmakom.
– Turcy i Grecy gustują w swoich potrawach. W Grecji na pierwszym miejscu znajdują się souvlaki, natomiast w Turcji króluje kebab – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Charakterystyczne regionalne przysmaki stanowią inspiracje dla szefów kuchni z różnych restauracji, dzięki czemu można cieszyć się smakiem dań kuchni z całego świata, nie ruszając się z własnego domu.
– Interesująca w naszym zestawieniu jest Wielka Brytania, ponieważ na talerzach Brytyjczyków królują przysmaki kuchni indyjskiej. To właśnie te przyprawy i smaki przypadły im do gustu. Natomiast ich klasyk, taki jak „fish and chips” znajduje się daleko, dopiero na dziewiątym miejscu – tłumaczy Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Na tle innych zdecydowanie wyróżniają się Czesi. W oderwaniu od swojej tradycyjnej, dość ciężkiej kuchni preferują lekkie i zdrowe sałatki, które znalazły się na czele rankingu. Na drugim miejscu uplasowała się pizza, a pierwszą trójkę zamykają makarony.
Katarzyna Żychowicz-Żabowska podkreśla, że ciekawe są również preferencje kulinarne mieszkańców dalekich zakątków świata, takich jak Chiny czy Korea.
– W zamówieniach w Korei królują pieczone głowy królików, natomiast w Chinach – kurze łapki, które kojarzymy w Polsce jako dodawane do rosołu i które w tej chwili właściwie odchodzą w niepamięć – mówi Katarzyna Żychowicz-Żabowska.
Czytaj także
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-10-29: Ruch na lotniskach regionalnych niezagrożony. Centralne lotnisko ma być nie konkurencją, ale uzupełnieniem oferty lotniczej
- 2024-09-24: Lotniska regionalne z dużym wzrostem czarterów. Stały się motorem napędowym ruchu pasażerskiego
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-06-28: Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
Influencerka podkreśla, że dla niej Święta Wielkanocne mają szczególnie wymiar duchowy, bo pokazują zwycięstwo dobra nad złem i są symbolicznym początkiem czegoś nowego. Jej ulubionym rytuałem na tę okazję jest przygotowywanie koszyka ze święconką. Eliza Gwiazda zapewnia, że w tym czasie stawia na umiar i nie pozwala, by komercja wyparła tradycję. Wielkanoc kojarzy się jej bardziej z radością ze spotkania z bliskimi niż z suto zastawionym stołem.
Problemy społeczne
Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.