Newsy

Aktywne substancje w kosmetykach pobudzają skórę do intensywnej odnowy

2013-12-04  |  06:20

Nie wszystkie kosmetyki tak samo dobrze służą naszej skórze. Warto sięgać po te, które w swoich składach zawierają substancje aktywnie odmładzające, np. kwas hialuronowy. Aktywne substancje zawarte w kosmetykach pobudzają ją cały czas do intensywnej odnowy.

- Kwas hialuronowy jest bardzo ważny, ponieważ jest to substancja aktywna, która w naturalny sposób występuje w naszym naskórku i wraz z upływem lat jest przez naskórek utracana. Stąd istotne jest, żeby ją na bieżąco uzupełniać - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Dominika Hachuła z firmy Eveline Cosmetics.

Świetne efekty daje też 24-karatowe złoto działające w synergii z diamentem. Te substancje aktywne nie tylko odmładzają skórę, ale też dodają jej blasku. Często w kremach stosuje się też peptydy czy ceramidy.

- Doskonale nawilżają skórę, fantastycznie ją wygładzają, regenerują i odżywiają. Połączenie tych składników aktywnych w jednej formule daje spektakularne efekty odmłodzenia skóry - zachwala Dominika Hachuła.

Ważne jest także, żeby pamiętać o maseczkach i peelingach, bo regularne ich stosowanie dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.