Mówi: | Bogna Sworowska |
Funkcja: | modelka |
Bogna Sworowska: W weekendy nie robię sobie makijażu. Trzeba mieć dystans, jesteśmy tylko ludźmi – raz wyglądamy lepiej, raz gorzej
Bogna Sworowska przyznaje, że podoba jej się moda na bycie totalnie sauté, dlatego kiedy tylko może, rezygnuje z makijażu. Modelka nie jest jednak przeciwniczką stosowania kosmetyków kolorowych, bo przecież na toaletce prawdziwej kobiety nie może zabraknąć pudrów, błyszczyków i pędzelków, ale czasami trzeba dać skórze czas na odpoczynek i regenerację. Jej zdaniem makijaż powinien dodawać uroku, a jednocześnie akcentować świeżość i naturalność.
Modelka przyznaje, że delikatny makijaż na dzień, a wyrazisty na wieczorne wyjście sprawiają, że kobieta czuje się wyjątkowo atrakcyjna i pewna siebie. Umiejętnie dobrany pozwala zatuszować zmęczenie lub brak snu, podkreślić kształt oczu i ust oraz rozświetlić cerę.
– Makijaż to absolutnie potrzebna rzecz i uwielbiana przez kobiety. Jeżeli nie musimy go robić zbyt często, to jest to też taka bardzo przyjemna i kobieca czynność, szczególnie dzienny makijaż, który nie wymaga godziny ciężkiej pracy. Mnie tak naprawdę zrobienie go zajmuje ok. 8 minut. Natomiast przy dużej liczbie wyjść, kiedy lubię sobie zrobić sama makijaż, ale on trwa i rzeczywiście zajmuje godzinę, to jest to wyczerpujące – mówi agencji Newseria Bogna Sworowska, modelka.
Choć makijaż jest kropką nad i całej stylizacji i wiele kobiet nadal nie wyobraża sobie wyjść z domu bez choćby delikatnego make-upu, to coraz więcej gwiazd śmiało pozuje do zdjęć bez grama pudru czy szminki. Naturalnymi selfie pochwaliły się już między innymi Karolina Malinowska, Beata Sadowska, Patrycja Markowska czy Edyta Górniak.
– Fajne są w tej chwili czasy pod tym względem, że modne jest bycie takim totalnie sauté i sobie ludzie na to pozwalają. Jesteśmy tylko ludźmi, raz wyglądamy lepiej, raz gorzej, raz jesteśmy bardziej zmęczeni, raz bardziej wypoczęci. Ale jest takie przyzwolenie, zresztą nawet w mediach społecznościowych widzimy, że wiele takich bardzo znanych osób pokazuje się właśnie w takiej wersji weekendowej, kompletnie bezmakijażowej, bardzo to lubię – podkreśla Bogna Sworowska.
Modelka przyznaje, że ona również na co dzień preferuje luźny styl i chętnie rezygnuje z makijażu. Jej zdaniem wszelkie niedoskonałości też w pewien sposób świadczą o pięknie kobiety.
– Podjęłam tę decyzję bardzo dawno, że w weekend – jak ja to nazywam – nie wyglądam w ogóle, moja mama karci mnie za to bardzo i pyta: „Ale jak ty tak pójdziesz?” Ale trzeba mieć dystans, dać sobie czas na wypoczynek i niekoniecznie tak się napinać. Kocham kosmetyki, lubię pachnące, kolorowe, jak tak leży ich cała masa, te pędzelki, to jest to takie tak urocze, że gdzie kobieta bez tych pędzelków, błyszczyków i całej reszty? – mówi Bogna Sworowska.
Czytaj także
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2024-02-28: Polska chce zachęcić do testowania pojazdów autonomicznych na naszych drogach. Powstaje baza scenariuszy do takich testów
- 2024-02-16: Polacy lubią leczyć się sami. Samoleczenie pozwala zaoszczędzić ok. 41 mln wizyt u lekarzy rodzinnych rocznie
- 2024-01-24: Ewa Minge: Opracowałam inteligentną kolekcję ubrań. Projekty mają różnego rodzaju czujniki pozwalające monitorować stan zdrowia
- 2024-01-16: Ewa Minge: Rynek mody udaje, że ma się dobrze, ale tak nie jest. Jesteśmy zalewani przez bardzo tanią modę fast-foodową z Azji, z którą projektantom ciężko jest konkurować
- 2023-11-06: Katastrofalna sytuacja chorych i rannych w Strefie Gazy. Żadna placówka medyczna nie jest w stanie funkcjonować normalnie
- 2023-10-26: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Polacy coraz bardziej kochają modę vintage i rzeczy używane. Nie krępujemy się tego, że na kolejnym evencie jesteśmy w tej samej sukience
- 2023-10-05: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Ekologiczna moda to w tym momencie iluzja. Klienci często są wprowadzani w błąd
- 2023-06-21: Roboty nie muszą być wyposażone w czujniki, aby się poruszać. Kluczowa jest większa liczba nóg
- 2023-04-05: PLICH: Poszerzam działalność atelier o projektowanie wnętrz. W ofercie mam już ceramikę i szkło artystyczne, a niebawem pojawią się meble i obrazy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.