Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki
Nadmiar wolnych rodników, czyli szkodliwych produktów przemiany materii, skutkuje przyspieszeniem procesów starzenia i pogorszeniem stanu skóry. W efekcie wytwarza ona mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki. Silnego wsparciem w walce z wolnymi rodnikami są dla organizmu antyoksydanty. Bogata w nie dieta jest więc najlepszą dietą odmładzającą. Korzystny wpływ na wygląd ma również odpowiednia porcja relaksu i pozytywne myślenie.
Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty naturalnie występują w organizmie, ponieważ są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Kiedy zachodzi między nimi równowaga, organizm działa prawidłowo. Gdy dojdzie do wzrostu produkcji wolnych rodników lub spadku aktywności antyoksydantów, występuje tzw. stres antyoksydacyjny. Narażone są na niego m.in. osoby, które żyją w ciągłym napięciu nerwowym, podejmują regularny, intensywny wysiłek fizyczny lub źle się odżywiają.
– Stres oksydacyjny ma ogromne znaczenie dla wyglądu, dlatego że w momencie, kiedy wolne rodniki są już w nadmiarze i nie są niczym zneutralizowane, atakują kolagen i elastynę. W związku z tym silniej zaczyna działać na naszą skórę grawitacja – tracimy owal, dochodzą kolejne zmarszczki – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Ten niekorzystny proces można w ogromnej części odwrócić natychmiastową reakcją – odpowiednią dietą.
– W mojej książce „5 lat młodsza w 5 tygodni” mówię, że wystarczy 21 dni, żeby zmienić parametry krwi. To już jest taki czas, kiedy wygląd natychmiast odzwierciedla to, co jedliśmy przez ten czas. I kiedy widzimy ten stres oksydacyjny na naszej twarzy, to pamiętajmy, że on również działa na wszystkie organy. Jest dla nas ogromnie ważną wskazówką, jeśli źle wyglądamy, źle się czujemy, to natychmiast zmieniamy dietę – tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Najskuteczniejsza jest w tym przypadku tzw. dieta odmładzająca, czyli oparta na antyoksydantach. Nie tylko wpływa na kondycję skóry, poprawia wygląd i samopoczucie, lecz także zapobiega rozwojowi nowotworów i opóźnia proces starzenia całego organizmu. Przeciwutleniacze takie jak witamina C, A i E oraz karotenoidy i polifenole można czerpać przede wszystkim z pożywienia. Ich najlepszym źródłem są owoce, warzywa, przyprawy oraz orzechy i nasiona.
– Antyoksydanty to są takie substancje, które łączą się z wolnymi rodnikami i zapobiegają utlenianiu organizmu, czyli takiemu jakby rdzewieniu, moglibyśmy to porównać do jakichś procesów. Antyoksydanty na bieżąco niwelują potencjalny szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dlatego cały organizm będzie odmłodzony i zdecydowanie polecam tę dietę wszystkim osobom, które borykają się chociażby z problemami zdrowotnymi – mówi Agnieszka Mielczarek.
Duży wpływ na wygląd ma również pozytywne myślenia i stan ducha. Smutek, stres i niepokój mają działanie destrukcyjne. Dlatego też niezależnie od sytuacji, trzeba znaleźć czas na uspokojenie myśli, relaks i zadbać dobre relacje z otoczeniem.
Zdaniem Agnieszki Mielczarek najlepszym sposobem na relaks i poprawę wyglądu jest aktywność fizyczna – pod warunkiem że sprawia nam przyjemność.
– Jeżeli wiemy, że siłownia nie jest dla nas, to nie zmuszajmy się do chodzenia na siłownię. Wybierzmy coś, co będzie nam sprawiało radość, co podniesie nam poziom endorfin. Dla mnie na przykład najlepszym sposobem na relaks są długie spacery, ale są osoby, które muszą się wypocić, wybiegać – mówi Agnieszka Mielczarek.
Dobrymi technikami relaksacyjnymi są również joga, medytacja, poświecenie się swoim pasjom czy słuchanie muzyki.
– Wystarczy 20 minut skupienia się tylko na dźwiękach. To już ma ogromny wpływ na nasz mózg, nasz system nerwowy i tym samym na nasz wygląd – dodaje Agnieszka Mielczarek.
Czytaj także
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-12-12: Wdrażanie GenAI może oznaczać nasilenie stresu wśród pracowników. Firmy potrzebują odpowiedniej strategii komunikacyjnej
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-10-29: Technologia wirtualnych bliźniaków rewolucjonizuje produkcję w firmach. Pomaga im też ograniczać ślad węglowy produktów
- 2024-12-04: Zmęczenie i spadek motywacji coraz częstszym problem polskich pracowników. Niewielu może liczyć na wsparcie pracodawców
- 2024-10-18: Stereotypy społeczne sprawiają, że mężczyznom trudno szukać pomocy w depresji. W zdrowiu i edukacji ich sytuacja jest trudniejsza niż kobiet
- 2024-09-30: Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.